fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Tippek cukorbetegeknek a téli mindennapokra

Tippek cukorbetegeknek a téli mindennapokraA téli időszak új kihívások elé állítja az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket egyaránt. A téli hónapokban a cukorbetegeknek általában magasabb a HbA1c szintje, mint a melegebb hónapokban (ez az érték mutatja az elmúlt 3 hónap átlagos vércukorszintjét). Ahogy a hőmérő higanyszála leesik, megérkezik a hó, a jég és a fagy, úgy kezd el lassacskán felfelé haladni a vércukorszint.

A magas vércukorszint miatt melegebbnek érezhetjük magunkat, mint amilyen valójában a testhőmérsékletünk. Ez megtévesztő lehet, és ha a hideg időbe így megyünk ki, akár idegsérülésekhez is vezethet.

A tél emellett a cukorbetegség mindennapi menedzselésére is hatással van. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, milyen változásokra lehet ebben az évszakban számítani, és ezekre felkészülni, odafigyelni. A következőkben 5 tippet mutatunk be, melyek segítenek a hideg hónapokban is kontroll alatt tartani a vércukorszintet!

1. Támogasd az immunrendszered

Ha 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedsz, és elkapod az influenzát, az immunrendszered legyengülhet, még akkor is, ha cukorbetegséged egyébként megfelelően menedzselt. Cukorbetegek esetében nagyobb az influenza-fertőzés komplikációinak a veszélye, melyek egészen súlyosak is lehetnek (pl. tüdőgyulladás).

A fertőzés miatt megemelkedett vércukorszintek fokozhatják olyan problémák kockázatát, mint a diabetikus ketoacidózis (DKA) vagy a hiperglikémiás, hiperozmoláris szindróma (HHS).

Beszélj az orvosoddal arról, hogy érdemes-e az influenza elleni oltást megkapnod, ami egy évig képes védelmet nyújtani számodra a fertőzés ellen. Emellett moss gyakran kezet meleg vízzel és szappannal, tarts magadnál kézfertőtlenítőt, és ha lebetegednél, vegyél ki szabadságot és pihenj otthon. (Arra ügyelj, hogy a kézfertőtlenítőben cukor és alkohol is lehet, valamint rendszeres használata kiszáríthatja a kezeidet, ezért vércukorszint-mérés előtt mindenképp alaposan mosd meg őket!)

2. Mérj, mérj, mérj

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a jelentős hőmérséklet-változások hatással lehetnek a vércukorszintedre. A fagyos időjárás miatt lehűlhetnek a kezeid, ami megnehezítheti a vércukorszint mérését. Mégsem szabad, hogy a hideg miatt kihagyd a rendszeres méréseket!

A rendszeres mérés segít felfedezni az esetleges kiugrásokat és mélypontokat, és így hozzájárul a vércukorszint kontroll alatt tartásához is. Ha hidegek a kezeid, melegítsd meg őket a mérés elvégzése előtt, egy forró csészével vagy egy radiátorra tett törölköző vagy vastagabb ruha segítségével.

3. Maradj hidratált

A téli hónapokban is ügyelj a folyadékbevitelre, hiszen a rosszullétet és a cukorbetegség tüneteit csak tovább rontja az, ha dehidratált vagy. Bizonyos gyógyszerek szedéséhez szükséges a rendszeres étkezés, úgyhogy próbálj gyakran, kisebb adagokat enni. Emlékezz arra is, hogy az előírt gyógyszerek szedése mellett a szénhidrát-alapú italok, például a tej vagy a gyümölcslevek, is segíthetnek a vércukorszintek menedzselésében.

4. Mozogj, maradj aktív

Elég csak egy kis, mérsékelt-közepes intenzitású fizikai aktivitás, naponta kb. 20-30 perc, ahhoz, hogy a szervezet jobban tudja szabályozni a vércukorszintet. Emellett a mozgás segít melegen maradni és a mentális egészséget is javítja.

Ne ijedj meg a hideg időtől! Válassz bent is végezhető mozgásformát, vagy öltözz rétegesen és az időjárásnak megfelelően a kinti edzésekhez!

A fizikai aktivitás hatással lehet a vércukorszintedre az edzés alatt és után is. Ezért ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a vércukrodat, bármilyen fizikai aktivitás előtt és után is, hogy megfelelően kontroll alatt tudd tartani.

Mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt bármilyen új mozgásformába kezdenél!

A rendszeres edzés többféle úton is segít cukorbetegség esetén:

  • Segíti az egészséges testsúly elérését és megtartását
  • Segíti a szervezetet az inzulin hatékonyabb felhasználásában – a rendszeres fizikai aktivitás segíthet csökkenteni a szükséges inzulinbevitelt (amennyiben szedsz inzulint), mivel az izommunka hatására az izmok több cukrot vesznek fel és csökken a vércukorszint.
  • Segít a csontok erősítésében

5. Figyelj a lábaid állapotára

A cukorbetegség egyik negatív velejárója a kiszáradásra hajlamos bőr, ami ráadásul a téli időszakban rosszabbra is fordulhat. A bőr berepedezhet, különösképpen a lábfejeken és a talpakon, ami akár sebesedéshez és fertőzésekhez is vezethet. Segítsd lábaid védelmét és viselj papucsot, mamuszt, zoknit otthon is és megfelelő kültéri lábbelit, amely nem ázik át, nem engedi be a hideget.

Kend be a lábaidat hidratáló krémmel, ami segít egészségesen tartani a bőrödet, és nézd át őket minden nap, hogy találsz-e kisebb sérüléseket, vágásokat. Ha észreveszel egy vágást, ami nem akar gyógyulni, azonnal vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal.

Felhasznált irodalom

diabeteshighsandlows.co.uk/better-balance-blog/5-tips-for-managing-diabetes-in-cold-weather diabetes.co.uk/diabetes-and-cold-weather.html sharecare.com/health/diabetes/slideshow/4-ways-winter-affects-your-diabetes

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.