fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A nyári hőség édes csillapítója: a görögdinnye

watermelonElőször is: miért görög a görögdinnye? Évek óta csípi a csőröm, hogyha a franciáknak sincs igazán köze a franciaágyhoz, akkor vajon a görögdinnye is elhatárolódik-e a görögöktől. Nos némi utánajárás után meglepően tapasztaltam, hogy igen. A görögdinnyét nagyon sok nyelvben, többek közt az angol- és német nyelvben is “vízdinnyének” nevezik. A magyaron kívül sehol máshol nem kötik a görög előtagot a dinnyéhez. A rejtély megoldása: A görög ebben az esetben nem a népet jelenti, hanem egy igét. Még több száz évvel ezelőtt aggatták rá őseink a görög előtagot azért, mert a dinnye gurul, gördül, tehát görög. A görögök így jártak, nem az ő érdemük ez a csodás gyümölcs, nekik megmarad a demokrácia, az olimpia, a filozófia és oly sok más, nem fognak sírva fakadni.

Már az ókori népek is ismerték a dinnye pozitív hatását a szervezetre. Akkoriban lázcsillapításra, illetve a szoptató anyukáknak adták, ezzel növelve a tejtermelésüket. Emellett a mai napig kiváló a lábadozó betegek számára, hiszen tisztítja a vért, és segít hamarabb felépülni a betegségekből, enyhíti a gyulladásokat.

A cseresznyéhez hasonlóan, a dinnyének is magas a víztartalma, közel 80%. Ennek köszönhető, hogy remek vízhajtó hatása van és könnyen használhatjuk a nagy melegben folyadékpótlásra is. A görögdinnyének magas C-vitamin, magnézium, B5- és B6-vitamin tartalma van, de kis mennyiségben káliumot és foszfort is tartalmaz. Ez a gyümölcs mindenki számára ideális, még a fogyókúrázóknak is, hiszen 10 dkg dinnyében csak 28 kcal található.

Annak ellenére, hogy nekem speciel a kedvenc gyümölcsöm, mindig félek, hogy hazaérve csalódni fogok, mert a dinnye-vásárlás néha kicsit lutri. Mert bár minden évben, minél hamarabb akar belőle enni az ember, az elején belefuthat a drága, de íztelen, vízízű dinnyébe. Ennek elkerülésére szolgál a lékelés, amit egyébként a piacokon már tiltanak, de vannak még segítőkész kofák. Ha nem tudjuk meglékeltetni, vagy nem akarunk egy egészet megvenni, akkor ott van a kopogtatós módszer. Ha a görögdinnye ütögetésre, erős kopogtatásra minél mélyebb hangot ad ki, annál érettebb a gyümölcs. A másik trükk a kocsány megvizsgálása. Ugyanis, ha a kocsány fonnyadt, vagy tövig ki van vágva – hogy egy kicsit csaljanak az árusok -, akkor a dinnye sem jó. Ha nincs kocsány, akkor a dinnye tutira nem friss.

Watermelon CarvingA legízletesebb dinnyét augusztusban kapni, akkorra érik meg igazán a szabadföldi, hazai termés. Szeptember 5-én, Lőrinc-napig érdemes dinnyét árusítani és vásárolni, utána ugyanis a gyümölcs “lőrincessé”, túléretté válik. Legalább a hónapot jegyezzük meg, ugyanis augusztusban is van Lőrinc-nap, sokan ezért nem mernek nyár végén már dinnyét enni.

A dinnye tipikusan olyan gyümölcs, amit szinte csak nyersen fogyaszt az ember. Magas víztartalma miatt sütni vele egyenesen lehetetlen, ám egy kis fantáziával azért lehet belőle különlegességeket alkotni a konyhában. Dinnyés receptjeinkért kattints ide!
Mi általában megveszünk egy egész dinnyét a családnak, páran kivágjuk az összes gyümölcshúst, kimagozzuk és összekockázva a hűtőbe tesszük pár órára. Ilyenkor este, a kertben ülve közösen fogyasztjuk el a friss levegőn, vacsoraként. Nincs is ennél jobb, maximum az, ha nem nekem kéne kimagozni. Az lenne a legjobb. 🙂

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.