fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

B6 vitamin: Társ a stresszkezelésben

B6 vitamin

A B-vitaminok csoportjában a vízoldható B6 vitamin nagyon fontos szerepet kap. Piridinszármazék, melynek még aktívabb formái a piridoxál és piridoxamin. A piridoxál-foszfát számos koenzim komponense. A B6 vitamin származékai – többek között – részt vesznek a fehérjelebontásban, aminosav-anyagcserében, elsősorban a transzaminálási folyamatokban, és a lipidek anyagcseréjében. A B6 vitamin hatása: jelenléte fontos a normális vérképzéshez, a központi idegrendszer folyamataihoz, a pajzsmirigy és az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a bőr anyagcseréjéhez. A homociszteint – mely független kockázati tényezője a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek – a B6 vitamin mint koenzim ciszteinné alakítja. A gyógyászatban a pellagrát kísérő vérszegénység és az idegrendszeri tünetek kezelésében mutatkozott jó hatásúnak. Gyermekek feszítőizmainak görcsös merevségét is oldják vele. Leggyakrabban hányás csillapítására használják gyógyszerként, például migrénes fejfájás, terhesség, narkózis okozta hányinger esetén. Az éjszakai izomgörcsök, lábikragörcsök ellen is javasolják. Vizelethajtó hatását is hasznosítják. Piridoxin kell a B12 vitamin jó felszívódásához.

Mennyi B6-vitaminra van szüksége szervezetünknek?

A piridoxinszükséglet (B6-vitamin) arányos a fehérjebevitellel, miután a vitamin részt vesz az aminosavak átalakításában: 100 gramm fehérje mellé 1,5-1,7 mg B6 vitamint rendelnek. Felnőtteknél a szükséglet 2 mg/nap. A piridoxinnál felszívódási veszteséggel nem kell számolni. A szükségletet lényegesen meghaladó (50 mg/ttkg) piridoxin tartós bevitele toxikus tüneteket okozhat. A főzési veszteség 20 %. Megnő a vitaminszükséglete annak, aki sok fehérjét fogyaszt. Az alkoholfogyasztás növeli a szükségletet, valamint a hormonális fogamzásgátlók szedése esetén érdemes odafigyelni a megfelelő B6 bevitelre.

Bőséges piridoxinforrás a tejtermékek, a hüvelyesek, barna rizs és az élesztő, olajos magvak, búzacsíra, búzakorpa, káposzta kisebb mértékben a tej, a tojás.

Mi történik, ha B6-vitamin hiányunk van?

vitaminhiány is okozhat kimerültséget, ingerlékenységet, fáradtságotB6-vitamin hiányában fokozott ingerlékenység, bőr- és nyelvgyulladás, ínygyulladás, ideggyulladás, vérszegénység, izomszövetek újraépülésének a zavara és – különösen csecsemőkben és kisgyermekekben – görcsállapot léphet fel. B6 vitamin túladagolás nem léphet fel, mivel vízoldható vitamin.

Egy kutatás szerint akik kevesebb B-vitamint fogyasztottak, azok között gyakoribb volt a depresszió előfordulása. Egy dán vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a táplálkozásnak jelentős szerepe lehet a depresszió kialakulásában. A B6 vitamin adását (B1, C, E vitaminnal, cinkkel, magnéziummal és kalciummal együtt) szorongás és depresszió esetén mindenképpen javasolják. Ezen kívül a nagy mennyiségben, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassíthatják idős embereknél az agyzsugorodást – állapították meg brit kutatók.

Felhasznált irodalom

Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 69-72
Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 44
Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 58
Kürti G.: Vitamin abc, Puelo Kiadó, 2004, 24-25
Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 133-137
Rigó J.:Dietetika, Medicina, 2007, 55
Herczeg A.: Vitamin kisokos (a B2 és B6 vitamin) Baba Magazin 2000.01.27.
Zsupos I.: Hogyan táplálkozzunk a pajzsmirigy egészségéért? Ízek és Érzések 2012.06.02.
Kiss É.: Lépjen B6-ra! Egy vitamin a testnek és a léleknek www.hazipatika.com 2007.04.23.
B6-vitamin (piridoxin), az idegvédő www.webbeteg.hu - B. M. , szakfordító 2011.06.23
B-vitamin az időskori memóriaproblémák ellen MTI 2010.09.09

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.