Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Miért érdemes rendszeresen csicseriborsót fogyasztanod?

Miért érdemes rendszeresen csicseriborsót fogyasztanod?A hüvelyesek rendjébe tartozó csicseriborsó – bár sokan énekeltük az óvodában, hogy “csicseriborsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske” – az itthoni konyhákban kevésbé használatos alapanyag. Most szeretnénk felsorolni pár okot, miért érdemes megismerkedned vele, ha eddig nem tetted!

Kiváló tápanyagforrás

A csicseriborsóban lévő tápanyagok kb. 2/3-a szénhidrát, ezen kívül jelentős a fehérje- és alacsony a zsírtartalma.1 Számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne – mint pl. a folát, vas, foszfor, réz és magnézium – ezen kívül hasznos élelmi rostokat is tartalmaz.
Néhány kutatás szerint a csicseriborsóban található fehérje minősége jobb a többi hüvelyesben lévőkhöz képest, mivel majdnem az összes esszenciális aminosav megtalálható benne (kivétel a metionin).2 Ha viszont teljes kiőrlésű gabonával együtt fogyasztod, már teljes értékű fehérjéhez jutsz – akár egy vegán étkezésen belül is!3

Segíthet kontrollálni az étvágyat

A csicseriborsóban optimális arányban található meg a fehérje és rost, melyek együttesen lassítják az emésztést, így elősegítve a telítettség érzetet. Ezen kívül a fehérje elfogyasztása növelheti az étvágy csökkentéséért felelős hormonok termelődését a testben.4-7 Emiatt a csicseriborsó fogyasztása csökkentheti a napi, vagy az adott étkezésen belüli kalóriafogyasztást.3,6,8 Egy tanulmány szerint aki rendszeresen fogyaszt csicseriborsót, 53%-kal kisebb a valószínűsége, hogy elhízik és alacsonyabb a testtömeg indexe mint azoknak, akik nem élnek vele.9

Segíthet a vércukrot optimális szinten tartani

Ez annak a tulajdonságának köszönhető, hogy alacsony a glikémiás indexe (GI), tehát lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Ezen kívül – ahogy már előbb is írtuk – a csicseriborsó jó fehérje és rost forrás, melyeknek szintén szerepe van a vércukorszint szabályozásában. A rost lassítja a szénhidrát felszívódását, a fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztása pedig segíthet az egészséges vércukorszint fenntartásában a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél.7, 10

Javítja az emésztést

A benne található rostok a vízzel keveredve zselé szerű állagot képeznek az emésztőrendszerben, amely segítheti az egészséges baktériumok szaporodását a belekben – és megakadályozza az egészségtelen baktériumok túlszaporodását.

Olcsó és könnyen bevezethető az étkezésbe

A csicseriborsó nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy nagyon olcsó és sok helyen kapható. Veheted szárított formában vagy konzervként – mindkettő sokáig eláll. Ha szárítva veszed, elkészítés előtt be kell áztatni éjszakára, aztán kuktában vagy lábasban puhára főzni (elég sok idő kell neki, lehet 2-3 óra is lassú tűzön, mire jó lesz). Ha nincs annyi időd a konyhában, válaszd a konzervet. Ebből néhány pillanat alatt készíthetsz például hummuszt, vagy egy laktató salátát, egytálételt.

+Tippek a csicseriborsó felhasználásához

Ha szárított csicseriborsót veszel, használd fel egy éven belül, mert minél tovább tárolod, annál jobban kiszárad, annál tovább tart puhára főzni. Amikor beáztatod, bőven legyen helye dagadni, mert 2-3-szorosára is megnő – ezzel érdemes számolni a majd elkészülő adagokra gondolva is. Mielőtt megfőzöd, cseréld le az áztatóvizet frissre, így nem fog puffasztani a belőle készülő étel. Tehetsz a főzővízbe szódabikarbónát, ez segít, hogy gyorsabban puhuljon. Ha mégis a konzervet választod, ügyelj rá, hogy csak sértetlen csomagolású terméket vegyél meg!

Csicseriborsós receptjeink gyűjteménye:

Cukkinis-csicseriborsós lecsó,
Zöldséges curry csicseriborsóból és spenótból

Falafel (csicseriborsó-fasírt)
,
Spenótfőzelék kölessel és csicseriborsóval
,
Laktató téli saláta

Mindezt összefoglalva a csicseriborsó egy nagyon egészséges alapanyag, jól variálható és könnyű elkészíteni. Ha nem akarsz otthon kísérletezni, legközelebb egyél egy falafelt, ha út közben akarsz bekapni valamit. Nem fogod megbánni!


Hivatkozások:
1 https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22916806
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042778/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771510/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/
6 https://academic.oup.com/ajcn/article/87/5/1558S/4650426
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042778/
9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/
10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16778578

Felhasznált irodalom

www.healthline.com/nutrition/chickpeas-nutrition-benefits#section2
www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-And-Food/Legumes,-Soy,-Nuts-and-Seeds/All-About-Chickpeas.aspx

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek