fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Hogyan segít a víz a fogyásban?

A vízivás az egészséges testsúlyhoz is fontosA folyadékbevitel növelése alapköve minden fogyókúrás étrendnek és alapjában véve az egészséges életnek. Egy felmérés szerint az amerikai felnőttek közel 60%-a több vizet iszik, ha fogyni szeretne. A kutatási eredmények is azt mutatják, hogy a vízivás segíthet a fogyásban. De mi a magyarázat erre a jelenségre, és mégis mennyi vizet kell innunk a sikeres fogyás érdekében? Olvass tovább, ha tudni szeretnéd!

A vízivás segít több kalóriát égetni

Az életfolyamatok fenntartása folyamatosan energiát igényel. Az emberi szervezet a nap 24 órájában dolgozik és energiát használ fel – akkor is, amikor nyugalmi állapotban van. Kutatások szerint a vízivás hatására a szervezet több kalóriát éget el nyugalmi állapotban.
Felnőttek esetében fél liter hideg víz elfogyasztásától akár 24-30%-kal is megemelkedhet az elégetett kalóriamennyiség. A hatás pedig legalább 60 percig tart.
Egy amerikai vizsgálatban azok a túlsúlyos nők, akik napi 1 liter felé emelték a vízfogyasztásukat, többet fogytak egységnyi (12 hónapos) periódus alatt, mint azok, akik naponta 1 liternél kevesebbet ittak.
Ha megiszol fél liter hideg vizet, az 23 extra kalória elégetését eredményezi. Ez éves szinten kb. 17 ezer kalóriát jelent, vagyis több mint 2 kiló zsírtól való megszabadulást.
Számos tanulmány támasztja alá, hogy naponta legalább 1-1,5 liter víz megivása jelentős mértékben hozzájárul a testsúly, a BMI, a derékbőség és a testzsír csökkenéséhez.

Az étkezés előtti vízivás csökkenti az étvágyat

Egy 2010-ben publikált virginiai kutatás szerint, ha minden étkezés előtt 2 pohár vizet megiszunk, akkor nagyjából 2 kg feleslegtől szabadulhatunk meg. Ez 44%-kal több fogyást jelentett egy 12 hetes időszak alatt, azokhoz képest, akik nem ittak több vizet.
Egy másik, 2008-as kísérlet eredménye szerint a reggeli előtti vízivás 13%-kal csökkentette a reggelire elfogyasztott kalóriamennyiséget.
Van egy hátulütő is: a módszer a kutatások alapján csak középkorú és idősebb emberek esetében működik, a fiatalabbakon végzett vizsgálatok nem mutattak hasonlóan lenyűgöző eredményeket.

A vízivástól csökken az elhízás kockázata

Támogasd fogyókúrád vízivássalMivel a víz teljesen kalóriamentes, ezért a megnövelt vízfogyasztás általában alacsonyabb kalóriabevitellel is jár.
Ennek elsősorban az az oka, hogy a sok vizet ivó emberek a cukros, magas kalóriatartalmú üdítőitalok helyett isznak vizet, ásványvizet.
Felmérések szerint azoknak, akik folyadékbevitelük nagy részét vízzel fedezik, átlagosan 9 százalékkal (vagy 200 kalóriával) kisebb a kalóriabevitelük.
A vízivás megelőzheti a hosszú távú súlygyarapodást is. A statisztikák szerint egy átlagos ember 4 évente másfél kilót hízik. Ez megelőzhető, ha a napi vízfogyasztást 1 pohárral megnöveled, vagy a cukros üdítőitalokat vízzel helyettesíted.
A gyerekek esetében különösen fontos, hogy elegendő vizet igyanak. Egy új felmérés szerint azokban az iskolákban, ahol a tanulókat vízivásra ösztönözték, 31%-kal csökkent a túlsúly kockázata.

Mennyi vizet kell inni?

A leggyakrabban hallott ajánlás a napi 2-2,5 liter (8 pohár) víz fogyasztása. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb: a folyadékszükséglet egyéntől függ. Azoknak, akik sokat izzadnak, sportolnak, vagy meleg környezetben dolgoznak, több vízre van szükségük. Az idősebb embereknek és a szoptató anyukáknak szintén jobban kell figyelniük a folyadékbevitelre.
Ha fáj a fejed, rossz a közérzeted, folyton éhes vagy és nem megy a koncentrálás, akkor lehet, hogy vízre van szüksége a szervezetednek.
A kutatások alapján már napi 2 liter víz segít a fogyásban – de ne felejtsd, hogy ez csak általános iránymutatás, mindenkinek mások az egyéni igényei, így neked is érdemes a saját testedre hallgatnod!

Felhasznált irodalom

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17519319 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18787524 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661958 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589036 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16421349 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19336356

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.