fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Emésztésjavító rövid torna – gyorssegély az ünnepekre

Lassan itt az év vége, egyre sűrűsödnek a céges rendezvények, karácsonykor pedig a legtöbben egyik családi programról sodródnak a másikra – ahol általában fő program a közös evés. Az evés elég enyhe kifejezés, gyakorlatilag non-stop trakta az egész karácsonyi-szilveszteri időszak. És vagy a szemed kívánja és azért nem mondasz nemet, vagy a kedves rokonokat nem akarod megsérteni, akik nagy munkával direkt a kedvedért főztek egy egész étteremnek elegendő fogást.  Egy idő után akár milyen jó az ember gyomra, nehezen bírja a gyűrődést. Erre állítottunk össze egy néhány perces tornát, ami sokat segíthet, hogy kevésbé puffadtnak érezd magad egy vendégség után, mikor végre otthon a nyugalomban lefeküdnél aludni.

Lehetőleg akkor végezd, mikor 2 óra már eltelt az utolsó étkezés óta.

1. Macskapóz

Helyezkedj el négykézláb állásban (térdek kis terpeszben, csípő a térdek felett, tenyerek a vállak alatt, széttárt ujjak). Kilégzésre kezdj el domborítani – indítsd a mozgást a medencéből, csigolyáról csigolyára, tudatosan mozdítsd a gerincet. Kilégzés végére kerülj teljes domborításba, nézz a köldök felé. Ahogy indul a belégzés, ugyan így csigolyáról csigolyára mozdítva homoríts. Most is a medence indítsa a mozdulatot, a belégzés végére kerüljön a teljes gerinced homorításba, nézz srégen fel. Ahogy indul a következő kilégzés, úgy indítsd újra medencéből a domborítást – ezt ismételd a saját légzésed ritmusára, akár néhány percig is. Igazítsd a mozdulatot a légzéshez – ez először lehet kicsit nehéz, de hamar rá fogsz érezni.

Emésztésjavító rövid torna - gyorssegély az ünnepekre Emésztésjavító rövid torna - gyorssegély az ünnepekre

2. Gerinccsavarás térdelőtámaszban

Macskapóz végeztével maradj térdelő támaszban. Egy belégzéssel nyújtózz meg fejtetővel előre, távolítsd a csigolyákat egymástól, kilégzésre pedig a bal kezedet vezesd át a a másik alatt és tedd le a bal vállad a talajra, ha megy, a fejed is.  Ha jól esik, fel is nézhetsz a jobb vállad fölött a plafonra, nyújthatod a jobb karod a talajon a fejed fölé, de maradhat behajlítva az arcod előtt. Maradj így 5-10-15 légzésig, figyelj, hogy a medencéd maradjon középen, ne told ki egyik oldalra sem. Lélegezz a mellkasodba csak, a hasad ne emelkedjen belégzésnél. Belégzésre emelkedj majd vissza térdelő támaszba és ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba is – maradj ugyan olyan hosszan benne a csavarásban ezen az oldalon is, amíg az előző oldalon tartottad ki!

Emésztésjavító rövid torna - gyorssegély az ünnepekre

3. Nyújtott ülésben előre hajlás

Helyezkedj el nyújtott ülésben, zárd a lábakat és pipálj a lábfejekkel. Belégzésre nyújtózz a karokkal a fejed fölé, kilégzésre pedig amennyire csak lehet, egyenes háttal hajolj előre és fogd meg a lábad/lábszárad, ahol eléred. Minden belégzésnél nyújtózkodj a gerinceddel, távolítsd a csigolyákat, minden kilégzéssel engedd jobban bele magad az előrehajlásba. Csak a mellkasodba vedd a levegős, a hasad ne emelkedjen a belégzésnél. Ha nem vagy annyira hajlékony, hogy nyújtott lábbal ülj, akkor hajlítsd a zárt lábakat annyira, hogy a felsőtested rá tudd fektetni a combodra. Ilyenkor is pipáljanak a lábak, lassan kezd a sarkakat csúsztatni előre, de csak addig, amíg a felső tested a combodon tudod tartani. Maradj így néhány légzésig, aztán lassan belégzésre emelkedj és bontsd a pózt.

Emésztésjavító rövid torna - gyorssegély az ünnepekre

4. “Fej a térdhez”

Nyújtott ülésben most húzd fel a jobb lábad talpra, és engedd kidőlni a térded jobbra. A talpad tedd a combod belső feléhez, a sarkad maradjon minél közelebb a gáthoz. Belégzésre nyújtózz meg a karokkal megint, és kilégzésre hajolj rá egyenes háttal a bal lábra. Mint az előző póznál, most is pipáljon a nyújtott láb, és a mellkasodba vedd a levegőt. Néhány légzésig maradj így, aztán belégzésre emelkedj és bontsd a pózt. Végezd el a másik oldalra is.

Emésztésjavító rövid torna - gyorssegély az ünnepekre

5. Gerinccsavarás nyújtott ülésben

Nyújtott ülésben húzd fel megint a jobb lábad talpra és tedd át a talpad a bal combod külső oldalára, egyenesítsd a gerinced. Belégzésre nyújtózz meg fejtetővel felfelé, kilégzésre pedig csavarodj el jobbra és nézz hátra, bal karoddal öleld át a jobb térded. A bal láb végig nyújtva marad, pipál a lábfej. Ügyelj, hogy a fejtetővel most is nyújtózkodj felfelé, legyen hosszú a gerinc. Maradj pár légzésig a csavarásban és egy belégzésre fordulj lassan vissza és bontsd a pózt. Ismételd meg a másik oldalra is.

Emésztésjavító rövid torna - gyorssegély az ünnepekre

6. Zsugorpóz

Feküdj hanyatt, húzd a térdeket a mellkasodhoz, öleld át őket – mintha zárt lábbal guggolnál,- majd emeld a homlokod a térdek közé. Pár légzésig maradj így -, aztán engedd vissza a fejed a talajra, és tartsd a térdeket átölelve, amíg jól esik. Ha ez nehéz, akkor maradjon az egyik láb nyújtva a talajon, amíg a másik térded felhúzod, aztán váltsd és végezd el a másik lábbal is. Végül kényelmes, laza hanyatt fekvésben pihenj pár percig.

Emésztésjavító rövid torna - gyorssegély az ünnepekre

Végezd ezt a gyakorlatsort akár lefekvés előtt, akár a megterhelő étkezések után 2-3 órával. Próbálj az ünnepek alatt is mozogni, ebéd vagy vacsora után egy közös, családi séta is sokat tud javítani a komfortérzeten – közben pedig ugyan olyan jókat lehet beszélgetni, mint az asztal mellett!

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.