
Narancs kontra narancslé
Bár az elmúlt években a gyümölcsleveket sok támadás érte magas cukortartalmuk miatt, mégsem lehet emiatt egyértelműen kijelenteni, hogy egészségtelen lenne fogyasztásuk. A kép ennél árnyaltabb.
Bár az elmúlt években a gyümölcsleveket sok támadás érte magas cukortartalmuk miatt, mégsem lehet emiatt egyértelműen kijelenteni, hogy egészségtelen lenne fogyasztásuk. A kép ennél árnyaltabb.
Előző részünkben megosztottuk az általános tudnivalókat az ehető virágokról. Ezután nézzük részletesen az ehető virágokat, legfőbb jellegzetességeiket, felhasználhatóságukat.
Talán először furcsának találjuk, hogy egy virágba beleharaphatunk, hogy ételnek elkészíthetjük, mivel többségüket főként szépségük, kellemes illatuk miatt díszítésre használjuk. Viszont, ha a karfiolra vagy a brokkolira gondolunk, akkor nyilván már senki nem idegenkedik tőlük, pedig ezek is virágok (illetve virágzatok), már megszoktuk, hogy az étlapunkon szerepelnek és nem a vázánkban. Legyünk óvatosak, ne harapjunk […]
A paradicsom élete valahol Dél-Amerikában, Közép-Amerikában kezdődött, amikor is 1519-ben a spanyol Cortez felfedezte Montezuma kertjeiben. Magjait összegyűjtötte és eljuttatta Európába, ahol először inkább csak dísznövénynek tartották, nem pedig megették. Viszont akkoriban az aztékok már afrodiziákumnak, egyenesen szerelmi ajzószernek tartották. Európában nem volt zökkenőmentes a beilleszkedése az emberek étrendjébe. Szegény zöldségnek elég hányatott sorsa volt, olyan „rosszkor, rossz helyen” típus volt.
A hideg reggeleken mennyire áhítozzuk a jó meleg napfényt, alig várjuk a melengető sugarakat. Nyáron igyekszünk több időt tölteni a szabadban, vízparton. Azonban érdemes odafigyelni, mert bár a napfény a legjobb gyógyszer lehet, veszélyeket is rejthet.
Már az ókori népek is ismerték a dinnye pozitív hatását a szervezetre. Akkoriban lázcsillapításra, illetve a szoptató anyukáknak adták, ezzel növelve a tejtermelésüket. Emellett a mai napig kiváló a lábadozó betegek számára, hiszen tisztítja a vért, és segít hamarabb felépülni a betegségekből, enyhíti a gyulladásokat.
Milyen tápanyagok találhatóak a retekben? Melyek a főbb fajtái? Mikor érdemes enni belőle és hogyan? Érdekességek a retekről!
Nem véletlenül hívják a földimogyorót amerikai mogyorónak is, hiszen a Dél-Amerikában őshonos, hüvelyes növény például az Egyesült Államokban szinte minden háztartásban alapvető hozzávaló. Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, valamint remek fehérjepótló lehet vegetáriánusok számára is.
Az új RCT adatok szerint karbantarthatja, sőt javíthatja is a koleszterinszintünket, ha sok teljes kiőrlésű gabonát, áfonyát és zsíros halakat fogyasztunk. Kelet-finnországi Egyetem kutatásába véletlenszerűen választották ki a vizsgált alanyokat. Azoknál, akik többet fogyasztottak ezekből a bizonyos összetevőkből azt tapasztalták, hogy sokkal jobb lett a koleszterin-szintjük.
A D-vitamin az emberek fejében még mindig nincs dobogón a „szedni kell” vitaminok között, pedig előkelő helyet kéne elfoglalnia. 2012 májusában tizenkét orvosi társaság együttműködésével megszületett a hazai D-vitamin-konszenzus, ami az eddig előírt napi mennyiség többszörösét javasolja nem csak az időseknek, de a csecsemőknek is.
Miben különbözik a barna rizs a fehértől, és miért annyival egészségesebb? Milyen tápanyagok találhatók benne és kiknek ajánlott a fogyasztása? Rövid összefoglalónk a barna rizsről – olvasd el a cikket!
Gyógynövényekkel, illóolaj kivonatokkal fokozhatjuk a víz jótékony hatását. Már a kellemes illat is gyógyító hatású, de emellett hatóanyagaik a bőrön át is felszívódnak. Stresszes napokon, izomfájdalmak esetén, próbáld ki Te is a gyógynövényes fürdőket, leírtuk, hogyan!