fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Mi az a likopin és miért lehet fontos a rendszeres fogyasztása?

Mi az a likopin és miért lehet fontos a rendszeres fogyasztása?A likopin egy karotinoid, amely leginkább onnan ismert, hogy paradicsom piros színét, valamint a grapefruit rózsaszín árnyalatát adja. Ám nem azért fontos róla beszélni, mert a természet színezékként használja – hanem mert rendszeres fogyasztása akár életet is menthet!

A likopinnak rengeteg egészségmegőrző hatása van antioxidáns tulajdonsága miatt. Hogy csak néhány, a tudomány által már megerősített szerepét említsük a hosszú listáról: csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben pedig véd a káros UV-sugaraktól.

Hogy milyen elképesztő eredményeket lehet vele elérni a rák elleni harcban is, azt remekül mutatja egy 2001-es vizsgálat, melyben a kutatók paradicsomalapú likopint építettek be prosztatarákos páciensek étrendjébe. A vizsgált betegek 73 százalékánál csökkent a daganat növekedése a rendszeresen adagolt likopinnak köszönhetően.

Ez azonban még mindig nem minden: a vizsgálatok alapján elmondható, hogy hatékony lehet a vastagbél- és végbélrák elleni harcban, de a tüdőrák, a mellrák és a hasnyálmirigyrák megelőzésében is nagyon fontos szerepet tölthet be a likopin rendszeres fogyasztása. A rákos betegségek megelőzése mellett pedig a szívbetegségek és a szürkehályog kialakulását is gátolhatja.

A likopin a leghatékonyabban a paradicsomból nyerhető ki, a legerősebb koncentrációban pedig a paradicsomszószban, sűrített paradicsomban, ketchupban, valamint a paradicsomlében található meg.

A megfelelő eredmény eléréséhez az ajánlott napi beviteli mennyiség a likopinból minimum 20 milligramm, ám ahhoz, hogy ezt nyers, friss paradicsomból kinyerjük, nagyjából egy kilót kellene ennünk mindennap. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, szokjunk rá a paradicsomlére, ebből ugyanis egy nagy pohár már elég az egész napra, vagy használjunk likopin-tartalmú étrend-kiegészítőt (megjegyzés: a Netamin kínálatában ilyen pl. a ProsztaMix 9 kapszula férfiaknak, vagy a Multivitamin nőknek tabletta).

A likopin ráadásul csak jót tud tenni, túladagolásáról, esetleges mellékhatásairól nincs ismert szakirodalmi adat.

Felhasznált irodalom

encyclopedia.com/medicine/diseases-and-conditions/pathology/lycopene livestrong.com/article/377536-how-much-lycopene-should-i-take-a-day/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.