fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Edzés és koronavírus: tanácsok fertőzötteknek, gyógyultaknak

Ha neked is lételemed a mozgás, aktívan sportolsz, akkor valószínűleg kevés rosszabbat tudsz elképzelni egy hirtelen lebetegedésnél. A jó hír, hogy az edzett szervezet jellemzően sokkal hatékonyabban birkózik meg a betegségekkel, sőt mi több, a betegség utáni fizikai aktivitás felgyorsítja, elősegíti a felépülést! A koronavírus által okozott megbetegedés (COVID-19) esetében sincs ez másképp, de azért néhány fontos szabályra oda kell figyelned. Jó ötlet-e betegen sportolni vagy inkább várj vele? Mi a helyzet akkor, ha tünetmentes vagy? Olvass tovább és megtudod!

Szabad-e edzeni, ha koronavírusos vagy?

Szabad-e edzeni, ha koronavírusos vagy?A koronavírus-fertőzés tünetei jellemzően ebben a sorrendben jelentkeznek: láz, köhögés és izomfájdalom, hányinger vagy hányás, hasmenés. A betegségnek ugyanakkor egyéb lehetséges tünetei is vannak, például gyengeség, fejfájás, szédülés vagy mellkasi fájdalom. Ha a koronavírus-fertőzés tüneteit észleled, ne menj közösségbe, maradj otthon és telefonon értesítsd háziorvosodat!

Az edzést most el kell felejtened egy darabig, hiszen a COVID-19 betegség erős gyulladást okozhat a szervezetben, amit az edzés csak rosszabbá tehet! Az edzés még enyhe betegség és tünetmentes állapot esetén sem javasolt, mert fokozhatja a szívizomgyulladás (myocarditis) kockázatát, ami a szív maradandó károsodásához, szívritmuszavarhoz is vezethet.

A COVID-19 emellett a vérrögképződés kockázatát is növelheti. Habár betegen jobb kihagyni a megszokott edzéseket, a vérrögképződés esélyét valamelyes csökkentheti, ha időnként teszel egy könnyű sétát, vagy legalább kerülöd a hosszan tartó ülést.

Mikor edzhetsz újra, ha átestél a koronavírus-fertőzésen?

Többféle iránymutatás is létezik arra vonatkozóan, hogy COVID-19 után mikor kezdhetsz újra edzésbe.Mivel olyan vírusról van szó, amit még mindig sok kérdés övez és amire az egyes emberek szervezete eltérően reagál, a lényeg az óvatosság. Hidd el, amatőr sportolóként, egészségtudatos emberként szinte semmit sem veszítesz azzal, ha pár hétig nem edzel vagy akár több hétig is csak alacsony intenzitású mozgást végzel. Nem éri meg kockáztatni, hiszen a veszélyes, komolyabb szövődmények kockázata nagyon is valós.

Többféle iránymutatás is létezik arra vonatkozóan, hogy COVID-19 után mikor kezdhetsz újra edzésbe. Egy, a The Lancet című rangos tudományos lapban közzétett cikkben szakértők azt javasolták, hogy a sportolók a tünetek megjelenésétől számítva legalább 10 napig és a tünetek megszűnése után 7 napig ne térjenek vissza a rendszeres edzéshez.

Egy másik, a JAMA Cardiology című szaklapban publikált tanulmány szerzői a tünetmentes sportolóknak 2 hetes szünetet javasolnak, majd fokozatos visszatérést az edzéshez. Enyhe vagy közepesen súlyos betegség esetén a tünetek megszűnése után 2 hét szünetet, kórházban történő ápolás után pedig alaposabb kivizsgálást és szív- és érrendszeri rendellenességek esetén a versenyszerű sport 3-6 hónapig történő kihagyását javasolják.

Ezek az iránymutatások versenysportolóknak szólnak, akik természetesen egészen más szinten edzenek, mint egy átlagember. Szabadidő-sportolók számára alábbiakat ajánlják a szakértők:

  • tünetmentes fertőzés esetén a pozitív teszt után legalább 7-10 napig semmi edzés
  • enyhe vagy közepes betegség esetén a tünetek megszűnése után 7 napig semmi edzés

Amennyiben valamilyen alapbetegséged is van (pl. magas vérnyomás, szívbetegség, diabétesz) vagy az edzés újrakezdése során szív és érrendszeri tüneteket tapasztalsz (pl. extrém légszomj, szapora vagy szabálytalan szívverés, mellkasi szorítás, szédülés), akkor keresd fel az orvosodat.

3 tipp, hogy az edzéshez való visszatérés jól menjen

3 tipp, hogy az edzéshez való visszatérés jól menjen1. Kezdj lassan és hallgass a testedre!
Semmiképp ne várd el azt, hogy betegség és kihagyás után ugyanott folytatni tudod majd az edzést, ahol abbahagytad. A legfontosabb ilyenkor a fokozatosság és az, hogy figyelj arra, mit üzen neked a tested. Ha enyhébb lefolyású betegséged volt, az úgynevezett 50/30/20/10 szabály hasznos lehet számodra. Az első héten 50%-kal csökkentsd a megszokott edzésmennyiséget, például ha korábban heti 6 órát futottál, akkor most heti 3-at (egyenletesen elosztva a héten). A következő héten 30%-kal, majd 20%-kal és végül csak 10%-kal.

2. Készíts egy tervet!
Tervezd meg előre fejben a „nagy visszatérést” és jegyezd is le ezt a tervet jövőbeli önmagadnak. Mikor kezdesz újra edzeni? Mit fogsz pontosan csinálni? Kb. hány percig fog tartani egy edzés? És így tovább. Érdemes egy egész hónapra vonatkozó edzéstervet összeállítani, amiben a gyakorlatok sorrendjétől kezdve az elvégzendő ismétlések számáig minden fontos részlet szerepel. Ez nemcsak a nyomon követhetőséget segíti, de motiválhat is – illetve azért is jól jön, mert most egy ideig a megszokottnál alacsonyabb intenzitással kell edzened.

3. Bemelegítés, levezetés – soha ne hagyd ki ezeket!
A bemelegítéssel felkészíted testedet az edzésre, és csökkented a sérülések esélyét. Legalább 5 percig tartson, és a végére legyen egy picit szaporább a légzésed. A bemelegítő gyakorlatokat ülve vagy állva is elvégezheted (ha szükséges, kapaszkodj meg egy stabil tárgyban): vállemelés, váll-, kar-, csípő-, térd- és bokakörzések, törzshajlítás, térdemelés, bokaemelés, lábujjhegyre-sarokra gördülés/emelkedés. Gyakorlatonként 3-5 ismétlés.

Testednek szüksége van levezetésre is, hogy edzés után szép fokozatosan visszaálljon a normál állapotába. Kb. 5 percig tartson, és mire vége, a légzésszámod térjen vissza a normális szintre. Levezetésnek ideális néhány perc lassú séta vagy helyben járás, a bemelegítő gyakorlatok megismétlése, illetve statikus nyújtógyakorlatok végzése. A statikus nyújtás azt jelenti, hogy egy adott izmot maximálisan megnyújtasz, és 15-20 másodpercig így tartod.

Edzés és koronavírus: tanácsok fertőzötteknek, gyógyultaknakMilyen intenzív legyen az edzés?

– Ha egy teljes mondatot el tudsz mondani, megállás nélkül és nem érzed, hogy szaporább lenne a légzésed, akkor növelheted az intenzitást.
– Ha egyáltalán nem tudsz beszélni, vagy egyszerre csak egy szót tudsz kimondani és alig kapsz levegőt, akkor csökkentsd az intenzitást.
– Ha egy teljes mondatot el tudsz mondani, de egy-két szünetet kell tartanod közben, hogy levegőt vehess, és közepesen vagy majdnem túlzottan gyors a légzésed, akkor megfelelő az intenzitás.

Ha az alábbi tüneteket észleled magadon, akkor ne kezdj el edzeni vagy ha mozgás közben érzed, akkor hagyd abba az edzést, és azonnal keresd fel az orvosodat:

  • hányinger vagy rosszullét
  • szédülés vagy ájulásérzés
  • erős légszomj
  • nyirkos bőr vagy izzadás
  • mellkasi szorítás
  • fokozott fájdalom

Felhasznált irodalom

healthline.com/health-news/covid-19-symptoms-usually-show-up-in-this-order#Broad-range-of-symptoms
jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2768916
self.com/story/exercising-after-coronavirus
runnersworld.com/health-injuries/a33822804/exercise-myocarditis-and-covid-19/
who.int/publications/m/item/support-for-rehabilitation-self-management-after-covid-19-related-illness

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.