fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Szelénpótlás pajzsmirigybetegségek és várandósság esetén: ezért fontos!

szelénhiány és pajzsmirigy problémák közötti összefüggésBár a szelén elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, szervezetünk képtelen előállítani – ez még önmagában nem gond, hiszen táplálkozással és étrend-kiegészítők formájában könnyedén pótolható. Ami azonban már probléma, hogy sokan nem tudnak erről, ez pedig komoly problémákhoz vezethet különösen terhesség során, vagy pajzsmirigy-problémák esetén.

A szelén elengedhetetlen az egészséges élethez, hiszen támogatja a megfelelő immunitást, részt vesz a szervezet antioxidáns védelmében és kulcsszerepet játszik az egészséges anyagcsere fenntartásában. A szelén fontosságáról a hétköznapokban ide kattintva olvashatsz bővebben!

Amiről azonban kevesen tudnak, hogy a szelén a pajzsmirigyben található meg a legnagyobb mennyiségben, így talán nem is meglepő, hogy a megfelelő működéséhez elengedhetetlen a pótlása!

Már egy közel tíz évvel ezelőtti kutatás során egyértelmű összefüggéseket fedeztek fel a pajzsmirigy betegségek és az alacsony szelénszint közt a szervezetben az Egyesült Királyságban. Az 1900 alannyal elvégzett kísérlet során azt tapasztalták, a nem megfelelő szelénszint a pajzsmirigy alul- vagy túlműködését idézheti elő, valamint a pajzsmirigy megnagyobbodását, amely strúma vagy más néven golyvakialakulását okozhatja.1

A pajzsmirigy betegségek elsősorban a nőket érintik, és különös veszélyben vannak azok, akik várandósak, illetve akik nemrég szültek. Ekkor ugyanis a szervezetnek még nagyobb szüksége van a szelénre, amelyet ha nem kap meg, az már nem csak a pajzsmirigyre lehet hatással. Kialakulhat ugyanis úgynevezett anyai hypothyroxinemia is, amely a magzat agyi képességeinek csökkenésével, vagy szélsőséges esetben akár a baba elvesztésével is járhat.2

Mint látható tehát, a szelénhiány rengeteg egészségügyi problémához vezethet, pedig a pótlása nagyon könnyű, köszönhetően annak, hogy csak minimális mennyiségre van szükségünk.

Az életkor szerint ajánlott napi minimum szelénbevitel:

  • 1-3 éves kor közötti gyerekek: 20 mikrogramm/nap
  • 4-8 éves kor közötti gyerekek: 30 mikrogramm/nap
  • 9-13 éves kor közötti gyerekek: 40 mikrogramm/nap
  • Felnőttek és 14 éven felüli gyerekek: 55 mikrogramm/nap
  • Terhes nők: 60 mikrogramm/nap
  • Szoptató kismamák: 70 mikrogramm/nap

A kutatások jelentős többsége 100 és 200 mikrogramm közé eső szelénfogyasztás esetében állapított meg kedvező egészségügyi hatásokat. A szelénbevitel biztonságos felső határa felnőttek esetében napi 400 mikrogramm.

Hivatkozások:
1 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18258627?dopt=Abstract
2 lib.semmelweis.hu/sepub/pdf/2012/a319

Felhasznált irodalom

ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.