fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Biotin: miért fontos? Rövid ismertető!

CauliflowersA biotin kéntartalmú vitamin, a B-vitamin család tagja. Vízoldékony, a szervezetbe minden nap be kell juttatni, mert a vesén keresztül a felesleg eltávolításra kerül. A felnőtt szervezetnek napi 30-60 mikrogramm mennyiségre van szüksége ahhoz, hogy a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserét szabályozni tudja. A biotin túladagolásához ennek jelentős többszörösét, napi 900 mikrogrammot kellene huzamosabb ideig bevinnünk szervezetünkbe, ám mivel alapvetően vízben oldódó vitamin, a felesleg hamar ki tud ürülni szervezetünkből – valószínűleg ennek tulajdonítható, hogy nincsenek a biotin túladagolásáról ismert szakirodalmi adatok.

A biotinfüggő enzimeknek (karboxilázok) kulcsszerepük van a glükoneogenezisben, négy esszenciális aminosav lebontásában és a zsírsavak bioszintézisében. A dió, gyümölcsök, sörélesztő, tej, fényezetlen rizs, árpa, szójatermékek, zab, lencse tartalmazza.

Az aszkorbinsav hasznosításához is biotinra van szükség. A bélbaktériumok segítenek a szintézisében. A B2-, B6-, és A-vitaminnal szinergista hatású, egymást erősítik, a niacinnak segíti a munkáját a bőr egészségesen tartásában.

Segít az izomfájdalmak enyhítésében, csökkenti az arc és a test ekcémáját és a dermatitist. Fontos szerepet játszik a haj és a körmök egészségében. Segíthet megakadályozni a haj őszülését, és jó hatást értek el vele a hajhullás, kopaszság elleni küzdelemben. A gyenge és töredező körmöket megerősítheti.

Hiányában nagyfokú kimerültség, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak, haj és szőrzet kihullása, ekcéma, vagy bőrgyulladás jelentkezhet. Hiányához vezethet, ha valaki nagyobb mennyiségű nyers tojást eszik, mely megköti a biotint, de a magas koleszterin-szint és az egyoldalú táplálkozás is befolyásolhatja szervezetünk biotin-szintjét.

Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék – főleg a búza – szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel.


A Netamin kínálatában jelenleg 2 biotin-tartalmú termék kapható:

Netamin B-vitamin Komplex FORTE Szuper kiszerelés

Netamin Hajszépség tabletta

Felhasznált irodalom

Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 45 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 60 Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 82-84 Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 25 Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 149-152 Biotin MSD Orvosi kézikönyv a családban, Merck, 2009.02.06 http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/biotin

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.