Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Gumicukor multivitamin – a borzalmas vitamin-divat

gumicukor vitaminA gumicukor formájában árult multivitamin alapvetően egy dolgot üzen a társadalomnak: a nagy mamutvállalatok szerint az emberek olyan jól idomíthatóak, hogy ezt is meg fogják venni és enni. Még a laikusok fejében és nyilvánvaló, hogy az „egészséges” és a „gumicukor” fogalmak olyan messze vannak egymástól, mint a bébiétel és a gránátvető. Hogy lássuk milyen borzalmas ez az „innováció”, ahhoz csak pár dologgal kell tisztában lennünk.

Képzeljünk magunk elé egy vágóhidat. Az állatok levágása során szinte mindent hasznosítanak: a minőségi húsok darabolva kerülnek eladásra, a kevésbé jó minőségűeket feldolgozzák, a maradék meg megy a párizsiba meg a virslibe. Ne felejtsük el, hogy ez egy sok ezer éves iparág, nagy tömegek gondolkodtak meglehetősen sokat azon, hogy hogyan lehet pénzt csinálni az utolsó tehéntőgyből is (ami amúgy a parízerbe megy). Ennek ellenére van, ami visszamarad, amit már a legalja húsételbe sem lehet beletenni, főleg sertésbőr, sertés- és marhacsontok, egyéb gusztusos dolgok. Ezeket beteszik egy hatalmas kuktába és magas hőmérsékleten főzik. A szétfőtt maradványokat aztán tovább hasznosítják, lesz belőlük többek között testápoló-alapanyag (bizonyám!) meg történetünk szempontjából fontos „élelmiszer”: a zselatin. Minden zselés élelmiszerhez (mint ami a gumicukor) aztán ezt a dögkivonatot adják, ettől lesz olyan állaga, amilyen.

A fentieket átgondolva azt hiszem nem kell részletezni, hogy ha van valami amiről nehezen lehet elképzelni, hogy a testünk számára életet adó energiákat és összetevőket szolgáltat, az a zselatin. Ezzel úgy nagyjából tisztában is vagyunk, hiszen a legtöbb ember tudja, hogy mikor gumicukrot majszol, akkor épp nem a legegészségesebben táplálkozik. Ami igazán elképesztő, hogy mosolygó modellek mostanában úgy eszik ezeket a vitaminokkal felütött dögkivonat-darabkákat, mintha épp az élet fájáról szedték volna!

De ha már a vitaminoknál tartunk, időzzünk el egy pillanatra annál, hogy vajon jó-e nekünk, ha a vitaminok és nyomelemek a szánkban olvadnak ki egy tablettából vagy vitaminos gumicukorból! Több kutatás is vizsgálta, hogy hatékonyabban szívódnak-e fel vitaminok akkor, ha nem lenyeljük hanem elszopogatjuk őket. Nem találtak különbséget. Egy dolog viszont kétségkívül aggasztó: van olyan vitamin, ami tulajdonképpen egy sav, ilyen például a C-vitamin (aszkorbinsav). A sav pedig természeténél fogva savas, ami hogyha sokat időzik a fogzománcunk környékén, bizony kérdés nélkül elkezdi lebontani. Ami nem jó. Évtizedek során biztosan maradandó kárt okoz.

A téma feltárása során igyekeztem valami pozitívumot keresni, ami a javára írható a szopogató-vitamintablettáknak. A zselatinos, gumicukros megoldást én úgy gondolom jobb, ha mindenki elkerüli. Vannak azonban zselatinmentes szopogatótabletták, ami a gyerekvitaminok esetében lehet jó megoldás. A gyerekek ugyanis sokszor félnek a tabletták lenyelésétől ezért valami finom szopogatótabletta áthidalhatja ezt a megoldást, továbbá amíg tejfogaik vannak, és ha csak gyerekkorban használják, az aszkorbinsav fogzománcra gyakorolt káros hatásától sem kell tartani.

A táplálékkiegészítők és az élelmiszer-ipar innovációit pedig mindig kritikus szemmel, a józan ész mérlegén vizsgáljunk meg! Az egészségünk és az életünk a tét, a felelősséget a döntéseinkért – még ha csak sodródunk is a tömeggel és a reklámokkal – mindenképpen magunknak kell viselnünk!

Szeretettel és üdvözlettel:

Benkovics Péter
életmód-tanácsadó
netamin.hu

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×