fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Mi okozza az irritábilis bél szindrómát? Én is érintett lehetek?!

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egészen gyakori betegség: egyes becslések szerint a lakosság közel egyötöde küzd vele. Okai sokrétűek, olyannyira, hogy ha például veszünk öt IBS-ben szenvedő embert, akkor nagyon könnyen lehet, hogy mindegyiknél más és más ok miatt alakult ki ez a tünetegyüttes. A következőkben az IBS lehetséges okait vesszük végig, rávilágítva néhány kezelési módszerre is.

Woman having a stomach acheAz irritábilis bél szindróma (röviden IBS) az emésztőrendszer krónikus panaszokkal járó működési zavara.

Gyakori tünetei:
•    hasi görcs
•    hasi fájdalom
•    puffadás
•    fokozott bélgáz-képződés
•    hasmenés
•    székrekedés
Az IBS eltér más bélbetegségektől, mint például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, mert magát a bélszövetet nem változtatja meg.

Becslések alapján a felnőtt lakosság 10-20 százaléka tapasztalja az IBS tüneteit az élete valamely szakaszában, ám nagyjából csak az esetek felét diagnosztizálják.

Ha ismered az IBS okait és a kockázati tényezőit, akkor csökkentheted a tünetek előfordulásának gyakoriságát és a megelőzéshez szükséges lépéseket is meg tudod tenni.

Az IBS okai

Az orvosok még most sem tudják pontosan megmondani, hogy mi okozza az IBS kialakulását. A legtöbb szakember szerint fizikai és mentális tényezők együttesen felelnek érte. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan okot, amelyekről úgy hiszik, hogy összefüggésbe hozhatók az IBS tünetek fellángolásával.

Agy-bélidegrendszer kapcsolat problémák

Amikor az agyból induló üzenetek nem kerülnek elküldésre a beleknek, vagy a belek nem tudják fogadni azokat, akkor az emésztési folyamat során a belek nem tudnak megfelelően működni. Ez IBS tüneteket eredményezhet.

Az emésztőrendszer motoros működésének problémái

A belek emésztés közbeni mozgása túl lassú lehet – ami székrekedést okoz – vagy éppen túl gyors – ami pedig hasmenést okoz.

Hiperérzékenység

Az, akinek alacsonyabb a fájdalomküszöbe, jobban fogja érezni a puffadás és görcsök okozta kellemetlen tüneteket, mint azok az emberek, akik magasabb fájdalomküszöbbel rendelkeznek.

stressz_okozta_menedzser_betegsegMentális egészségügyi problémák

A stressz gyakran fokozza a fizikai tünetekkel járó betegségeket, és ez az IBS esetében sincs másképpen. Sok orvos kapcsolatot gyanít a pánikrohamok vagy a depresszió és az IBS között. Ugyanakkor még nem tudjuk, hogy a mentális problémák a fizikai tünetek kiváltói, vagy csak felerősítik azokat.

Hormonok

Nagyon sok nő arról számol be, hogy az IBS tünetei felerősödnek menstruáció alatt. Ebből egyes szakemberek arra következtetnek, hogy valamilyen kapcsolat áll fenn a női nemi hormonok és a bélproblémák között. Ezt az elméletet az is alátámasztja, hogy a menopauza után sok nőnél jelentősen csökkennek az IBS-tünetek.

Genetika

Lehetséges, hogy az IBS örökletes, habár nem tisztázott, hogy genetikai kapcsolat vagy a családon belüli közös külső környezeti tényezők játszanak szerepet benne.
Ahogy ebből a listából is látszik, nagyon sok potenciális oka lehet az IBS-nek. A kutatások alapján azonban van két kiemelt ok: egyik az étel allergia, másik pedig a bakteriális túlnövekedés a vékonybélben.

Ételérzékenység és allergia

A Gut című elismert brit orvosi szaklapban egy mérföldkőnek számító kutatást publikáltak 2004-ben. Ez azt mutatta ki, hogy az úgynevezett IgG antitest alapú ételallergia teszt segítségével meghatározott ételek étrendből történő kiiktatása drámai módon javította az IBS tüneteket.

Egy másik, a The American Journal of Gastroenterology című folyóiratban megjelent vezércikk tisztán kijelentette, hogy szükséges az ételallergiák és a gyulladás IBS-ben betöltött szerepének felismerése.

tejtermek_bel_irritacioEgyszerűen megfogalmazva, bizonyos ételek irritálhatják a belet és az emésztőrendszert. Ez ételérzékenységnek nevezzük és az előfordulása nagyon gyakori. Nem igazi allergiáról van szó, mint a mogyoró allergia vagy a kagyló allergia, hanem enyhébb érzékenységről, ami ennek ellenére egészen súlyos tüneteket tud okozni.

Bizonyos emberek érzékenyek lehetnek a gluténre, ami olyan fehérje-komplex, ami a búzában, a rozsban, az árpában és a zabban is megtalálható. A tejtermékek ugyancsak problémát okozhatnak. A tejtermékekben található laktóz puffadást, túlzott bélgáz-termelést és hasmenést okozhat egyeseknél. A tejtermékekben fehérjék is vannak, mint kazein és tejsavó, melyek szintén irritációt és gyulladást okozhatnak a gyomorban.

Sok egyéb ételérzékenység létezik még, például szója, kukorica és tojás.   Ha úgy sejted, hogy ételérzékenység állhat az IBS tüneteid vagy más problémák mögött, akkor a legjobb, ha 6 hétre kiiktatod a tejtermékeket, a glutént és egyéb potenciálisan problémás ételeket az étrendedből, és megnézed, hogy ettől javul-e az állapotod. 

irritábilis bél szindróma ibs természetes megoldásA bélflóra egyensúlyának felborulása

A vékonybél felszíne, ahol a táplálék felszívódik, nagyjából teniszpálya méretű. Emellett a vékonybélben található az immunrendszerünk kb. 60 százaléka.
Ezt a kifinomult bél-immunrendszert egy sejtréteg (a gyomornyálkahártya) választja csak el azoktól a baktériumoktól és megemésztetlen étel részecskéktől, melyek a bélben vannak. Ha ez a gyomornyálkahártya megsérül, az immunrendszerünk az ételből, baktériumokból és egyéb mikrobákból származó idegen részecskéknek lesz kitéve.

Sok tényező károsíthatja a gyomornyálkahártyát, többek között:
•    stressz
•    antibiotikumok vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek túlzott használata
•    szteroidok
•    bélfertőzés
•    alacsony rost- és magas cukortartalmú étrend
•    alkohol
Megtörténhet, hogy a nyálkahártya károsodása immunválaszt indít el, ami IBS tünetek megjelenéséhez vezethet.
A bélben lévő baktériumoknak egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Ezt hívjuk úgy, hogy az emberi mikrobiom. Egyes emberek számára problémás lehet keményítő tartalmú ételek evése, például kenyér, zabpehely, tészta, rizs vagy cukros ételek. Puffadást okozhatnak, ami a bakteriális túlnövekedés egyik tünete lehet. Ez azt jelenti, hogy a vékonybélben nagyszámú baktérium halmozódik fel.
Ha a bélflórában túl sok a kórokozó baktérium és nem elég az egészséges baktérium, akkor megnő a betegségek kockázata, gyulladás alakul ki és az IBS-hez hasonló problémák is megjelenhetnek.

Rizikófaktorok

Bizonyos társadalmi csoportok hajlamosabbak az IBS tüneteire, mint például:
•    45 év alattiak
•    nők
•    akiknek a családjában már volt IBS-beteg
A kutatók még jelenleg is próbálják megfejteni, hogy pontosan mi is állhat az IBS hátterében. Az állapot krónikus, de életmódbeli és étrendbeli változtatások, valamint természetes táplálékkiegészítők sokat segíthetnek a tünetek kezelésében.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.