fbpx Outlet
×
Ha még 990 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Kinyír a kóla – célkeresztben a gyerekek!

diet_sodaNemrég voltam egy konferencián, ahol az egyik kólacég reklámguruja döbbenetes kijelentést tett. Azt hittem, nem hiszek a fülemnek.

Szóval ülök egy konferencián, téma a kommunikáció, közepesen unalmas, tankönyvszagú előadások alatt elfoglaltam magam saját dolgaimmal, mikor egyszer csak fültövön vág a következő mondat: „Legfontosabb célcsoportunk a tini célcsoport, a fiataloktól lefelé.” (Akik nem járatosak ebben a nyelvezetben: célcsoport az, akinek el akarom adni az árumat.) Nézek fel, vajon milyen nemes cél vezérli az előadót a fiatalok – egészen pontosan a gyerekek – elérésében, mikor látom, hogy az egyik kólacég reklámembere. Tehát most már a cukros löttyöket főleg gyerekeknek próbálják eladni, mert ha jó hamar rászoknak, akkor életük végéig lehet belőlük a pénzt facsarni. Eléggé felment bennem a pumpa, több okból is:

1. A The Sunday Times nevű neves napilap nemrég közölt egy döbbenetes hírt, melynek ez volt a címe: „A gyermekkori diabétesz fő okozója az üdítőkben használt fruktóz.” A tudományos világ számára mára már napnál világosabb, hogy a gyümölcscukor (fruktóz) fogyasztása inzulin-rezisztenciát okoz, tehát cukorbetegséget. Annak ellenére, hogy paleó témában nem értek egyet Szendi Gáborral, tisztelem a munkásságát; és a fruktóz témakörét például ő nagyon alaposan körbejárta és alaposan feltárta ezt a szomorú, de egyértelmű egészségügyi jelenséget.
Egy normális világban ilyen esetben másnap betiltják ezt a szert, de tekintve hogy ez nem feltétlenül az a világ, és persze hogy a cukrosüdítő-biznisz jobban megy, mint a kokain, semmi sem változott. Sőt, amint hallhattam, a drogdílerekkel ellentétben ők már bátran célozzák a gyerekeket is. Méghozzá legálisan!

2. Aki látta az Élelmiszeripar Rt. című dokumentum-filmet, bizonyára megütötte a fülét, hogy a cukros löttyök miatt a 2000 után született amerikai gyerekek egyharmada cukorbeteg lesz. Nem tudom, hogy felfogjuk-e a súlyát ennek a mondatnak. A cukorbetegség nem vicc. Vannak esetek mikor együtt kell vele élni, de ezt a fenti, potenciálisan tízmilliókat érintő bajt meg lehetne előzni szimplán azzal, ha nem itatunk a gyerekekkel ilyen izéket! Komolyan mondom: felfoghatatlan.
Az egyik legkönnyebben elkerülhető népegészségügyi katasztrófa ez lehetne, de mégsem az, inkább hagyjuk szépen, hogy bizonyos cégek vastagon kaszáljanak már nem csak a felnőttek, de a gyerekek megnyomorodott életén és leromlott egészségén.
És ne gondoljuk, hogy ez csak Amerika problémája: a cukros lötty tebenned is ugyanazt csinálja, mint az amerikai népekben.

3. Nem vagyok jogász, de legjobb tudásom szerint a gyerekeknek való reklámozás nagyon-nagyon szoros keretek közé van szorítva. Ami helyes. Egy ember felnőtt koráig nem feltétlenül tud különbséget tenni jó és rossz között, hogy mire van szüksége és mire nincsen. Ezért nagyon helyes, hogy nem vásárolhatnak alkoholt és dohányterméket például.
De kérdem én: ennek fényében mégis hogyan lehetséges, hogy olyan dolgot lehet a gyerekeknek reklámozni, ami bizonyítottan megbetegítheti őket?

Döbbenet.

Hogy mi a tanácsom Neked?

Ha van a környezetedben gyerek, akkor ülj le vele, magyarázd el neki, hogy attól még hogy a reklám azt mondja, nem attól lesz „laza” meg „cool” mert kólát vedel. Segítsd amennyire lehet megértő, támogató, de a szabadságát nem korlátozó szeretettel abban, hogy személyisége, önértékelése megszilárduljon miközben felnő!

És persze nehogy magunkat kihagyjuk a képletből: a te egészségedet is ugyanúgy rombolja a cukros lötty. Persze nagy néha 1-2 üdítő még nem fog diabéteszt okozni, ennyit még a legtöbb ember szervezete tud tolerálni, de ne felejtsük el, ez sem használ.

A legjobb ital a tiszta víz, de ha egészséges, édes italra vágyunk, akkor közvetlenül facsart gyümölcslevet igyunk (NEM a hagyományos, bolti, sűrítményből készült löttyöket)!

Ne felejtsük: ez a világ sok tekintetben gonosz, de mindannyiunknak adott a legnagyobb fegyver: a gondolkodás!

Benkovics Péter

(U.I. Nekem nagy személyes kedvencem a közvetlenül préselt almalé. 3-5 literes kiszerelésben rendszeresen található az irodámban, kis csappal a doboz alján. Tolna megyéből veszem egy helyi termelőtől. Bárki aki meglátogat, megkínálom, mindenki nagyon örül neki. Ha te is szeretnéd, hogy a Netamin forgalmazza ezt a finom nedűt, akkor nyomj egy like-ot a cikkre itt az oldalon. Ha sok like jön, ígérem, piacra dobjuk! :-))

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.