fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

5 természetes módszer a kollagéntermelés serkentésére

A kollagén az emberi testben legnagyobb arányban előforduló fehérje. Jelen van többek között az inakban, a zsírszövetekben, és az ínszalagokban is. A kollagén összetart, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. Nélkülözhetetlen a csontszerkezet erősen tartásához, de a bőr egészségére, frissességére, rugalmasságára is közvetlen hatással van.

Az egészséges kollagénszint tehát nagyon fontos, ám az életkorral csökken a természetes kollagéntermelés, arról nem is szólva, hogy egyéb tényezők (pl. napozás, dohányzás) is ronthatják. Szerencsére ez ellen lehet tenni. Érdekes módon a kollagéntermelés serkentése egyfajta dominóhatást vált ki: minél több kollagén van a szervezetünkben, annál többet tud a szervezet termelni, és fenntartani belőle. Olvass tovább, ha szeretnéd tudni, hogyan támogathatod kollagén-készleteid növelését!

1. Aloe vera

Az aloe vera gélt hosszú idők óta alkalmazzák égési sérülések enyhítésére, illetve sebek gyógyítására. Hatásosságát ezen a téren annak köszönheti, hogy a bőrre kenve, de akár szájon át szedve is képes serkenteni a kollagéntermelést.1 Az aloe verát alkalmazhatjuk közvetlenül a bőrre kenve, tiszta formában vagy akár valamilyen kozmetikum formájában is, aminek szerepel az összetevői között. Szájon át szedve is javítja a bőr minőségét, ezt már legalább egy tanulmány bizonyította.2

2. C-vitaminban gazdag ételek

A C-vitamin kritikus fontosságú a hialuronsav szintéziséhez. A hialuronsav számos jótékony hatással rendelkezik, például gyorsítja a regenerációt és enyhíti az ízületi fájdalmakat. Megfelelő C-vitamin bevitel nélkül viszont a magas hialuronsav tartalmú ételek sem érnek sokat. Egy tanulmány szerint a hialuronsav segítheti a kollagén termelését az emberi szervezetben.3 A hialuronsav természetesen jelen van testünkben, de mennyisége csökken az életkor előrehaladtával. C-vitaminban és aminosavakban gazdag ételek fogyasztásával növelhető a bőr számára felbecsülhetetlen hialuronsav és kollagén szintje. C-vitaminban gazdag ételek pl.: narancs, kaliforniai paprika, fodros kel, kelbimbó, brokkoli és eper.

3. Ginzeng

A Panax ginzeng növény öregedésgátló hatásait már számos tudományos kutatás igazolta. 4 A ginzeng képes úgy beszívódni a bőrbe, hogy nem okoz semmilyen negatív mellékhatást (ellentétben a legtöbb mesterséges vegyi anyaggal) és segíti a bőrt eredeti állapotának megőrzésében. Emellett kimutatták, hogy a kollagén termelését is elősegíti. 5 Tanulmányok bizonyították, hogy a ginzeng megóvja a bőrt a Napból érkező UV-B sugárzás káros hatásai ellen. Ginzeng tartalmú étrend-kiegészítő vagy ginzeng tea fogyasztásakor antioxidánsok jutnak a véráramba, melyek megvédik az egészséges sejteket és hozzájárulnak a ragyogó bőr kialakításához.

4. Koriander

A koriander elsősorban fűszerként ismert, bár nagyon hasznos gyógynövény is. C-vitamint tartalmaz, ami bizonyítottan serkenti a kollagéntermelést. 6 A korianderben linolénsav is található, amit már tanulmányoztak, mint erős öregedésgátló hatóanyag a bőr számára. 7 A linolénsav antioxidánsokat tartalmaz, melyek leküzdik a véráramban lévő és az egészséges bőrsejteket elpusztító szabad gyököket.

5. Alga

A tengeri eredetű összetevők egyre népszerűbbek a különböző kozmetikai termékekben. Ennek oka, hogy a legtöbb bőrkárosodást az oxidáció okozza – például a bőr légszennyezésnek való kitettsége, ami a sejtnövekedést károsíthatja. A tengeri algák (mint például a spirulina alga) képesek megelőzni azt, hogy az oxidáció megfossza bőrünket rugalmasságától, kollagéntartalmától.8 Az ilyen egészséges algákhoz étrend-kiegészítők útján tudunk hozzájutni.

+1 Kollagén

Igen, ahogy már a felvezető sorokban is írtuk, ahogy nő szervezetünk kollagén-szintje, úgy a kollagén-termelés képessége is nő. Ezért alapvetően kollagén-tartalmú élelmiszerek, étrend-kiegészítők szedése is segítheti szervezetünk természetes kollagén-termelő folyamatainak támogatását.


Hivakozások:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345938/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110621/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25867599
5 https://www.researchgate.net/publication/6897251_Panax_ginseng_induces_human_Type_I_collagen_synthesis_through_activation_of_Smad_signaling
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25019675
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3564164/

Felhasznált irodalom

healthline.com/health/ways-to-boost-collagen

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.