fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A cink hatása a potenciára – kutatások tükrében

A tartalomból:

• A cink egy, a Földön természetesen előforduló nyomelem. Bizonyos zöldségek, húsok és tengeri ételek cinktartalma az átlagosnál magasabb.
• Cinkre szüksége van a férfi szervezetnek ahhoz, hogy tesztoszteront tudjon termelni. Emiatt a szervezetben lévő cink szintje hatással lehet a szexuális funkciókra.
• A megfelelő cinkbevitel kutatások szerint hozzájárul az egészséges tesztoszteron-szinthez, a megnövekedett libidóhoz és az erősebb erekcióhoz.


Cink hatása a potenciáraA merevedési zavar vagy orvosi nevén az erektilis diszfunkció (ED) az egyik leggyakoribb probléma, amivel férfiak szembesülnek. A kiváltó ok sokrétű lehet: szervi és pszichés tényezők egyaránt felelősek lehetnek a probléma kialakulásáért. Gyakori, hogy tápanyagok hiánya, hormonális zavarok, stressz vagy éppen depresszió áll a háttérben. Az utóbbi években a kutatások rámutattak arra, hogy a merevedési zavar meglepően sok esetben a cinkhiány egyik tünete.

A cink ellenőrzi és irányítja az anyagcsere folyamatait, szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez, a DNS és fehérje termeléshez, a sejtosztódás folyamatához. Hozzájárul a vér normál tesztoszteron-szintjének megtartásához. Fontos szerepe ellenére nagyon sok felnőtt nem jut naponta elég cinkhez.

A cinkhiány

A cink a természetben előforduló ásványi anyag, ami a mikroelemek közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy bár nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, és napi rendszerességgel szükségünk van rá, de csak nagyon kis mennyiségben (legfeljebb 40 mg). Mivel elég sokfajta étel (zöldségek, húsok, tenger gyümölcsei) tartalmaz cinket, ezért a súlyos cinkhiány viszonylag ritka világszerte, de közepes mértékű hiány gyakran fordul elő. Ha a szervezet nem jut elég cinkhez, akkor komoly problémák léphetnek fel.

A cinkhiány tünetei:

• legyengült immunrendszer
• gyakori és hosszan tartó betegségek
• hajhullás
• bőrbetegségek
• hasmenés
• látászavar, gyenge ízérzés, szaglás
• súlyvesztés
• étvágytalanság
• libidózavarok

Mi okozhatja a cink hiányát?

A cink hiányát elsősorban a kiegyensúlyozatlan táplálkozás okozza. Egyes emberek, valamilyen betegség vagy éppen életmódbeli szokások miatt, veszélyeztetettek cinkhiány kialakulásában. Az alábbi esetekben megnövekszik a cinkhiány kockázata:

• gyomor és bélrendszeri zavarok
• táplálkozási zavarok
• teljesen vegetáriánus vagy alacsony fehérjetartalmú diéta

A túlzott alkoholfogyasztás is okozhat cinkhiányt. Bizonyos gyógyszerek is csökkenthetik a cink mennyiségét testünkben, például a vérnyomás csökkentésére használt ACE-gátlók, a tiazid típusú vízhajtók és a gyomorsavcsökkentő gyógyszerek.

A cinkhiány és a merevedési zavarok közötti összefüggés

Egy 1996-os orvosi tanulmány egyértelmű kapcsolatot mutatott ki a cink- és a tesztoszteron-szint között. Fiatal férfiaknak olyan étrendet adtak, amitől cinkhiányos állapotba kerültek. A hormon-szintjüket folyamatosan mérték és jelentős, közel 75 százalékos tesztoszteron csökkenés jelentkezett a 20 hétig tartó alacsony cinkbevitel következtében. Az orvosok idős férfiakon is megvizsgálták a cink hatását: a megnövelt cinkbeviteltől az idős férfiak tesztoszteron-szintje csaknem megduplázódott.

2009-ben egy állatkísérlet tesztelte a cink és a szexuális funkciók közötti kapcsolatot. Az eredmények alapján azok a hím patkányok, melyeknek napi 5 mg cinket adtak, jobb szexuális funkciókat mutattak. A cink az erekció elérésében és fenntartásában is segített.

Egy 2013-as kutatás szerint a szaglás kifejezetten fontos lehet az egészséges libidóhoz, különösen fiatalabb férfiaknál. A cinkhiány miatt romlik a szaglás, ez pedig csökkent libidóhoz vezethet. A cink hiánya tehát nem csak a tesztoszteron-szintre lehet befolyással, de a szexuális vágyat felébresztő vegyi anyagok, más néven feromonok érzékelését is ronthatja.

Potencianövelés cinkkel

A merevedési zavarok, a csökkent nemi vágy egyik lehetséges oka az alacsony tesztoszteron-szint. A hipogonadizmus (olyan betegség, amely során a herék nem állítanak elő tesztoszteront és ondósejtet) vagy a nem megfelelő tesztoszteron-szint sok esetben pedig a cinkhiányra vezethető vissza.

A férfiak tesztoszteron-szintje az életkorral csökken: 30 éves kortól kezdve évente 1-2 százalékkal. Habár ez egy természetes jelenség, ettől még ez nem jelenti azt, hogy el is kell fogadnunk. A cink hatékony segítséget nyújthat ebben az életszakaszban az optimális hormonszint elérésében. Sajnos nem csak az életkor befolyásolhatja negatívan a tesztoszteron termelését, hanem például a túlsúly, a helytelen táplálkozás, a tápanyaghiány is – a cink szedése ilyen esetekben is javasolt.

A cink terápia eltér a gyógyszeres kezelésektől de még a gyógynövényes megoldásoktól is, mégpedig egy fontos okból. A cink a test természetes tesztoszteron-szintjét képes javítani, tehát nem avatkozik bele a szervezet természetes folyamataiba, csak helyreállítja azokat.

Mennyi cinkre van szükség?

Egy felnőtt férfi számára napi 10-15 mg cink az ajánlott beviteli mennyiség. A kutatások során azonban ennél magasabb dózisokat is alkalmaztak, 25-30 mg-ot. Ha konkrét panaszunk van, a cinkhiány valamilyen tünetét észleljük magunkon, akkor érdemes lehet nagyobb mennyiség szedésével is megpróbálkozni. A legfelső biztonságos beviteli szint 40 mg.

Cink-tartalmú étrend-kiegészítők a Netamin kínálatában:

Netamin Szerves Cink tabletta ide kattintva
Netamin PoteVitál potenciakapszula idekattintva
Netamin Xerex for men potenciatabletta ide kattintva

Felhasznált irodalom

healthline.com/health/erectile-dysfunction/zinc

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.