fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

B1-vitamin (tiamin)

B1-vitamin

A tiamin a vízoldható vitaminok csoportjába tartozik. Mivel a feleslegesen bevitt mennyiség kiürül a szervezetből, B1 vitamin túladagolás nem lehetséges, de kívülről rendszeresen be kell juttatni. Nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez, a szénhidrátok, zsírok, alkoholok lebontásához és átalakításához.

A B1 vitamin hiánya túlzott izgatottságot, depressziót, álmatlanságot, a hangok iránti túlzott érzékenységet okozhat, valamint a piroszőlősav felszaporodását okozza a vérben és a központi idegrendszerben. Ennek következtében szívgyengeség léphet fel, valamint az agysejtek csökkent oxidációja miatt ideggyengeség jelentkezhet. A súlyos B1-vitamin hiány okozza a beriberi nevű betegséget, mely szívizomgyengeséggel, a vázizmok leépülésével, depresszióval, ödémák kialakulásával jár. Dohányzás, alkohol- és sok cukor fogyasztás esetén növelni kell a bevitelt.

Kísérletek szerint pangásos szívelégtelenség esetén a tiamin szedése jótékony hatású lehet.

Kutatások alapján a benfotiamin egy zsírban oldódó, szintetikus tiamin származék segíthet a diabéteszes retinopátia – amely vaksághoz vezethet – szövődményének megelőzésében, és a koszorúérbetegséget vagy a veseelégtelenséget is segíthet megelőzni. Mérsékelheti a kar és a láb zsibbadását, bizsergését, amely cukorbetegség szövődményeként, illetve már, az idegrendszert károsító betegségeknél következhet be.

A tiamin szükséglet a szénhidrátbevitellel függ össze. Felnőttek számára 0,4 mg/1000 kcal (0,072 mg/MJ) tiaminbevitel ajánlott, ami legalább 1 mg tiamint jelent naponta.

Tiaminban gazdag a teljes kiőrlésű liszt (barna kenyér), hántolatlan rizs, a hüvelyesek, az élesztő, zöldségfélék. Az ételkészítés során 30 % vitamintöbbletet kell számítani. A C-, és E-vitamin, valamint a mangán segítik hatását. A leghatásosabb B2, B6, B12 vitaminnal, folsavval és pantoténsavval (B5 –vitamin) együtt alkalmazni.

Felhasznált irodalom

Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 62-65
Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 43
Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 57
Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 118-123
Rigó J.:Dietetika, Medicina, 2007, 54
Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo kiadó, 2004, 18
A tiamin jótékony hatású pangásos szívelégtelenség esetén The American Journal of Medicine, Vol. 98, May 1995, pp. 485-90
Farkas M.: B-vitamin származékkal a cukorbetegek vaksága ellen InforMed 
2005-06-02
Dr. Csuth Á.: B1-vitamin (tiamin) www.webbeteg.hu 2011.07.02
A B-vitaminok hiányai és tüneteiwww.webbeteg.hu 2011.08.03

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.