Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Egy elhanyagolt vitamin: E-vitamin

Bottles Of Olive OilNyugodtan kimondhatjuk, hogy egy mai modern nyugati ember étrendjében az esetek túlnyomó többségében nincs gond a bevitt táplálék mennyiségével, ám annál több van annak minőségével. Ne csak a makronutriensekre koncentráljunk hát, hanem a fizikai teljesítményhez, és általános jóléthez, egészséghez nélkülözhetetlen mikronutriensekre is – ezek a vitaminok és ásványi anyagok.

Ez alkalommal az E-vitamint helyezzük górcső alá. Az elnevezés valójában gyűjtőnév, nyolc hasonló szerkezettel és hatással bíró vegyület, ún. tokoferolok értendők alatta. A zsírban oldódó E-vitamin többek között igen hatékony antioxidáns; sejtvédő funkcióval bír; csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, de a már meglévő betegség tüneteit is képes mérsékelni; gyulladásgátló (pl. krónikus mandulagyulladás, vagy a légszennyezés következtében egyre több embernél kialakuló légzőszervi és ízületi gyulladások esetén ajánlott szedése); és a népesség körében egyre gyakoribb, nem alkoholos eredetű zsírmáj kezelésében is hasznos eszköz. És a listát még hosszan lehetne tovább folytatni. Mindezek tudatában sokkolóan hathat a tény, hogy legújabb felmérések alapján a nyugati társadalmak lakosságának több mint 90%-a nem jut hozzá a napi ajánlott E-vitamin mennyiséghez étrendjén keresztül.

Az E-vitamin hiány tünetei például perifériás neuropátia (az agyon és gerincvelőn kívüli idegek betegsége, ami fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezet), izomgyengeség, izomtömegvesztés, látási zavarok és egyéb idegi problémák. Az E-vitamin legfontosabb forrásai a növényi olajok, napraforgómag, olajos magvak és teljes kiőrlésű gabonák.

Az ajánlott napi beviteli mennyiség kortól, nemtől és élőhelytől is függ, ám általánosságban elmondható, hogy napi 15 mg (vagy 22,4 NE) alfa-tokoferol (az E-vitamin természetben leggyakrabban előforduló variánsa) szükséges a fent említett pozitív hatások eléréséhez. Az E-vitamin kiegészítők, multivitaminok formájában történő napi bevitele gyors, kényelmes és költségkímélő megoldás az étrendünkben esetlegesen (vagy ahogy a fentebb vázolt ábra mutatja, nagyon nagy valószínűséggel) előforduló hézagok kitöltésére.

Felhasznált irodalom

http://www.sparkpeople.com/resource/nutrition_articles.asp?id=361

Fordította: Szegedi László

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek