fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Ez a 7 legfontosabb tápanyag a terhesség idejére

Rengeteg különböző „recept” olvasható az interneten arról, mit és hogyan kell szednie a vitaminok közül egy terhes nőnek, ám ezek a leírások sokszor sajnos köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Éppen ezért egy mutatjuk most egy friss, szakértői elemzés eredményeit!

A Blackmores a világ egyik legnagyobb vitaminokat gyártó cége, amely nemrég Szingapúrban tartott egy előadássorozatot szakértők bevonásával.

Catherine Cooling, a cég kutatásaiért felelős vezetője arról számolt be, hogy bár szinte mindenki úgy gondolja, pontosan tudja, mire van szüksége egy kismama szervezetének, a mai napig rengeteg tévképzet kering világszerte. Az igaz, hogy általában véve is megnő a kismamák vitamin-és ásványi anyag igénye, ők azonban kiemeltek 7 olyan tápanyagot, amire mindenképp kiemelten kell figyelni a várandósság alatt.

Folsav, vas, D-vitamin, cink, magnézium, kalcium és omega-3. Ha tömören akarunk fogalmazni, ezek azok, amelyekre mindenképp szüksége van a kismamáknak ahhoz, hogy mindent megadjanak magzatnak. A mennyiség azonban nem mindegy!

Folsav:

A felsorolt vitaminok közül különösen fontos a folsav, amelyről sok helyen úgy írnak, napi 200 mcg megfelelő a magzat fejlődéséhez. Ez azonban távol áll az igazságtól, ugyanis ez a mennyiség csupán harmada a valós beviteli minimumnak, a 600 mcg-nak. A folsavnak rendkívül komolya szerepe van: egyértelmű kapcsolatot mutattak ki egy nagyon gyakori fejlődési rendellenesség (velőcsőzáródási rendellenesség) és a folsav-hiány között. A magnézium, a cink és a B1- és C-vitamin is hozzájárulnak a fejlődési rendellenességek kialakulásának csökkentéséhez.

D-vitamin:

Ami a D-vitamint illeti, a Blackmores kutatásai szerint leginkább a megfelelő csontfejlődés miatt van rá különösen nagy szükség, ám a kismamák többsége a minimális 5 mcg ötödét sem viszi be naponta szervezetébe.

Kalcium és magnézium:

A Blackmore ajánlása Kalciumból 1000 mg, magnéziumból 350 mg. Arra külön felhívják a figyelmet, hogy ezt a 2 ásványi anyagot érdemes külön pótolni, mert fontosak a csontképződéshez és az idegrendszeri fejlődéshez, de szerepük lehet a terhességi toxémia megelőzésében is.

Vas:

A vas helyzete rendkívül érdekes, már csak az országonként ajánlott napi adagok miatt is. Magyarországon vasból az ajánlott napi adag pl. 14 mg/nap, Szingapúrban 19 mg/nap, az Egyesült Államokban pedig 27 mg/nap.

A Blackmore kutatóinak ajánlása szerint terhesség alatt mindenképpen 27 mg vas a megfelelő napi adag. A vashiányos állapot nagyon komoly tüneteket idézhet elő a kismamánál (kóros fáradékonyság, kimerültség) és veszélyezteti a magzatot is (alacsony születési súly), ráadásul koraszülést is előidézhet.

Omega-3:

Az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele és a baba agyi fejlődéséhez elengedhetetlen, ám a legtöbb multivitamin ebből nem tartalmaz, vagy elenyésző mennyiségűt, így pótlásáról külön kell gondoskodni.

Cink:

A cink már a termékenységben is központi szerepet játszik mind a férfiak, mind a nők részéről, de a terhesség alatt is fontos szerepe van, ugyanis – többek között – hozzájárul a normál DNS-szintézishez, szerepet játszik a sejtosztódásban és részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.

Hogyan vegyük magunkhoz a kellő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot terhesség alatt?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy a terhesség alatt elég-e egy multivitamint szedni, abban ugyanis elvileg minden benne van, ám a válasz sajnos az, hogy nem elég. A felsorolt vitaminok közül ugyanis van, amiből jóval több kell, mint ami ezekben a koncentrátumokban található. Épp ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megfelelő beviteli értékekkel!” – mondta a kutató.1

Fontos azonban azt is hangsúlyozni, hogy minden terhesség, minden kismama más-és más. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor megnövekszik a várandós hölgy magnéziumigénye, vagy éppen kifejezetten szüksége van jódpótlásra, esetleg éppen a vas-adagját kell csökkentenie.

Minden kismamának javasoljuk, hogy kezelőorvosával is konzultáljon étrend-kiegészítőit illetően.

Felhasznált irodalom

http://www.nutraingredients.com/Sectors/Supplements/Pregnancy-and-supplements-What-every-pharmacist-and-consumer-needs-to-know-Blackmores-Institute

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.