fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A hideg időjárás növelheti a vérnyomást. Mit tehetsz ellene?

1961-ben egy Geoffrey Rose nevű brit tudós megvizsgálta a vérnyomás szezonális változásait, és arra a megállapításra jutott, hogy télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb az emberek vérnyomása. Később további, nagyobb méretű kutatásokat is végeztek, hasonló eredményekkel. Tehát nem csak a nagy hőség, de a tartós hideg is megterhelő a szív- és érrendszer számára, különösen idősebb korban. Hogyan lehet ezt a hatást mérsékelni, és a vérnyomás-emelkedést elkerülni? Válaszok a cikkben!

Mitől emelkedik meg a vérnyomás télen?

Az alacsony hőmérséklet hatására az erek összeszűkülnek – ahhoz, hogy a szűkebb vénákon és artériákon át tudjon áramolni a vér, nagyobb nyomásra van szükség, vagyis a vérnyomás ilyenkor megemelkedik. A hideg mellett a test hasonlóképpen reagálhat az időjárásban végbemenő hirtelen változásokra is, például viharok vagy frontok esetén.

A téli vérnyomás-emelkedés további lehetséges okai közé tartozik még a téli súlygyarapodás, illetve a mozgáshiány.

Miért fontos a magas vérnyomást megelőzni, illetve kezelni?

A magas vérnyomás hazánkban a felnőtt lakosság kb. 40 százalékát érinti, de mivel kezdetben nem okoz panaszt, az emberek többsége egyáltalán nem tud róla, hogy orvoshoz kellene fordulnia. Ez teszi a problémát különösen veszélyessé, és ezért is szokták „néma gyilkos” elnevezéssel illetni a magas vérnyomást.

A súlyos szív- és érrendszeri betegségek hátterében 80-90 százalékban az emelkedett vérnyomásérték érhető tetten. A magas vérnyomás a szívroham, a stroke, és még számos egyéb egészségügyi probléma rizikófaktora.

A vérnyomást mmHg-ben mérjük. Egyénenként rengeteg tényező meghatározhatja, hogy mit tekinthetünk “normális vérnyomásnak”, de a jelenleg általánosan elfogadott értékek a következők:
– A magas vérnyomás 140/90 mmHg vagy több.
– Prehipertenzióról, vagyis a magas vérnyomást megelőző állapotról 120/80 és 139/89 közötti értékeknél beszélünk.
– A normális vérnyomás 120/80 alatt van.

Mit tudunk tenni a téli vérnyomás-emelkedés ellen?

Az időjárást nem tudjuk uralni, viszont számos más olyan, a magas vérnyomáshoz hozzájáruló tényező van, amin tudunk változtatni. A magas vérnyomás csökkentésében segítenek az alábbi módszerek:

• Rendszeres testmozgás (napi 30 perc)
• Egészséges testsúly fenntartása
• Étrend – a só, a telített zsírok és a cukor fogyasztásának csökkentése, illetve a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése
• Dohányzás abbahagyása (ennek megkönnyítésére is írtunk egy cikket, ide kattintva elérhető)
• Alkoholfogyasztás minimálisra csökkentése
• Megfelelő gyógynövények alkalmazása, pl. galagonya, fokhagyma
• Stressz kerülése, relaxációs gyakorlatok

 

Ezek a módszerek azoknak is jelentős mértékben segíthetnek, akiknél már szükségessé vált a gyógyszeres kezelés. Mindezek mellett az is fontos, hogy rétegesen öltözzünk, sapkát, sálat és kesztyűt mindenképp viseljünk, ha kimegyünk a hidegbe.

Télen ajánlott rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást, és gyógyszeres kezelés esetén felülvizsgálatot kérni a kezelőorvostól. A vérnyomás mérésére legideálisabb az otthonunk, hiszen itt kellő módon tudunk lazítani, és nem befolyásolja a stressz az eredményt.

Felhasznált irodalom

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20050119/cold-weather-can-raise-blood-pressure https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/cold-weather-may-increase-blood-pressure/ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/blood-pressure/faq-20058250 https://www.accuweather.com/en/weather-news/why-your-blood-pressure-can-spike-when-its-cold-outside/70003432

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.