Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

15 tipp, amitől ételeid tovább frissek maradnak

Egyél minden nap friss gyümölcsötNincs rosszabb annál, mint amikor nekiállsz salátát készíteni, és azt látod, hogy a néhány napja vásárolt zöldség levele már barnulni, fonnyadni kezdett. A romlott zöldség vagy gyümölcs, amitől meg kell szabadulnunk, nem csak a pénztárcánknak árt, de a környezetünkre sincs túl pozitív hatással. A következőkben megosztunk veled 15 tuti tippet, melyekkel ételeidet tovább frissen tarthatod.

1. A félbevágott avokádót locsold meg citromlével vagy olívaolajjal

A citromban lévő citromsav, illetve az olívaolaj megakadályozza a felszeletelt gyümölcsök oxidációját, így azok nem barnulnak meg.

2. Ne mosd le a zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt hűtőbe teszed őket

A nedves zöldség és gyümölcs hamarabb romlik meg, ezért inkább csak a felhasználás, étkezés előtt mosd meg őket.

3. A zellert csomagold alufóliába

Az alufólia csomagolás akár hetekig frissen és ropogósan tartja a zellert.

4. Tárold külön a zöldségeket és a gyümölcsöket

A gyümölcsök, melyek jelentős mennyiségű etilént bocsátanak ki (pl. alma, banán) a többi gyümölcs és zöldség élettartamát is megrövidítik. Tartsd külön fiókban, vagy külön polcon, egymástól szeparálva a zöldségeket és a gyümölcsöket.

5. Az almát és a burgonyát ajánlott együtt tárolni

Különös módon az alma és a burgonya kivétel az előbbi szabály alól. Az alma által kibocsátott etilén-gáz megelőzi a burgonyák csírázását.

6. A tejet ne tartsd a hűtőszekrény ajtajában

A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebb helyek, ez lerövidítheti a tej élettartamát, ezért inkább belső polcra tedd, ahol hűvösebb van.

7. A gombát tedd papírzacskóba

A gombát legjobb papírzacskóban tárolni, mivel így könnyebben lélegzik, nem párásodik be és tovább megőrzi minőségét.

8. Az uborkát ne tedd a hűtőbe

Az uborkát szobahőmérsékleten érdemes tárolni, majd ha megkezdtük, akkor tegyük a hűtőbe, ahol még 1-3 napig friss marad.

9. A bogyós gyümölcsöket fürdesd meg vízben és ecetben

A friss gyümölcsöket áztasd be annyi vízbe, ami ellepi őket, majd adj hozzá 3-4 evőkanál ecetet. Ez megakadályozza, hogy hamar rohadni és penészesedni kezdjenek.

10. A citromot tárold hűtve, műanyag zacskóban

A legjobb, ha a citromokat lezárható műanyag zacskóba teszed. Így egy hónapig is megőrzik frissességüket, míg szobahőmérsékleten csak kb. 1 hétig.

11. Kenyér a hűtőben? Rossz döntés

A hűtőben tartott kenyér sokkal hamarabb kiszárad. Tartsd a kenyeredet a konyhapulton a kenyértartóban (ha 4 napon belül elfogyasztod) vagy fagyaszd le.

12. A sajtot tedd ecettel átitatott papírtörlőbe

Ha azt akarod, hogy a sajt friss és penésztől mentes maradjon, akkor enyhén itass át egy papírtörlő kendőt, csomagold be vele a sajtot, majd egy papírzacskóban tedd a hűtőbe. A kis mennyiségű ecet nem fogja megváltoztatni a sajt ízét.

13. A piros színű fűszereket tartsd hűtőben

Az őrölt paprika, a cayenne bors vagy a csilipor a hűtőben tovább friss marad és élénk színét is megőrzi, amely a fény és a hő hatására kifakulhat.

14. A spárgát állítsd vízbe

A spárgának kicsit nyesd vissza a szárát, állítsd vízbe és tedd a hűtőbe egy fóliával letakarva. Így legalább egy héttel tovább eláll.

15. A banán szárát tekerd be műanyag fóliával

Elég csak a banánfürt szárát szorosan és légmentesen betekerned műanyag fóliával. Ezzel megakadályozod az etilén kibocsátását, és a gyümölcs így 3-5 nappal tovább eláll. Ha letépsz egy banánt a fürtről, mindig győződj meg róla, hogy a fólia továbbra is szorosan zár.

Felhasznált irodalom

http://www.self.com/food/2016/02/genius-hacks-make-fresh-food-last-longer

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek