fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Dr. Dió

 „Napi kevés dióbél, és az ember tovább él.”

Dr Dio-webre

Nyár végétől a természet ajándékaként szinte ölünkbe hullik a friss dió. Értékes tápanyagai nemcsak a betegségek megelőzésére, hanem a szervezet gyógyítására is alkalmasak. A szív- és érrendszer védelmén túl segít a rák és a csont­ritkulás megelőzésében, az idegrendszert táplálva véd a stressz ellen, elősegíti a jó alvást. Értisztító hatása révén nemcsak a szív egészségét támogatja, hanem az agyműködést is serkenti.

A dióval sokat tehetünk a koleszterinszint csökkentéséért. A Barcelona–Loma Linda kísérlet eredményeinek köszönhetően elmondhatjuk, hogy a dióbél csodálatos érvédő hatásaira felfigyeltek a táplálkozás-szakértők, a dietetikusok is. A Barcelonai Egyetem (Spanyolország) és a Loma Linda-i Egyetem (Dél-Kalifornia, USA) kutatóorvosai 8 éven át közösen vizsgálták a mediterrán diéta – az eddig ismert legegészségesebb táplálkozási mód – koleszterincsökkentő, szív- és érrendszert védő hatását. Kutatásuk eredményeit az egyik legrangosabb orvosi folyóirat, a New England Journal Of Medicine 2000 áprilisi számában hozták nyilvánosságra. Ennek lényege „dióhéjban” a következő volt:

A mediterrándiéta-vizsgá­latba bevont személyek tápláléka csak növényi eredetű zsiradékot tartalmazott. Kaliforniában – nem lévén hagyománya a medi­terrán étkezésnek – ehhez hasonlóan, állati­ zsíroktól mentes étrendet állítottak össze. A vizsgálatban részt vevő 28 és 72 év közötti férfiak és nők hat hónapon át ezt követve étkeztek. A csoport egyik része a szokásos diétán felül elfogyasztott naponta egy marék dióbelet is, mindenki olyan formában, ahogyan óhajtotta – salátában, desszertben vagy előételként.

Az orvosok várakozását messze felülmúlta az eredmény: a mediterrán diéta, valamint a hasonló, állati zsírtól mentes étrend önmagában jelentősen, szignifikánsan csökkentette az LDL koleszterin szintjét. Azonban a többlet diófogyasztás mindkét intézet alanyainál tovább csökkentette az LDL koleszterin szintjét. Barcelonában, ahol hagyománya van a mediter­rán étkezésnek, 6 %-kal, Loma Lindában pedig 16 %-kal!

A dióbél fogyasztása tehát bizonyítottan csökkenti a kis sűrűségű koleszterin mennyiségét a vérben, jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat, ráadásul a növényi olajokon alapuló táplálkozás mellett is, annak jótékony hatásain túlmenően.

A georgiai orvosi egyetem kutatója, Elaine B. Feldman például azt emeli ki, hogy a napi kismértékű diófogyasztás az erek falain lerakódott koleszterinek mennyiségét csökkenti, azokét, amelyek keményítik, rugalmatlanná teszik az érfalakat, főleg a koszorúerek falát, s eltömítik azokat, ezáltal a szívizom tápanyagellátását blokkolják. Feldman doktornő azt is kiemeli, hogy az olajos magvak közül a linolsav és a linolénsav magas aránya miatt a dió olaja a legalkalmasabb erre a célra. Ezek a zsírsavak akkor sem okoznak elhízást, ha fölös mennyiségben kerülnek az emberi szervezetbe.

Újabban az is bizonyítottá vált, hogy a dió olajsavai a véredényrendszer falainak gyulladását is visszafogják. Dr. Joan Sabaté, a Loma Linda Egyetem tanára szerint a dióbél az ipari országokban vezető halálozási ok, a szívbetegség természetes megelőző gyógyszere lehetne. A dióolajos étrend módosítja a vértestek viselkedését, csökkenti a trombózisveszélyt.

És ne feledjük azt sem, amit eddig is tudtunk, hogy önmagában, az E-vitamin magas szintjén keresztül is érvényesül a dióbél szívvé­dő funkciója, emellett az ellagénsav szabad gyököket lekötő hatása által segíti az immunrendszert a sejtek védelmében. S akkor még nem is beszéltünk a dióbél rostanyagainak kedvező élettani hatásáról!

Forrás: nyitottszemmel.hu

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.