Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

12 apró, de hatékony tipp a megfelelő koleszterin-szinthez!

Doctor with heartMagas koleszterinszint; ettől a két szótól szinte nincs olyan, aki ne rettegne. A helyzetre még az is rátesz egy lapáttal, hogy ahány publikációt veszünk kezünkbe, annyiféle, gyakran egymásnak teljesen ellentmondó információt és tévhitet olvashatunk a témával kapcsolatban. „Jó” és „rossz” koleszterin, rizikófaktorok és ősi gyógymódok és népi bölcsességek – nem csoda, hogy lassan úgy érezzük, minden egyes étkezésnél élet-halál döntést hozunk épp meg.

A szívbetegségek megelőzése, a szívünk egészségesebbé tétele valójában azonban egyáltalán nem lehetetlen, sőt nem is nehézkes feladat. A koleszterinszintünket számos tényező együtt hatása befolyásolja: öröklött, vagyis genetikai tulajdonságok, étrend és nem utolsósorban az életmód. Előbbin nem tudunk változtatni, legalábbis egyelőre, abban a testben kell leélnünk életünket, amibe születtünk, de a másik két területet sose késő szívbarátabbá tenni. Mindössze pár alapvető tanácsot kell megfogadnunk, és máris több lépéssel közelebb kerülünk a hosszú és egészséges élethez.

1. Figyeljünk a koleszterinbevitelre, és napi 300 mg-nál többet ne vigyünk be étrendünkkel.
2. Mérsékeljük az elfogyasztott zsír mennyiségét, ami elhízáshoz, és a koleszterinszint emelkedéshez vezethet.
almonds, hazelnuts, pistachio nuts and pumpkin seed3. A mérséklés ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy teljesen zsírmentesen kellene étkeznünk. Egy kiegyensúlyozott étrendnek a zsír is része, főleg ha az többszörösen telítetlen (Omega 3, 6). A zsír ízletesebbé és kevésbé szárazzá is teszi ételeinket.
4. A fentebb említett tanácsot megfogadva, ha tehetjük, mindig részesítsük előnyben az egészséges zsírokat. Az olívaolaj, repceolaj ideális salátákhoz, főzéshez, sütéshez. Az olajos magvak, mint a mandula, földimogyoró, dió ugyancsak ajánlottak (hetente 3-5 alkalommal egy maréknyi).
5. A vízben oldódó rostok segíthetnek csökkenteni koleszterinszintünket. Pl.: bab, rizs, zab, szárazborsó, aszalt szilva és alma.
6. Ne féljünk a komplex szénhidrátoktól, mert tele vannak rosttal, vitaminnal és ásványi anyaggal! Együnk teljes kiőrlésű tésztákat és gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöt bőven.
7. Óvatosan a sóval! A túl sok szódium kapcsolatba hozható a magas vérnyomással.
8. Csökkentsük a transzzsír mennyiségét. A transzzsírok az ún. hidrogenizáció folyamata során keletkeznek, aminek hatására a zsír telítettebb lesz és hosszabb ideig eláll. Figyeljünk a „hidrogénezett” vagy „részben hidrogénezett” növényi olaj/zsiradék feliratra a termékeken, és ezeket kerüljük inkább el.
salmon9. Együnk több halat! Hetente 15-20 dkg ajánlott. Lehet pl. lazac, tonhal, makréla vagy lepényhal. Az Omega 3-ban gazdag halak jó hatással vannak koleszterinünkre.
10. Stop a dohányzásnak. Csökkenti a HDL, vagyis az ún. jó-koleszterin szintjét.
11. Mozogjunk lehetőleg napi rendszerességgel (min. fél órát) és tartsuk testsúlyunkat egészséges (18 és 24 közötti BMI) intervallumban.
12. És végül ne feledjük rendszeresen, évente ellenőriztetni koleszterinszintünket.

Felhasznált irodalom

http://www.nutraingredients.com/smartlead/view/906543/4/Vitamin-E-and-multivitamin-supplementation
Fordította: Szegedi László

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek