fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Amitől férfi a férfi: tesztoszteron 40 év felett

Amitől férfi a férfi: tesztoszteron 40 év felettA tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, mely többek között szabályozza a termékenységet, a szexuális vágyat, az izomtömeget, a zsíreloszlást és az energiatermelést is. A férfi szervezetnek lényegében minden fontos funkciójára hatással van ez a kulcs-hormon: ha szintje jelentősen lecsökken, annak komoly következményei vannak az egészségre nézve.

Sajnos napjainkban nagyon sok férfi nem is tud róla, hogy a normálisnál alacsonyabb a tesztoszteronszintje. Különösen a 40 év feletti korosztályt veszélyezteti ez, hiszen ahogy gyarapszik az évek száma, úgy csökken folyamatosan a férfiak testében termelődő tesztoszteron mennyisége. De mi is pontosan a tesztoszteron szerepe? Miért olyan fontos 40 év felett is? És hogyan tudod hatékonyan növelni a szintjét?

A legfontosabb tudnivalók, nagyon röviden:

 • A tesztoszteron számtalan alapvető funkciót szabályoz a férfi szervezetben.
 • Az alacsony tesztoszteronszint rengeteg negatív következménnyel jár, pl. elhízás, impotencia, meddőség, a szívbetegség és cukorbetegség magasabb kockázata.
 • A tesztoszteronszint 30 éves kor után folyamatos zuhanásnak indul.
 • Természetes módszerekkel is növelhető a tesztoszteron szintje, úgy mint súlyzós edzés, több alvás, fogyás, vitamin- és ásványi anyag bevitel.

Mi az a tesztoszteron?

A tesztoszteron a férfi nemi jellegek kialakulásáért felelős hormon. Elsősorban a herékben termelődik, az úgynevezett Leydig sejtek által.

A tesztoszteron számos funkció szabályozásáért felelős a férfi szervezetben. Néhány fontos példa:

 • spermatermelés
 • nemi vágy
 • csonttömeg
 • zsír-eloszlás
 • izomméret és -erő
 • vörösvérsejt-termelés

Elegendő mennyiségű tesztoszteron hiányában a férfiak meddővé válnak. Ennek oka az, hogy tesztoszteronra szükség van az érett spermiumok kifejlődéséhez.

A tesztoszteronszintet az agy és az agyalapi mirigy irányítja. Létrejötte után a hormon végigutazik a férfi szervezeten, hogy elvégezhesse különböző fontos feladatait.

Amitől férfi a férfi: tesztoszteron 40 év felettMi számít normális tesztoszteronszintnek?

A tesztoszteronszint a nap folyamán nem állandó, ingadozik, éppen ezért reggel kell végezni a mérést, mert ebben a napszakban a tesztoszteron szintje 20-30 százalékkal magasabb, mint a délutáni órákban.

Jelenleg az elfogadott normál tesztoszteronszint 12 nmol/l (350 ng/dl), ez alatti szintnél már jelentkezhetnek tünetek, panaszok. Sőt, már 15 nmol/l (430 ng/dl) alatt is megfigyelhető az életerő, illetve nemi vágy csökkenése.

Orvosi szempontból csak 8 nmol/l (200 ng/dl) alatti értékek esetén beszélünk tesztoszteronhiányról, ilyenkor már azonban jelentős merevedési zavar és egyéb súlyos tünetek figyelhetőek meg.

A tesztoszteron szintje minden férfi szervezetében csökken az életkor előrehaladtával: 30 éves kor felett évente nagyjából 2 százalékkal.

Mit okoz, és hogyan ismerhető fel az alacsony tesztoszteronszint?

Nyugodtan kijelenthetjük: ha egy férfi vérében nem kering elegendő tesztoszteron, akkor nem nevezhető egészségesnek. Természetesen a tesztoszteron-hiánynak rengeteg árnyalata van, néha alig érezhető tüneteket produkál, néha pedig nagyon erős, az életminőséget jelentősen rontó tüneteket. A negatív hatás egyénenként is nagyon eltérő lehet, hiszen még a huszonévesek körében is nagyon nagy eltérések tapasztalhatók a tesztoszteronszintben (a férfi nemi hormon termelődése ebben az időszakban van csúcson). Ami egyik férfinál normális szint, az könnyen lehet, hogy a másiknál már vészesen alacsony.

Sok 40 feletti férfi sétál manapság az utcákon, aki nem is sejti, hogy tesztoszteronszintjének fokozásával mennyivel több lenne a mindennapi energiája, mennyivel fiatalabbnak érezné magát és mennyivel javulna általános egészsége.

Ha alacsony egy férfi tesztoszteronszintje, az alábbiakat tapasztalhatja:

Egyéb tünetek, melyek idővel jelentkezhetnek:

 • alvászavarok
 • koncentrációs nehézségek
 • motiváció hiánya
 • az izomtömeg és erő csökkenése
 • a csontsűrűség csökkenése
 • depresszió
 • állandó fáradtság
 • a testszőrzet csökkenése
 • a testzsír növekedése

A krónikus, vagy folyamatosan fennálló, alacsony tesztoszteronszint csontritkuláshoz, hangulatingadozáshoz, energiahiányhoz, és herezsugorodáshoz vezethet.

Tanulmányok sora bizonyította, hogy a túl kevés tesztoszteron összefüggésbe hozható a rosszabb kognitív funkcióval, magasabb testtömeg-indexszel, a hasi zsír növekedésével, izom- és erővesztéssel, továbbá olyan krónikus betegségekkel is, mint a metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, és a prosztatarák. Az alacsony tesztoszteronszint kutatások szerint megemeli az összes halálozás kockázatát is.

Amitől férfi a férfi: tesztoszteron 40 év felettHogyan tudod 40 év felett természetes úton növelni a tesztoszteronszintedet?

Nem muszáj karba tett kézzel tűrni, hogy minden egyes évben 2 százalékkal kevesebb legyen a tesztoszteron a szervezetedben. Ha mégis így tesz valaki, 55 éves korára már csak árnyéka lesz 15-20 évvel korábbi önmagának – pedig manapság az 50-es korosztály még egyáltalán nem számít idősnek!

Az alábbiak egytől egyik bizonyított, természetes módszerei a tesztoszteronszint növelésének:

 • Legalább napi 7-8 óra alvás
 • Fizikai aktivitás (főleg erősítő, súlyzós edzések)
 • Stressz csökkentése
 • D-vitamin- és cinkbevitel növelése
 • Fehérjefogyasztás növelése
 • A testzsírtömeg csökkentése (csökkentett energiatartalmú étrenddel, testmozgással)

Szeretnél még több tippet olvasni?

Olvasd el kapcsolódó cikkünket ide kattintva >>> 13 természetes módszer a tesztoszteron-szint növelésére 

Érdekelnek az egészséges tesztoszteronszint elérésében segítő étrend-kiegészítők?

Nézd meg kedvezményes árú válogatás-termékcsomagunkat ide kattintva >>> Netamin Tesztoszteron+ csomag

Felhasznált irodalom

medicalnewstoday.com/articles/276013.php alternityhealthcare.com/2009/04/12/testosterone-levels-and-health-in-aging-men/ healthline.com/health/low-testosterone/testosterone-levels-by-age andrologusdoktor.hu/page2/page35/tesztoszteron.html nebido.com/en/hcp/research/testosterone-tools/conversion-tool.php

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.