Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Élet, erő: cékla!

BeetrootA cukorrépával rokon céklát már nagy mennyiségben a babilóniaiak és a főníciaiak is termesztették, a rómaiak pedig az európaiakkal is megismertették. Akkoriban olyannyira bíztak a gyógyerejében, hogy Nagy Károly rendeletben határozta meg kötelező termesztését. A középkorban főképp betegségek kezelésére használták, ezen belül leginkább az emésztési- és vérbetegségek gyógyítására, Európában pedig a fej- és fogfájás enyhítésére szolgált e növény. A betegeken kívül az idősek eledeléül is szolgáltak a cékla könnyen emészthető levelei.

A cékla a sportolók fontos tápláléka, mivel képes fokozni a fizikai és mentális állóképességet magas nitrát-tartalmával. 20%-kal több nitrát van a céklában, mint bármelyik más zöldségben. David Weir paralimpikon rendszeresen céklalevet fogyasztott a londoni olimpia előtt, be is söpört négy aranyérmet 2012-ben. A nitrát-tartalma nem csak az állóképességet támogatja, de segít a magas vérnyomás kezelésében is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy 2010-ben készült kutatásában pedig magas vérnyomásos betegekkel rendszeresen céklalevet fogyasztattak, az eredményeken maguk is meglepődtek. Ez az új étrend drasztikusan lecsökkentette vérnyomásukat, minél magasabb volt az alany vérnyomása, annál nagyobb hatással.

A cékla gyökeréből nyert Betanint (betacyanin) az élelmiszer iparban vörös ételszínezékként használják. Néhány paradicsompüré, mártás, lekvár, zselé és fagylalt összetételét ezzel egészítik ki, hogy jobb legyen a színük és ízük. A betacyanin erős antioxidánsnak számít, egy USA-beli kutatás meg is állapította, hogy azoknak a prosztata- és mellrákos betegeknek, akiknek betacyanint adagoltak, 12,5%-kal lassultak tumorsejtjeik növekedése. A céklából kinyert festékanyag akár tintaként is használható.

A céklában található nitrogén-monoxid javítja a véráramlást, ezzel segítve az agyműködést, ami megakadályozhatja, de mindenesetre lassíthatja a demencia folyamatát.

Magas folsav tartalma az energiatermelő folyamatok egyik alapja, hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. A megújulás lehetetlen folsav nélkül: nélküle ugyanis sejtjeink nem tudnak osztódni. Emellett bizonyítottan csökkenti a rák kialakulásának esélyét, a szívbetegségek és az Alzheimer-kór valószínűségét. A várandós hölgyeknek különösen ajánlott a magas folsav bevitel, mivel ez részt vesz az anyai szövetek növekedésében.

Emellett B6-vitamin, C-vitamin, magnézium és kálium tartalma miatt is érdemes fogyasztani. A céklából készült frissítő nem mellékesen segít leküzdeni a náthát és influenzás megbetegedéseket, ráadásul remek segítője lehet egy tavaszi tisztítókúrának is.

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek