fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A női hormonrendszer építőkövei: alapvető vitaminok és ásványi anyagok

A női hormonrendszer építőkövei: alapvető vitaminok és ásványi anyagokSokszor a bonyolultnak tűnő problémáknak valójában egészen egyszerű megoldásaik vannak. A hormonális zavarok, termékenységi gondok esetén is érdemes ezt szem előtt tartani. Habár a női hormonrendszer rendkívül összetett „gépezet”, nem szabad megfeledkezni arról, hogy alapvetően ugyanúgy vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége a megfelelő működéshez, mint bármelyik másik szervrendszernek. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tápanyagokat, amelyek a női hormonális egyensúly megőrzéséhez elengedhetetlenek.

C-vitamin

A C-vitamin fontos antioxidánsa a szervezetnek, illetve az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Kutatások alapján a C-vitaminnak fontos szerepe lehet a menstruációs ciklus és a petefészek-funkció szabályozásában, az egészséges peteérésben.

Egy 2003-ban publikált klinikai vizsgálatban progeszteronhiányban szenvedő nőket kezeltek napi 750 mg C-vitaminnal, aminek hatására 77%-nak jelentősen emelkedett a progeszteronszintje. Emellett a nők 53%-ánál helyreállt a normál menstruációs ciklus és 25%-uk teherbe is esett.

További vizsgálatok alapján a C-vitamin hasznos lehet az erős menstruációs vérzés csillapításában is, és segíthet a terhességi komplikációk, születési rendellenességek megelőzésében.

Napi szükséglet: 500-1000 mg C-vitamin, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

D-vitamin

Ma már szinte mindenki tudja, hogy D-vitaminra nemcsak az erős csontokhoz, de a jól működő immunrendszerhez is szükségünk van. Sokkal kevésbé közismert azonban, hogy a különböző hormonok előállításához és aktivitásához is szükséges, az ösztrogént és a progeszteront is beleértve.

Számos kutatás szerint a D-vitamin-hiány és a termékenységi problémák között összefüggés állhat fenn. Kimutatták, hogy magasabb D-vitamin-szinttel négyszer nagyobb az esélye a mesterséges megtermékenyítés sikerének, mint alacsony D-vitamin-szinttel.

A D-vitamin segíthet az inzulin- és vércukorszint szabályozásában is, vizsgálatokban ígéretesnek bizonyult az inzulinrezisztencia, PCOS és mióma kiegészítő kezelésében és megelőzésében.

A D-vitamin hormonrendszerre, termékenységre gyakorolt hatásairól bővebben itt olvashatsz. 

Napi szükséglet: 2000-4000 NE D-vitamin, elsősorban étrend-kiegészítés útján, egész évben.

Magnézium

A magnézium nyugtatja az idegeket, segít csökkenteni a stresszt, ezzel jót tesz a menstruációs ciklusnak és a hormonháztartásnak is. A megfelelő magnéziumbevitel enyhíti a PMS tüneteit (különösen B6-vitaminnal kombinálva), segíthet a menstruációs görcsök megelőzésében.

Támogatja a felesleges ösztrogén lebontását, az ösztrogén dominancia leküzdését, így az ösztrogén domináns állapotok (pl. mióma) kockázatának csökkentését. Kutatások alapján javíthatja az inzulinrezisztenciát, csökkentheti a menopauzával együtt járó tüneteket (pl. hőhullámok).

A magnéziumhiány sajnos nagyon gyakori, a helytelen táplálkozás, illetve olyan tényezők miatt, mint például a stressz, erős menstruáció, inzulinrezisztencia, koffeinfogyasztás, emésztőrendszeri problémák. A magnézium felszívódását segíti a B6-vitamin.

Napi szükséglet: 350 mg magnézium, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

Cink

A női hormonrendszer építőkövei: alapvető vitaminok és ásványi anyagokA cink létfontosságú nyomelem, több mint 300 enzim működéséhez elengedhetetlen. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában.

Fontos szerepet játszik az inzulin termelésében, tárolásában és felhasználásában, szükség van rá a pajzsmirigyhormonok termeléséhez és a menstruációs ciklus szabályozásához is.

A cink hiánya összefüggésbe hozható a pajzsmirigy-alulműködéssel, inzulinrezisztenciával, 2-es típusú cukorbetegséggel, stresszel, rossz hangulattal, menstruációs fájdalmakkal és PMS tünetekkel.

Napi szükséglet: 10-20 mg cink, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

Szelén

A szelén több mint két tucat úgynevezett szelenoprotein alkotóeleme, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak a szaporodásban, a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjében, az immunrendszer működésében, illetve a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében is.

A szelén hiánya pajzsmirigy-rendellenességeket, termékenységi problémákat okozhat, illetve fokozhatja a terhességi, szülési, és az újszülöttet érintő komplikációk kockázatát.

Kutatások alapján a szelén megfelelő bevitelének kulcsszerepe van az inzulin-elválasztásban és az inzulin hatásában is. Hasznos lehet az inzulinrezisztencia megelőzésében és kezelésében.

Napi szükséglet: 55-200 mcg szelén, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

B6-vitamin

A B6-vitamin (más néven piridoxin) egy vízben oldódó vitamin, amely a szervezetben több mint 100-féle enzimreakcióhoz elengedhetetlen. Szükséges az immunrendszer és idegrendszer normál működéséhez, az energiatermeléshez, illetve a hormonális aktivitás szabályozásához.

A B6-vitamin segíthet a progeszteronszint növelésében, így ellensúlyozhatja a hormonális zavarok egyik fő okát, az ösztrogén dominanciát. Támogatja a progeszteront termelő sárgatest kifejlődését, illetve a májenzimekkel együttműködve segíti a felesleges ösztrogén kivezetését a szervezetből.

Kutatások alapján segíthet a stressz, szorongás és a PMS kellemetlen tüneteinek csökkentésében. Különösen hatékony magnéziummal együtt használva.

Napi szükséglet: 25-50 mg B6-vitamin, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

Folát

A folát legismertebb és legtöbbet bizonyított hatása, hogy elősegíti az egészséges terhességet és a magzati fejlődést. Hiányában megnő a koraszülés, vetélés, nyitott gerinc és egyéb születési rendellenességek kockázata.

Kutatások szerint a progeszteronszint növelésével és az ovuláció szabályozásával a teherbeesést is segítheti, illetve támogathatja a hormonegyensúlyt, csökkentheti a menopauza kellemetlen tüneteit.

Habár a folsav és folát szavakat gyakran egymás szinonimájaként használják, fontos különbséget tenni a kettő között. A folsav szintetikus, míg a folát az élelmiszerekben is előforduló természetes forma. A folát biológiailag aktív, ezért akár 7-szer jobb a hasznosulása, mint az inaktív folsavé.

Napi szükséglet: 400 mcg folát, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

Felhasznált irodalom

natural-fertility-info.com/vitamin-c-to-improve-fertility.html
fertstert.org/article/S0015-0282(03)00657-5/fulltext
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13694387/
njbcs.net/text.asp?2015/12/1/1/156660
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19916051/
journals.lww.com/co-obgyn/Abstract/2014/06000/Vitamin_D_and_female_fertility.5.aspx
link.springer.com/article/10.14310/horm.2002.1715
fertstert.org/article/S0015-0282(09)01095-4/fulltext
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4669857/
bmjopen.bmj.com/content/10/11/e038709
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073230/
helloclue.com/articles/cycle-a-z/magnesium-and-the-menstrual-cycle
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3395787/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9550453/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30982439/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6984028/
link.springer.com/article/10.1007/s00404-020-05628-w
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468694/
journals.lww.com/co-endocrinology/Fulltext/2015/10000/Selenium_and_the_thyroid.12.aspx
thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61452-9/fulltext
scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502018000100401
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6321086/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27878/
floliving.com/benefits-of-b6/
journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0046276
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4161099/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.