fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Ha nyár, akkor cukkini! Tények, tippek, ötletek!

Ha nyár, akkor cukkini! Tények, tippek, ötletek!

Miért érdemes cukkinit enni, azon kívül, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában és ízletes fogások készíthetők belőle? Milyen tápanyagok, vitaminok találhatók benne, kiknek ajánlott különösen a fogyasztása? Hogyan tárold és mire figyelj vásárlásnál? Részletek a cikkben - receptajánlóval!

Ha nyár, akkor cukkini! Tények, tippek, ötletek!A cukkini definíciója nagyon sokáig az volt a szótáramban: az a zöldség, ami hasonlít a kígyóuborkára. Jó darabig meg sem kóstoltam, aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy a csapból is cukkinis receptek folynak. Hamar rájöttem, hogy miért… Összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat a cukkiniról azoknak is, akik szeretik és azoknak is, akik egyelőre csak fura uborkaként tekintenek rá.

A cukkini a kabakos növények közé tartozik, tehát egy tökféle, így olyan „rokonokkal” rendelkezik, mint a sütőtök, spárgatök, patisszon, uborka, vagy akár a sárgadinnye. Könnyű vele dolgozni a konyhában, mivel nem kell meghámozni, a héja is ehető, nem kemény - sőt, a virága is fogyasztható, bár ez itthon még különlegességnek számít, ritkán lehet csak boltban vagy piacon beszerezni.

A cukkini fogyasztás előnyei, tápanyagtartalma

A cukkini könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú zöldség, alacsony a szénhidráttartalma, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A szív- és érrendszeri betegségekkel élők diétájába is beilleszthető, teljesen koleszterinmentes, akár nyersen is fogyasztható. Fogyókúrába is jól beilleszthető alapanyag - persze nem bő olajban, rántva készítve.

További előnye, hogy  C-vitaminban (főleg nyersen) és mangánban is gazdag. A C-vitamin a normál kollagénképződéshez, míg a mangán a normál kötőszövet-képződéshez járul hozzá, ezért rendszeres fogyasztásával a bőrödnek is jót teszel! Edd nagyobb mennyiségben, ha éppen műtét utáni hegeidet kezeled. A-vitamin tartalma sem elhanyagolható, mely a szem egészségét és az immunrendszert támogatja.

Ezen kívül rengeteg antioxidáns található benne - lutein és zeaxanthin, valamint béta-karotin, melyek nagyobb mennyiségben koncentrálódnak a héjban, tehát semmiképpen nem érdemes meghámozni!

Mire kell figyelni vásárláskor?

A cukkini amit a kosaradba teszel legyen kemény és lehetőleg ne legyen rajta sérülés, mert könnyen elkezd romlani. A végén lévő csonk, ahol le lett vágva ne legyen szürke vagy penészes, ezen is látszik, mennyire friss a zöldség. Júliustól októberig érdemes keresni a piacokon a hazai cukkinit.

CukkiniCukkini tárolása

Ha a néhány napon belül fel akarod használni a cukkinit, akkor egészben, mosás nélkül, szárazon tedd a hűtőszekrénybe. Teheted műanyag vagy papírzacskóba, de ne zárd le/csomózd be a száját, hogy szellőzni tudjon. Pár napig zacskó nélkül is probléma nélkül eláll a hűtő zöldségtartó fiókjában.

Fagyasztóban 3 hónapig is tárolhatod, ha előtte blansírozod:

  • Mosd meg  a cukkinit és vágd ujjnyi vastag karikákra
  • Forralj fel egy fazék vizet kis sóval és készíts elő egy nagy tálban vagy fazékban jéghideg vizet.
  • Tedd a cukkinikarikákat a forrásban lévő vízbe 1-2 percre.
  • Vedd ki a forró vízből a szeleteket, csepegtesd le őket és azonnal tedd át a jéghideg vízbe!
  • Ha teljesen lehűltek a szeletek, egy szűrőbe szedve csepegtesd le őket megint, aztán tedd őket adagokra szedve fagyasztó zacskókba.

Reszelve fagyaszthatod a nyers cukkinit is, de számolj vele, hogy levet enged majd kiengedéskor. Emiatt leginkább főzelék vagy leves készítéséhez tudod majd használni.

Felhasználása

A cukkinit rengetegféleképpen fel tudod használni, hiszen főzelék, leves, omlett, tócsni, rakott zöldség, sőt, a répatortához hasonlóan még sütemény is készülhet belőle. Grillezheted, sütheted sütőben, dúsíthatod vele a tésztaszószt, vagy lecsóba is teheted. Van, aki tészta helyett cukkini-spagettit készít belőle!

Ezek a fűszerek illenek leginkább a cukkinihez: bazsalikom, kakukkfű, kömény, kurkuma, bors, fokhagyma, rozmaring, zsálya, tárkony, kapor, oregánó. Próbáld ki, hogy mennyire ízletes tud lenni velük!

Vágj fel ujjvastagságnyi és hossznyi szeletekre egy cukkinit, locsold meg olívaolajjal, szórj rá sót, kurkumát, paprikát, fokhagymát, egy kevés köményt és borsot, majd tedd be 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb 40. percig süsd, 10-15 percenként rázogasd meg - vagy grillezd meg ugyan így előkészítve, garantáltan még a húsevők is szívesen fogadják egy kerti partyn!

Cukkinis receptjeink:

Cukkini omlett, tojás nélkül>>>

Zöldséges kölessel töltött padlizsán és cukkini, kapor mártással>>>

Cukkini-répasaláta (növényi) tejföllel>>>

Meleg újhagymás cukkinileves>>>

Cukkinis-csicseriborsós lecsó>>>

Zöldséges lasagne>>>

Briami - zöldséges egytálétel görög módra>>>

Édesburgonya főzelék zöldségfasírttal>>>

Van olyan, ami szerinted kimaradt? Oszd meg velünk bátran!

Felhasznált irodalom
healthline.com/nutrition/zucchini-benefits#section10
epicurious.com/expert-advice/how-to-store-zucchini-and-summer-squash-and-freeze-for-long-term-storage-article
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Cukkini omlett, tojás nélkül
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér