fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A vitaminok 5 legfontosabb jótékony hatása

Woman in bed taking pills with waterAki vitaminokat szed, az nem csak testileg, de lelkileg is egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz. Nem hiszed? Cikkünkben körüljárjuk a témát, méghozzá a legújabb tudományos kutatások felhasználásával, és eláruljuk, miért is szednek az igazán okos emberek vitaminokat.

Vitaminok – miért van rájuk szükség?

A vitaminok az emberi szervezet fejlődéséhez és normál működéséhez elengedhetetlen szerves vegyületek. Mivel legtöbbjüket a szervezet nem képes előállítani, állandó utánpótlásra van szükségünk. A tartós vitaminhiány akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. A változatos táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, ugyanakkor a szervezet számára szükséges vitaminmennyiség sok mindentől függ, például nem, anyagcsere, életmód, táplálkozás. Bizonyos élethelyzetekben (terhesség, stressz, fizikai megterhelés) megnövekedik a vitaminigény, ráadásul a modern mezőgazdaság és feldolgozóipar eljárásai miatt egyre csökken ételeink tápanyagtartalma.

Akkor végül is tanácsos vitamint szedni? Igen! Mert akik vitaminokat szednek, azok…

1. …boldogabbak.

Egy 2013-as meta-elemzés 8 különböző klinikai kísérlet adatait összesítette és arra az eredményre jutott, hogy multivitamin-kiegészítő szedése természetes úton képes a hangulaton javítani. A kutatási alanyoknál több energia, alacsonyabb stressz szint és a depressziós tünetek javulása volt tapasztalható.

2. …tovább élnek.

Az Amerikai Nemzeti Környezetegészségügyi Tudományintézet (NIEHS) kutatói közel 600 nőt vizsgáltak, akik 12 éven át szedtek multivitamin-kiegészítőket. Az eredmények alapján a multivitamin szedése 5%-kal növeli meg az úgynevezett leukocita telomerek hosszát. A telomer-rövidülés a biológiai öregedés velejárója, a hosszabb telomer tehát hosszabb életet jelenthet – a kutatás szerint akár átlagosan csaknem 10 évvel.

3. …egészségesebbek.

Bár a vitaminok szedése önmagában még nem nyújt maximális védelmet, azt több kutatás is igazolta már, hogy képes csökkenteni a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Antioxidáns hatásuknak köszönhetően a vitaminok védik a sejteket, erősítik az immunrendszert, javítják az általános egészségi állapotot.

4. …okosabbak.

Brit tudósok felnőtt férfiak és nők, illetve gyerekek kognitív képességeit mérték multivitamin-kiegészítő szedése mellett. A vizsgált mutatók a figyelem, a memória, a pontosság és a multitasking voltak – a vitaminok hatására mind a 4 területen javulás volt megfigyelhető.

5. …erősebbek.

A vitaminok önmagukban nem biztosítanak energiát, de nagyon fontos szerepet töltenek be az energia-metabolizmusban. Egy 2010-es amerikai kutatás kimutatta, hogy B-komplex vitaminok és C-vitamin szedése észrevehetően megnöveli a fizikai teljesítményt. 2009-ben egy tanulmány rámutatott, hogy a megfelelő D-vitamin pótlás drámai javulást tud elérni a sportteljesítményben. Egy 2000-es japán kutatás a megnövelt E-vitamin bevitel és az állóképesség javulása között talált kapcsolatot.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.