fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Felfekvés elleni tippek, tanácsok – hasznos útmutató

Felfekvés kialakulása ellen házi gyógymódokkal, otthonápolással is segíthetünkA felfekvés egy igen komoly veszélyeket rejtő probléma, amit nem szabad félvállról venni. A felfekvés megelőzése, vagy a már kialakult probléma minél gyorsabb kezelése életmentő fontosságú lehet. Szerencsére gondos ápolással, odafigyeléssel elkerülhető, illetve kiválóan kezelhető ez a betegség. Az alábbi cikkben ehhez nyújtunk hasznos segítséget.

Mi az a felfekvés?

A felfekvés (decubitus), a bőr bizonyos területeinek sérülése, melyet a nyomás miatt kialakult vérellátási zavar okoz. Felfekvés bármely életkorban kialakulhat olyan betegeken, akik ágyban fekvők, székhez kötöttek vagy mozgásképtelenek, viszont az idősebb embereket gyakrabban érinti. Tartósan ágyban fekvő betegeknél a felfekvés már akár 1 hét után kialakulhat. A testen bárhol megjelenhet, de különösen azon csontos kiemelkedések felett hajlamos létrejönni, ahová a nyomás összpontosul, mint például a derék, a sarkak, a könyökök és a csípők területén.

Melyek a felfekvés fázisai?

A felfekvésnek 4 fázisát különböztethetjük meg, súlyosság alapján.

1. fázis: a bőr elszíneződése, melegedése, ödémája, megkeményedése, nem kifehéredő bőrpír érintetlen bőrfelületen.

2. fázis: részleges hámhiány a bőr felületen,- alatt vagy mindkettőben. A fekély felületi és klinikai szempontból horzsolásnak vagy hólyagnak tekinthető.

3. fázis: teljes hámhiány a bőr alatti szövetek sérülésével, vagy elhalásával, amely tarthat a fasciáig (kötőszövet), de nem terjed rá.

4. fázis: gangréna (elhalás) ami lehet száraz, illetve nedves formájú.

A felfekvés megelőzése

Fontos tudni, hogy a felfekvést sokkal nehezebb gyógyítani, mint megelőzni – ezért inkább a kezdetektől fogva fordítsunk nagy figyelmet a megelőző lépésekre. Ne várjuk meg a jelek mutatkozását, hanem gondoljunk a felfekvés lehetőségére.

Rendszeres pozícióváltás

Változtassunk gyakran a beteg helyzetén, fordítsuk hol a bal, hol a jobb oldalára. Ha állandóan hanyatt fekszik, akkor a nyomás hosszú ideig ugyanazon pontokra helyeződik, a forgatással viszont mindig a test más-más részeit éri. Az, hogy milyen gyakorisággal van szükség pozícióváltásra, a beteg állapotától és a fekvőhely minőségétől is függ. Kerekesszék esetén 15 percenként érdemes áthelyezni a testsúlyt, és óránként pozíciót váltani. Ágyban fekvés esetén 2 óránként elegendő a pozícióváltás.

Bőrvédelem

A beteg bőrének tisztán, szárazon, és hidratáltan tartása segíti a felfekvés kialakulásának megelőzését. A bőrt alaposan meg kell szárítani és bármilyen dörzsölődést vagy súrlódást el kell kerülni. Különböző krémeket, kenőcsöket is használhatunk, melyek speciálisan felfekvés ellen, illetve a bőr védelmére készültek.
Inkontinens betegeknél különösen fontos odafigyelni a bőr állandó tisztítására és szárazon tartására, hiszen a nedves bőrön át könnyebben bejutnak a kórokozók, ami elfertőződésekhez vezet.

Táplálkozás

A helyes táplálkozás alapvetően fontos ahhoz, hogy a felfekvést megelőzzük, illetve gyógyulását felgyorsítsuk. A beteg étrendje tartalmazzon elegendő kalóriát, fehérjét, zsírokat, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Napi öt adag (400 g) zöldség és gyümölcs elfogyasztása legyen a minimum. Tudományos kutatások szerint kiemelt szerepet kap ilyenkor a C-vitamin, a cink, a réz, és az arginin aminosav. Fontos a megfelelő ivás is (legalább napi 2 liter víz), hogy a szövetek hidratáltak legyenek.

Felfekvés elleni matrac

A felfekvés elleni, antidecubitus matracok lényege, hogy tehermentesítik az állandó fekvés miatt terhelt testrészeket. A két leggyakrabban használt segédeszköz az elektromos váltakozó nyomású antidecubitus matrac és az egyenletesebb nyomást biztosító szivacs vagy poliuretán (PU, vagy memory) felfekvés elleni matracok. A legjobb választás a váltakozó nyomású antidecubitus matrac, mivel egyedül ez a típus alkalmas a megelőzés mellett a gyógyulás segítésére is.

A bőr állapotának ellenőrzése

Naponta legalább 1 alkalommal ellenőrizzük a bőr állapotát a nyomásnak kitett területeken. Ha időben észrevesszük a bőrpirosodást, akkor megelőzhető a seb kinyílása hidratáló kenőcsökkel, a beteg forgatásával és felfekvés elleni matrac vagy párna használatával.

A felfekvés kezelése

A felfekvés kezelése kezdeti stádiumban az otthonában ápolt betegnél is lehetséges, sőt sok esetben eredményesebb is. Ilyenkor fontos, hogy hozzátartozóként elsajátítsuk a szakszerű sebellátást, kérjük ki szakember segítségét. A beteg kezelését bízhatjuk szakápolóra is.

Az elhalt szöveteket el kell távolítani, majd a sebet fiziológiás oldattal kell kitisztítani. Súlyos esetekben szükség lehet az elhalt szövetek sebészeti úton történő eltávolítására. A nedves, váladékozó sebfelületet steril gézlappal fel kell itatni. A területet egy sebgyógyulást segítő, nedvesen tartó ún. hidrokolloid géllel kell fedni. A seb fedésére sebpárnát használhatunk.

Ne használjunk hagyományos házi sebkezelő szereket, sebhintőporokat és krémeket, ezek ugyanis allergiát válthatnak ki, vagy elzárhatják a sebet a levegőtől, amitől nehezebben gyógyul majd!

A betegek ápolása során használjunk kesztyűt a fertőzésveszély elkerülése miatt, a hulladékot pedig kezeljük fertőző hulladékként és úgy semmisítsük meg!

A felfekvéses fekélyen a kötést naponta cserélni kell, mert a sebbe ragadt kötözőanyag nemcsak fertőzésveszélyes, hanem eltávolítása igen fájdalmas is a betegnek.

Felhasznált irodalom

https://www.medicalnewstoday.com/articles/173972.php
https://journals.lww.com/aswcjournal/Fulltext/2015/04000/The_Role_of_Nutrition_for_Pressure_Ulcer.7.aspx
http://www.woundrounds.com/wound-care-technologies/10-ways-to-prevent-pressure-ulcers/
https://www.advancedtissue.com/5-tips-for-preventing-bed-sores-in-bedridden-patients/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.