fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

D-vitamin: a legfontosabb tápanyag, amire szükséged lehet

D-vitamin betegségek megelőzéséreA „napfény-vitaminként” is ismert D-vitamint alig egy évtizede még csak a csontok épségének megőrzése miatt tartották fontosnak a szakértők. Az azóta elvégzett rengeteg tudományos kutatásnak hála mostanra már tudjuk: a D-vitamin szinte minden más tápanyagnál fontosabb a szervezet számára. Ha valaki feltenné a kérdést, hogy mi az az egyetlen kiegészítő, amit mindenképpen szükséges szedni, akkor egyértelműen a D-vitamint válaszolnánk erre. De miért? Mit tud ez a csodavitamin? Elmondjuk!

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok egyike, másik neve a kalcitriol. A bőrben az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik. Felszívódása a vérben történik, majd vér útján jut a szervezet különböző részeibe. A megnevezése tulajdonképpen téves, hiszen valójában nem is vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben.

A D-vitamin egészségre gyakorolt hatásai kutatási eredmények mentén

Csökkenti a rák kockázatát

A D-vitamin hiány és a rák kialakulásának kapcsolatát több mint 200 tanulmány vizsgálta már, és több ezer laboratóriumban elvégzett kísérlet is igazolta. Az adatok alapján évente akár több mint félmillió mellrák, illetve vastag- és végbélrák megelőzhető lenne, ha a D-vitamin bevitel világszerte legalább az ajánlott szintet elérné. A megfelelő D-vitamin bevitel kutatások szerint 60 százalékkal képes csökkenteni a rák kockázatát, ideértve annak valamennyi formáját. A már kialakult rákbetegség esetén is javasolt a D-vitamin pótlása.

Hatékony fegyver a túlsúly ellen

Az utóbbi néhány évben számos olyan kutatási eredmény jelent meg, ami azt igazolta, hogy az alacsony D-vitamin szint az elhízás egyik fő kiváltó oka. Természetesen nem lehet csak ezt az egyetlen tápanyagot felelőssé tenni és figyelmen kívül hagyni az étrend és a testmozgás szerepét, ugyanakkor tény, hogy az egészséges testsúly eléréséhez elengedhetetlen a normál D-vitamin szint.

Jelentősen erősebbé teszi az immunrendszert

A rendszeres D-vitamin szedés képes a legtöbb védőoltás erejével is felvenni a versenyt. Egyes kutatások szerint akár 3-5-szörös mértékű immunrendszer-erősödést is képes elérni. Ezért a téli megfázások és influenzák idején a D-vitamin fontossága nem hangsúlyozható eléggé.

Segít autoimmun betegségek megelőzésében

Az emberi testben körülbelül 30 ezer gén található, a D-vitamin pedig ezekből kimutathatóan legalább 3000-re hatással van. A D-vitamin megvédi a géneket a károsodástól, emiatt számos autoimmun betegség megelőzésében fontos szerepet játszik. Többek között csökkenti az Alzheimer-kór, a Crohn-betegség, a Sclerosis Multiplex, a reumás ízületi gyulladás és az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Elűzheti a depressziót

A depresszió egyik oka a D-vitamin hiánya is lehet. A D-vitamin hozzájárul a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához: a tesztoszteron, ösztrogén és progeszteron mennyiségét szabályozza. Ezek a hormonok mind szerepet játszanak a depresszió kialakulásában. A D-vitamin pótlásával kimutathatóan csökkennek a hangulatzavarok.

Miért szükséges kiegészítő készítménnyel pótolni?

A magyarok 80 százaléka nem visz be elég D-vitamint a szervezetébe, sőt, ez a szám akár 95%-ra is emelkedhet a téli időszak végére. Tudva, hogy a D-vitamin mennyire fontos az egészségünk szempontjából, ez bizony óriási hiba. Ahogy az északi féltekén a szélességi körök mentén egyre északabbra haladunk, télen az UV-B sugárzásnak egyre nagyobb része nyelődik el az atmoszférában. Emiatt bizonyos esetekben, a lakóhelyünktől függően, télen még ha szeretnénk sem sikerülhet a szükséges mennyiségű D-vitaminhoz természetes úton hozzájutnunk. Még a verőfényes téli napsütésbe kiülve sem.

A D-vitamint sajnos táplálékkal sem könnyű nagyobb mennyiségben a szervezetbe juttatni. A legtöbb D-vitamin az olajos halakban, a májban, a tojás sárgájában és a margarinban található, de még ezekből az ételekből is irreális mennyiséget kéne napi szinten fogyasztanunk ahhoz, hogy legalább az ajánlott mennyiséget elérjük, így javasolt  étrend-kiegészítővel is pótolni.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.