
Fehér helyett barna rizs!
Miben különbözik a barna rizs a fehértől, és miért annyival egészségesebb? Milyen tápanyagok találhatók benne és kiknek ajánlott a fogyasztása? Rövid összefoglalónk a barna rizsről – olvasd el a cikket!
Miben különbözik a barna rizs a fehértől, és miért annyival egészségesebb? Milyen tápanyagok találhatók benne és kiknek ajánlott a fogyasztása? Rövid összefoglalónk a barna rizsről – olvasd el a cikket!
Boldogsághormonok, energia, lendület: sokan ezt társítják a csokoládéhoz. Mi történik még a testünkkel, ha csokit eszünk? Tóth Gábor táplálkozáskutató cikke a csokoládéról.
A szentjánoskenyérfa terméséből előállított karobpor a kakaópor jóval egészségesebb változata. Nem tartalmaz glutént és laktózt, koleszterinszegény. Gyerekeknek is adható, mert nem tartalmaz semmilyen serkentő anyagot.
Az újév napján elfogyasztott apró szemes ételek állítólag vagyont és bőséget hoznak. Ez persze csak babona, a lencse a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai viszont egyáltalán nem.
A narancs az egyik legkedveltebb, s egyben legegészségesebb gyümölcsünk, amelyet hazánkban is rengetegen fogyasztanak a téli időszakban. Nem is hiába, hiszen elsősorban a benne található rengeteg C-vitamin miatt kiváló szervezeterősítő.
A banánról az van a köztudatban, hogy magas a cukortartalma, ezért sokan óvakodnak a fogyasztásától. Pedig gyomorbántalmak esetén kifejezetten hasznos is lehet!
Közel harmadával alacsonyabb a szívbetegségek kialakulásának kockázata a kizárólag növényi alapanyagokat tartalmazó vegetáriánus étrend híveinél, a húst rendszeresen fogyasztókkal összehasonlítva.
Részletes cikk a tartósítószerekről Tóth Gábortól. Az élelmiszer tartósításhoz szükséges elméleti alapok, a kémiai tartósítószerek és azok élettani hatásai. Tudj meg mindent most!
Szeretnél tudni, mit is veszel tulajdonképpen, mikor üdítőt teszel a kosaradba? Szeretnél belelátni az élelmiszeripar rejtelmeibe – hogyan készülnek a gyümölcslevek és az aszalt élelmiszerek? Mi az ami tényleg egészséges? Olvasd el cikkünket!
A genetikai módosítás az utóbbi időben egyre több kételyt szül szakemberben és fogyasztóban egyaránt. Nem is alaptalanul, hiszen a korábban riogatásnak tartott borúlátó vélekedések egyre inkább igazolódni látszódnak napjainkban.
A cukor becslések szerint több kárt okozott eddig az emberiségnek, mint a dohány. Milyen folyamatokat indít el a testben, mit kell tudni a cukor hatásairól? Tudd meg Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató részletes cikkéből!