Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Így használd a rozmaringot egészséged megőrzésére!

Rozmaring gyógynövényként is hatásos„Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe”. Ezekkel a szavakkal nyújt át egy rozmaringágat Ofélia a bátyjának Shakespeare Hamletjében. A rozmaringról már sok száz évvel ezelőtt is úgy tartották, hogy serkenti a memóriát, amit azóta tudományos kutatásokkal is alátámasztottak. Ám itt még egyáltalán nem érnek véget ennek a csodás illatos fűszernövénynek a jótékony hatásai. Cikkünkből kiderül minden, amit a rozmaringról tudni érdemes!

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó Rosmarinus nemzetség növényfaja. Szagos rozmaringként, illetve illatos rozmaringként is hívjuk. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (Rosmarini folium) kapjuk.

A rozmaring története

A rozmaring Dél-Európából, a Földközi-tenger térségéből származik, de napjainkban már Európa és Amerika mérsékelt égövi területeinek nagy részén termesztik. Már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt, a kolostorkertekben pedig már hivatalos gyógynövényként szerepelt.
Népszerűségét részben annak köszönhette, hogy úgy tartották, serkenti és javítja a memóriát. A rozmaringra ezért az emlékezés és hűség növényeként tekintettek. Az ókori Görögországban a tudósok és diákok előszeretettel hordtak rozmaringágakat a hajukban, hogy szellemi teljesítményüket javítsák. Temetés végén a gyászolók gyakran dobták a növényt a sírba, az emlékezés szimbólumaként. A középkori Angliában az esküvői ceremónia részeként vált szokássá rozmaringágat adni a vőlegénynek vagy menyasszonynak, hogy hűek maradjanak egymáshoz.

Rozmaringolajat először a XIV. században állítottak elő, amit ezt követően a „Magyar Királyné Vize” néven parfümként és orvosságként árultak. A XVI. és XVII. században a rozmaringot előszeretettel adták emésztési zavarokra a patikákban. Ahogy a modern orvostudomány elkezdte vizsgálni a rozmaringban található hatóanyagokat, napjainkban újra egyre nagyobb hangsúly kerül ennek a fűszernövénynek a gyógyító szerepére is.

A rozmaring jótékony hatásai

Gazdag forrása antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek, melyek erősebbé teszik az immunrendszert és javítják a test vérkeringését. Olyannyira kiváló természetes gyulladáscsökkentő, hogy Németországban jóváhagyták, mint az ízületi gyulladás gyógyszere.

Így néz ki a rozmaring•  Segíti az emésztést. A rozmaringot több évszázada használják emésztési zavarok kezelésére, az étvágy javítására, gyomorgörcsök, puffadás és székrekedés esetén.

•  Javítja a memóriát és koncentrációt. A newcastle-i Northumbria Egyetem kutatása alapján a rozmaring akár 60-75 százalékkal képes javítani a kognitív teljesítményen.

•  Védi az agy egészségét. A rozmaringban lévő egyik antioxidáns, a carnosic sav, megóvja az agyat a káros szabad gyököktől, segít megelőzni az idegsejtek pusztulását és jelentősen gátolja az agy öregedését. Ennek köszönhetően kutatók szerint akár az Alzheimer-kór és a hasonló degeneratív betegségek ellen is védelmet nyújthat.

•  Csökkentheti a rák kockázatát. A tudományos vizsgálatok a rozmaringot hatásosnak találták a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is. Egy kansasi kutatócsoport olyan összetevőket fedezett fel a fűszernövényben, melyek blokkolják a hússütés közben keletkező rákkeltő anyagokat.

•  Elősegíti a szem egészségének fenntartását. A rozmaring egyik fő hatóanyaga a carnosic sav, ami hozzájárul a szem egészségéhez, és véd a retinát érintő betegségek, mint például az időskori makula degeneráció ellen.

A rozmaring kiválasztása és tárolása

rozmaringot otthon is termeszthetszHa lehetőséged van, mindig válassz friss rozmaringot a szárított helyett, mert így sokkal intenzívebb, finomabb ízt kapsz. Az üde, friss rozmaring levelek jellegzetesen erős, fűszeres és tiszta illatúak, a színük pedig sötétzöld. Ügyelj arra, hogy ne legyen rajta sehol sárgás vagy fekete folt.
A friss vágott rozmaringot egy pohár vízben tárolhatjuk rövid ideig, vagy nedves konyharuhába csavarva 1-2 napig a hűtőben. A rozmaring a fagyasztást is remekül bírja: tedd a leveleket a jégkockatartó olívaolajjal vagy vízzel feltöltött rekeszeibe, és mehet a mélyhűtőbe.
A szárított rozmaringot jól lezárt edényben, hűvös, sötét és száraz helyen tároljuk. Így kb. 6 hónapig megőrzi frissességét.

A rozmaring előkészítése és felhasználása

Mossuk meg hideg, folyó víz alatt, majd töröljük szárazra. A legtöbb recepthez a rozmaring leveleire van szükség, amit kézzel könnyen el lehet távolítani a szárról. A rozmaringágat egészben is fel lehet használni levesek, főzelékek, mártások, húsételek ízesítéséhez – tálalás előtt szimplán távolítsuk el az ételből.

Néhány tipp a rozmaring felhasználására:

•    Adj friss vágott rozmaringot tojásrántottához vagy omletthez
•    Kiválóan illik sült csirkéhez vagy bárányhoz
•    Szórd bele paradicsomszószba vagy levesbe
•    A friss rozmaringleveleket egy kis olívaolajjal pürésítsd és kész is a mártogatós szósz

Felhasznált irodalom

http://www.herbco.com/t-rosemary-article.aspx
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=75
http://www.medicalnewstoday.com/articles/266370.php

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek