Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Egészséges-e a csemegekukorica?

fott_kukorica_sovalEgyél sok paradicsomot, paprikát, cukkinit, legyen a zöldség mindennapi étkezésed része – ezeket már bizonyára mindenki hallotta. De mi a helyzet a kukoricával? Beleszámít-e a napi zöldség fogyasztásba, ha elmajszolunk egy főtt kukoricát? Tények és érdekességek a nyár egyik kedvelt csemegéjéről!

– A kukorica már az inkák körében is népszerű volt, Európa pedig Kolumbusz Kristófnak köszönheti, hogy megízlelhette. Azóta népszerűsége töretlen, felhasználják salátákba, készül belőle leves, sütni és főzni is lehet.

– A kukoricának számos fajtája létezik, így külön az emberi fogyasztásra szánt csemege kukorica, vagy a pattogtatni való kukorica. Ezek nem azonosak azzal, amelyeket ipari célokra használnak fel, sem a takarmánykukoricával.

– Az ipari célra termesztett kukorica keményítőtartalma magas, így ebből készül a kukoricaliszt és a kukoricakeményítő. Mindkettő gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A kukoricakeményítő elsősorban ételsűrítésre használható. Kukoricalisztből készülhet önálló étel is (puliszka), de sütéshez is használható, kiváló sütemények készíthetőek vele.

Kukorica főzés
– A csemegekukorica értékes tápanyagokkal is rendelkezik. Gazdag B-vitaminokban, antioxidánsokban, béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban, vagyis szinte mindent tartalmaz, amire az egészséges szemnek szüksége van.

– Tévhit, hogy főzés után már kevéssé tud hasznos lenni a szervezet számára: antioxidáns hatása felerősödik a főzés hatására.

– Sőt mi több, popcorn formájában is tartalmaz B-vitamint és az emésztést, bélműködést segítő ballasztanyagokat is, ezért ízesítetlen (só és vajmentes formában) még fogyókúrázóknak is ajánlják.

– Egyre népszerűbb itthon is a grillezett és sült verzió, mivel a hosszas főzést senki nem szereti kivárni. Szakértők szerint azonban nem is lenne szükséges órákig várni a tökéletes kukoricára, ez csak egy rossz „szokás” maradványa azokból az időkből, amikor még nem volt elterjedt a csemegekukorica és a zsenge korában leszedett takarmánykukoricát ették az emberek. Meglátásuk szerint felforralás után maximum negyed óra főzés is elég, ha jó minőségű csemegekukoricáról van szó.

fuszeres_fott_kukorica
– Mindegy, hogy melyik verzióban készíted el, érdemes kipróbálnod milyen akkor, ha nem csak sóval ízesíted. Egy kevés vajhoz facsarj lime levet, tegyél hozzá egy kevés füstölt pirospaprikát és kend át vele a kukoricát. Egyéb fűszerek, amelyek jól illenek a kukoricához: fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, koriander, zsálya, erős paprika. Kísérletezz bátran!

– A csemegekukorica alapvetően édes de létezik kifejezetten olyan fajtája, amelynek magasabb a cukortartalma. Talán ismered a mondást, mely szerint a „disznó is a kukoricától hízik”, de azért azt ne feledjük, hogy a disznó a keményítőben gazdag takarmánykukoricát kapja, másrészről ahogy minden egyébre, úgy a kukoricára is igaz: mértékkel és változatos étkezés mellett fogyaszd!

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×