Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A káposzta méltatlanul mellőzött kistestvére: a kelbimbó

A kelbimbó külsőre furcsa, de az egyik legfontosabb téli idényzöldségKevesek kedvenc zöldsége a kis káposztának is nevezett kelbimbó, pedig tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A szakértők a szuperételek közé szokták sorolni, sőt, sokak szerint egyenesen a legegészségesebb zöldség. A kelbimbó érdemtelenül nem kap eleget a reflektorfényből, ezért úgy gondoltuk, hogy mi most javítunk ezen a helyzeten és elmondjuk, mit érdemes tudni róla és miért is érdemes minél többet enni belőle.

Remekül tűri a hideget

A kelbimbó kiváló téli vitaminforrás. A kifejlett növények jól tűrik a hideget, sőt a kemény téli fagyokat is. A növények közül csak annyit kell felszedni, amennyinek a bimbóit felhasználjuk. A többi tő a helyén maradhat, és ezeket folyamatosan lehet betakarítani. A téli fagy még előnyös is, mert a bimbókban ennek hatására fokozódik a cukortartalom, és csökken a “káposztaíz”.

A Brassica család, vagy más néven a keresztesvirágúak tagja

A Brassica családba tartozik még többek között a káposzta, a brokkoli, a karfiol vagy a kínai kel. A keresztesvirágúak közös tulajdonsága a glukozinolát tartalom. Ez a rákellenes hatóanyag mindegyik keresztesvirágú zöldségben megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a kelbimbóban.

Védhet a rák ellen

Világszerte számos kutatás foglalkozott a kelbimbó rákellenes hatásával. Gazdag antioxidáns vegyületekben, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait és csökkenti a gyulladásokat – ezek a tulajdonságok mind rendkívül fontosak a rák megelőzése szempontjából.

Teljes kiőrlésű gabonafélékkel kombinálva komplett fehérjét alkot

Vegetáriánusok számára ez remek hír. Komplett fehérjének az számít, ami valamennyi esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza.

Csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet

A kelbimbó a cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlottMivel oldható rostokban gazdag, ezért hatékonyan képes a vércukorszintet csökkenteni. A párolt kelbimbó fogyasztásával lebomlik a gyomorsav, így könnyebben távozik a szervezetből, ez pedig alacsonyabb koleszterinszintet eredményez. Egy kutatás szerint a kelbimbó akár 27 százalékkal több gyomorsavat tud megkötni, mint a kolesztiramin nevű, receptre kapható gyógyszer.

Javítja az emésztést

Az ősi kínai orvoslás az emésztési problémák esetén használta a kelbimbót. 100 gramm kelbimbóban 2-4 gramm rost található, ami a napi szükséglet 13-20 százalékát képes fedezni. A rostban gazdag táplálkozás elengedhetetlen az egészséges emésztőrendszerhez, ezen kívül erősebbé teszi az immunrendszert és a fogyásban is segít.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek