fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Ashwagandha hatása a férfi szervezetre, kutatások tükrében

Immunvédelem, sportteljesítmény, termékenység: hogyan vizsgálták az ashwagandha hatásait?Az ashwagandháról – vagy álombogyóról – már olvashattál korábbi cikkünkben, melyből kiderült, hogy a stresszel szemben, vagy akár a depresszióval való küzdelemben is hatásos lehet fogyasztása. Ezen kívül a memóriára és a kognitív képességekre és az immunrendszerre is jótékonyan hathat. Most más szempontból vizsgáltuk meg ezt a nem véletlen indiai ginzeng néven is emlegetett csodanövényt!

Sportteljesítmény és izomtömeg növelése

Biztató kutatási eredmények utalnak arra, hogy az ashwagandha a sportteljesítmény és izomerő növelésében, illetve az izomépítésben is hasznosnak bizonyulhat. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy segít megbirkózni a szervezetnek a stresszel, másrészt annak, hogy fokozza az energiaszintet.1

Egy 2015-ös klinikai vizsgálatban 29 férfinak adtak ashwagandha gyökeret, míg 28 férfinak hatóanyagmentes placebót. Ezután nyolc héten át mindkét csoport súlyokkal történő ellenállásos edzéseket végzett. Nyolc hét után az ashwagandhát szedők izomereje és izommérete is jelentősen nagyobb volt, mint azoké, akik placebót szedtek. Emellett az ashwagandhát szedő csoportban az edzés utáni regeneráció is jobb volt, nagyobb mértékben növekedett a tesztoszteronszint és nagyobb mértékben csökkent a testzsír százalék.2

Egy másik kutatásban, ahol pedig a szer biztonságosságát vizsgálták elsődlegesen, kimutatta, hogy az ashwagandha alkalmazása mellett jelentősen nőtt az izomereje az alanyoknak, valamint a testzsír százalékuk is csökkent. Ezen kívül a teljes koleszterin és az LDL-koleszterin szint csökkenése is szignifikánsan megfigyelhető volt.3

A férfi termékenység támogatása

Egy 2010-es vizsgálat során 75 férfi esetében alkalmazták ezt a gyógynövényt, és az orvosok legnagyobb meglepetésére nemcsak a spermaszám nőtt az alanyoknál, hanem a tesztoszteron-szint is, így növelve a megtermékenyítés esélyét!Ezen kívül a résztvevőknek, akik ashwagandhát kaptak rendszeresen, magasabb lett a vérük antioxidáns tartalma.

Egy másik vizsgálat, mely stressz okozta terméketlenségben szenvedő férfiak bevonásával történt, szintén magasabb antioxidáns szintet és jobb spermaminőséget mutatott ki az alanyoknál a gyógynövény szedése után. 3 hónapig tartú kúra után pedig a kutatásban résztvevő férfiak partnereinek 14%-a teherbe tudott esni.5


Hivatkozások:
1 Singh N, Bhalla M, de Jager P, et al. An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011;8(5 Suppl):208-13.
2 Wankhede S, Langade D, Joshi K, et al. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Nov 25;12:43.
3 Raut AA, Rege NN, Tadvi FM, Solanki PV, Kene KR, Shirolkar SG, Pandey SN, Vaidya RA, Vaidya AB., Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers.J Ayurveda Integr Med. 2012 Jul;3(3):111-4.
4 Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK, Islam N, Rajender S, Madhukar D, Shankhwar SN, Ahmad S.,Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males.Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):989-96.
5 Mahdi AA, Shukla KK, Ahmad MK, Rajender S, Shankhwar SN, Singh V, Dalela D., Withania somnifera Improves Semen Quality in Stress-Related Male Fertility.Evid Based Complement Alternat Med. 2009 Sep 29.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.