fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Beszéljünk a nyári depresszióról!

Portrait of a worried girl sitting on the beachA legtöbb ember alig várja, hogy a nyár első napsugarai megérkezzenek és önfeledten élvezhesse az évszak adta örömöket, vannak ugyanakkor olyanok is, akik sokkal boldogabbak akkor, amikor a nyár véget ér. Minden bizonnyal te is hallottál már a téli depresszióról, ami az őszi-téli időszakban, a napsütéses órák számának csökkenése miatt jelentkezik. Helyesebb ugyanakkor a szezonális, azaz évszak-függő hangulati zavar megnevezés, mert bár a téli depresszió a leggyakoribb (a lakosság kb. 15-20%-a érintett valamilyen formában), akadnak olyanok, akiknél a depressziós tünetek tavasszal vagy nyáron jelentkeznek.

Habár a nyári depresszió csak a lakosság kis részét – egyes becslések szerint alig 1 százalékát – érinti, érdemes ugyanolyan komolyan venni, mint téli megfelelőjét. A nyári depresszió orvosok szerint valószínűleg a hosszabb nappalok, a magas hőmérséklet és megnövekedett páratartalom hatására jelentkezik. Tünetei tulajdonképpen a téli depresszió esetén tapasztaltak ellenkezői: alvászavarok, alváshiány, alacsony étvágy, aminek hatására súlyveszteség is tapasztalható, illetve idegesség, ingerlékenység. Nagyon súlyos esetekben a nyári depresszió öngyilkos gondolatokhoz is vezethet. Egyes szakértők szerint a nyáron jelentkező depresszió esetén magasabb az öngyilkosság kockázata, mint télen, mivel a depresszió és ingerlékenység veszélyesebb kombináció, mint a depresszió és letargia.

Bizonyos felmérések szerint az egyenlítő környéki országokban – mint például India – a nyári depresszió előfordulása gyakoribb, mint a téli depresszióé. A hosszú nappalokon és a rekkenő hőségen kívül ugyanakkor más okok is léteznek, amik miatt nyáron rossz lehet közérzetünk. Sokaknak nyaranta felborul a napirendje, amitől idegesség, stressz és egyéb tünetek is megjelenhetnek. Ha iskolás gyerekei vannak valakinek, a nyáron egész nap otthon lévő csemetékről gondoskodni kell, ez megzavarja a mindennapi rutint. A nyári vakációk, szabadságok szintén fel tudják borítani az ember megszokott munkarendjét, étkezési, alvási szokásait, ami hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.

Nyáron lekerülnek a téli nagykabátok és vastag pulcsik, ez sokaknál a testükkel kapcsolatos szorongások és elvárások erősödését eredményezi. Ha valaki szégyelli a testét, az nyáron számos kellemetlen helyzethez, idegességhez vezethet. Mivel ebben az időszakban a legtöbb program szabadtéren zajlik, ilyenkor a testükkel elégedetlen emberek hajlamosak elkerülni az összejöveteleket, a társasági életet.

De mit tudsz tenni a nyári depresszió ellen?

SleepingAludj többet!
Nyilván könnyebb mondani, mint megvalósítani, de próbálj meg mindent megtenni, hogy eleget, azaz legalább napi 8 órát aludj! Az alvás során sok olyan hormon termelődik, ami segít a depresszió leküzdésében. Tudjuk, a nyár az esti kimaradások ideje, de igyekezz legalább az esetek többségében időben ágyba bújni. Ha nagy a hőség, aludj nyitott ablaknál, illetve kora reggel és este szellőztess, nappal sötétíts be, amennyire csak lehetséges!

csukamájolajEgyél csukamájolajat!
A tudományos kutatásoknak hála ma már szerencsére széleskörű tudás áll rendelkezésünkre arról, hogy milyen tápanyagok segíthetnek a hangulat javításában és a depresszió elűzésében. Az esszenciális omega-3 zsírsavak – melyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinnünk őket – hatékony védelmet biztosíthatnak a hangulati zavarok ellen. Egy csaknem 22 ezer ember részvételével végzett norvég kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen szedtek csukamájolajat (ami egészséges omega-3 zsírokban gazdag), kb. 30%-kal kisebb valószínűséggel jelentkeztek depressziós tünetek. Minél hosszabb ideig szedte valaki a csukamájolajat, annál alacsonyabb volt a depresszió kialakulásának esélye.

Sunset RunnerMozogj!
Sok kutatás igazolta már, hogy a rendszeres testmozgás segít a depresszió elleni harcban. A nyári meleg sem lehet kifogás! Ha túl nagy a hőség, eddz reggelente vagy később esténként – ahogy az időd engedi! Még ha túl drágának is tartod a kondibérletet, fontold meg, hogy a 3 nyári hónapra nem érné-e meg inkább egy edzőterembe járni. Végezz alacsonyabb intenzitású, de hosszabban tartó edzést, vagy próbáld ki az úgynevezett intervallum-edzést, amivel 20 perc alatt hatékonyan átmozgathatod a tested! Az intervallum-edzés során egy magasabb intenzitású (30-60 másodperc teljes erőbedobás) szakasz váltakozik egy kb. 60-90 másodpercig tartó alacsonyabb intenzitású pihenő szakasszal.

photodune-4599749-diet-xsNe vidd túlzásba a diétát!
Sokan őrült fogyókúrázással és edzéssel vetik bele magukat a nyárba, irreális elvárásokat kitűzve maguk elé. Így lényegében csak egy óriási, elkerülhetetlen csalódásra készítik fel magukat, hiszen olyan eredményeket várnak el, amiket lehetetlen pár hét vagy akár hónap alatt elérni. A megoldás? Fokozatosság és mértéktartás. Na meg a következő pontban is olvasható előre tervezés. Magyarul ne tavasz végén, nyár elején kapj észbe, ha fogyni szeretnél, hanem gondolkodj legalább fél vagy 1 éves időtávban! Természetesen a legideálisabb, ha teljes életmód-váltás mellett döntesz és egész évben egészséges és „fürdőruha-kész” vagy. Ez rendszeres sporttal, megfontolt edzéstervvel és a megfelelő táplálkozással valósítható meg, nem pedig csodadiétákkal.

WritingTervezz előre!
A szezonális depressziónak egyetlen igazi „előnye” van: mindig tudod, hogy mikor számíthatsz rá. Ha a tavasz beköszöntével még jó a közérzeted, gondold át, hogy miben változik meg az életed nyáron, mi az oka a nyárral együtt érkező depressziódnak. Tervezd meg, hogy nyáron milyen változtatásokat kell eszközölnöd, készülj fel előre! Mitől stresszesebb a nyári időszak számodra? Mikor lesz a legjobb szabadságot kivenned? Milyen nyári programokat tervezel magad és/vagy családod számára? Vágj bele a diétába időben, ne az legyen, hogy júniusba lépve vészes koplalásba kezdesz!

heartVedd a kezedbe az irányítást!
Ne engedd, hogy a kötelezettségek vagy mások elvárásai meghatározzák, hogy mit csinálsz az életben, és mit nem. Mondd le a családi programot, amire amúgy se volt semmi kedved elmenni! Ha úgy érzed a nyaralás tervezése és megvalósítása sokkal több stresszel és fáradsággal jár, mint élvezettel, akkor maradj inkább otthon vagy válassz más kikapcsolódási formát! Legalább egy időre légy „önző” és helyezd előtérbe a saját boldogságodat!

Ha úgy érzed, azonnali segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 810 600 telefonszámot (Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége számai)!

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.