
Mire jó a sütőtök?
Tudta, hogy az amerikai indiánoktól származó sütőtök véd a téli hidegtől, illetve a fázástól és annak következményeitől is? Rendszeres fogyasztása serkenti a máj működését és ezáltal a méregtelenítést.
Tudta, hogy az amerikai indiánoktól származó sütőtök véd a téli hidegtől, illetve a fázástól és annak következményeitől is? Rendszeres fogyasztása serkenti a máj működését és ezáltal a méregtelenítést.
Az alma az egyetlen olyan gyümölcs, amelyet más ételekkel együtt is fogyaszthatunk anélkül, hogy erjedés lépne fel a gyomorban. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének. Ha odafigyelünk a tárolására, egészen addig eláll, amíg a tavaszi friss gyümölcsök meg nem jelennek a piacon.
Újabb bizonyíték szól amellett, hogy az aknés bőr kialakulásában komoly szerepet játszik az étrend, különösen a magas glikémiás indexű ételek és a tejtermékek túlzásba vitt fogyasztása. Részletek a cikkben!
Puffadás, gyomorfájdalmak? A rostban gazdag táplálkozás a természetes segítség! Mik azok a rostok és hogyan segíthetnek az emésztési panaszokon? Olvasd el!
A táplálkozás különböző területeinek vizsgálatakor szinte elsőként merül fel a kérdés: hogyan érdemes párosítani az élelmiszereket annak érdekében, hogy minél magasabb tápértékkel rendelkezzenek és a lehető leghasznosabbak legyenek szervezetünk számára?
Táplálékunk minősége és összetételével alapvetően határozza meg szervezetünk működését. Meg kell jegyezni azonban, hogy nemcsak az étrendünk befolyásolja szervezetünk folyamatait, hanem az étkezési szokásaink is, tehát az a mód, ahogyan a táplálékot elfogyasztjuk, magunkhoz vesszük. Itt kell tehát szólni a nassolásról is, amely szervesen kapcsolódik az egészségvédelem témaköréhez.
A táplálkozásnak igen jelentős egészségvédő szerepe van. A statisztikák szerint korunk megbetegedéseinek mintegy 30-50 %-a visszaszorítható volna helyes étrenddel. De mit is nevezünk helyes étrendnek és – mindenekelőtt –mit is jelent egyáltalán ez a szó:„élelmiszer”?
A cukor becslések szerint több kárt okozott eddig az emberiségnek, mint a dohány. Milyen folyamatokat indít el a testben, mit kell tudni a cukor hatásairól? Tudd meg Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató részletes cikkéből!