fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Tudtad, hogy a csontritkulás megelőzhető?

Tudtad, hogy a csontritkulás megelőzhető?Mi a csontritkulás?

Akkor beszélhetünk csontritkulásról, amikor a csontozat gyengébbé, könnyebbé válik, a csont rostjai elvékonyodnak, ezzel a csont törékenyebbé válik. Az osteoporosis alattomos betegség, ugyanis előjel nélkül, kezdeti tünetek nélkül jelentkezik. A csontritkulás főképp az idősebb korosztálynál alakul ki, ezért rendkívül elővigyázatosan kell járnia, akit ezzel diagnosztizálnak. Nőknél már a menopauza után jelentkezhet, ezért 45-50 éves koruktól fokozott elővigyázatosság javasolt, a férfiak esetén inkább 60 év fölött jellemző.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

A csontritkulás megelőzésében a legfontosabb szerepet vitaminpótlás tölti be. Rengeteg kálciumra és D-vitaminra van szükség, hogy elkerülhessük megjelenését. Az őszi-téli időszakban kifejezetten ajánlatos a vitaminok szedése, hiszen szervezetünk D-vitamin raktárait legfőképp a napsütéses nyári séták alatt tudjuk feltölteni.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek szintjét laboratóriumi kontroll vizsgálatokkal időnként ellenőrizni kell. Ha tartósan túl alacsony a kálcium– vagy D-vitamin-szintünk, akkor könnyen áldozatává válhatunk az osteoporosisnak, de túladagolásuk is problémát jelenthet, így tehát fontos a rendszeres felülvizsgálat.

Klimax túlsúly leküzdéseEzek bevitele mellett a csontritkulás mozgással is megelőzhető. Erre a leghatékonyabb sport az úszás, kiemelten a hátúszás, akár hétköznapi uszodákban. Emellett ajánlott a napi legalább félóra séta vagy kocogás, akár picit nehezítve, fél kilós súlyzókkal a kézben. Mindig csak addig csináljuk a sportolást, míg kellemes, jól eső érzés számunkra!

Mivel főképp az idősebb korosztály veszélyeztetett, olykor nehezített lehet a mozgás. Azoknak, akik nem tudnak már intenzív, vagy jóleső testmozgást végezni azt ajánljuk, hogy jó időben napi 3-4-szer tartózkodjanak a szabadban 20 percet.

Honnan tudom, hogy csontritkulásom van?

Ha például a közvetkező esetek valamelyikét, vagy többségét már észlelted, akkor esély van rá, hogy kialakulhat(ott) osteoporosis:

  • Csak kisebb terhelésnek van kitéve, mégis fájni kezd a derekad.
  • Hosszú állás után le kell ülnöd, mert nagyon fáj a hátad.
  • Mosogatás közben támaszkodnod kell, hogy ne érezz fájdalmat.

Abban az esetben, ha ezek többször előfordultak már, mindenképpen szakorvoshoz vagy osteoporosis centrumokhoz kell fordulni. A csontritkulás a reumatológus szakterülete, aki ha indokoltnak érzi, kiírhatja a pácienst denzitometriás vizsgálatra, ahol csontsűrűséget – denzitást – mérnek. Ennek alapján lehet teljes bizonyossággal állítani valakiről, hogy osteoporosisa van.

Mit tegyek, ha csontritkulásom van?

Tudtad, hogy a csontritkulás megelőzhető?Mindenképpen konzultálj reumatológus szakorvosoddal, aki a legmegfelelőbb kezelést fogja ajánlani, kiírni. Ez lehet akár könnyített mozgás előírása egyedül vagy csoportosan. Esetleg a gerinc számára nem megerőltető gyógytorna, vagy ha úgy értékeli, akkor balneoterápiára is beutalhat (gyógyvizes fürdő kezelés).

Ha megállapítják a csontritkulást, akkor fokozottan vigyázz magadra, ugyanis ekkor a legnagyobb az esély a combnyaktörésre. Kövesd kezelőorvosa előírásait, pótold a csontnak fontos vitaminokat (D-vitamin, kálcium) és mozogj, amennyire állapotod engedi!

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.