fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A kollagén különböző típusainak és forrásainak ismertetése

A kollagén különböző típusainak és forrásainak ismertetéseA kollagén a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Legfontosabb szerepe a sejtek közötti tér kitöltése, ami közérthetőbben annyit tesz, hogy egyfajta „ragasztóként” működik a testünkben. Szemléletesebben: kollagén nélkül szó szerint szétesnénk, nem lenne ami összetartaná a bőrünket, csontjainkat, izmainkat és belső szerveinket. Habár ez szerencsére nem veszélyeztet minket, az bizonyított tény, hogy a kollagéntermelés életkorral egyre csökken. Emellett a helytelen életmód, a nem megfelelő táplálkozás és egyéb tényezők is negatívan hatnak rá.

Jó hír, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és életmódváltás mellett étrend-kiegészítő használatával is pótolhatod ezt a nélkülözhetetlen anyagot. De tudtad-e, hogy a kollagénnek többféle típusa is létezik és különböző forrásokból származhat? Vajon melyik a legjobb választás, ha feszesebb bőrt, ragyogóbb hajat vagy éppen erősebb csontokat és ízületeket szeretnél? Most eláruljuk!

A kollagén három fő típusa

Jelenlegi ismereteink szerint körülbelül 40-féle kollagéntípus található az emberi szervezetben, azonban ezek közül három típus a leggyakoribb és legfontosabb – sőt, igazából ez is leszűkíthető csak egyre. Az étrend-kiegészítőkben is jellemzően ezekkel találkozhatsz: I-es típusú, II-es típusú vagy III-as típusú kollagénnel.

I-es típusú kollagén

A szervezetedben található kollagén nagyjából 90%-át ez teszi ki. Tested majdnem minden szövetében előfordul, a bőr, a haj, a körmök, a csontok, az inak, és a belső szervek kollagén állományának 75-90%-át ez a típus alkotja.

Egyedi szerkezetének köszönhetően az I-es típusú kollagén hihetetlenül erős és rugalmas. Szintjének csökkenése látványosan kihat a bőrre: ráncokat, finom vonalakat és a feszesség elvesztését okozza. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az I-es típusú kollagén szájon át történő pótlásától láthatóan csökkennek a ráncok és javul a bőr állapota.

Hatékony lehet ízületi problémák esetén is. Egy kutatásban az ízületi kopásban szenvedő egereknek adott hidrolizált, I-es típusú kollagén meggátolta az ízületi gyulladást és beindított a porcszövet regenerációját.1

II-es típusú kollagén

Ez a kollagéntípus elsősorban a porcokban és az ízületekben található meg (a porcokban található fehérjék kb. 50-60%-át teszi ki). Habár az I-es típushoz hasonlóan tripla-helikális a szerkezete, a rostjai jóval lazábbak.

Ennek a kollagéntípusnak köszönhető, hogy a porcok párnázást képesek biztosítani a csontok és ízületek között. A II-es típusú kollagén pótlása legfőképpen ízületi fájdalmak és ízületi gyulladásos betegségek esetén hasznos, illetve étrendi fehérjeforrásként.

III-as típusú kollagén

Ez a lágyszövetekben a második legnagyobb mennyiségben előforduló kollagéntípus. Leginkább a rugalmas tulajdonságokkal rendelkező szövetekben, például a bőrben, a tüdőben, a méhben, a bélfalakban és az érfalakban fordul elő. Általában az I-es típusú kollagén is megtalálható mellette.

A III-as típusú kollagén megtalálható még a csontban, a porcban, a fogállomány fő részét adó dentinben, az inakban, illetve egyéb kötőszövetekben is. Pótlása leginkább gyenge, törékeny csontok és fogak, valamint izomfájdalmak esetén javasolt.

Melyik típus a legjobb?

Arról még nincsenek megbízható tudományos bizonyítékaink, hogy a szervezet számára és az egészségügyi hatás szempontjából egyáltalán lényeges-e, hogy melyik típust visszük be. Mégis, ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes a legtöbbet kutatott és a szervezetedben legnagyobb mennyiségben előforduló I-es típusú kollagént választanod.

A kollagén forrásai – melyik a legjobb választás?

Több fontos oka is van annak, amiért a Netamin szakértői csapata szerint a halkollagén a legjobb választásAz étrend-kiegészítőkben található kollagének nemcsak típusukban, hanem forrásukban is eltérnek egymástól. A halakban például többségében I-es típusú kollagén található, de kisebb mennyiségben sertésben és marhában is előfordul. A II-es típusú kollagén csirkéből vagy marhából származik, míg a III-as típusú kollagén pedig sertésből vagy marhából.

Több fontos oka is van annak, amiért a Netamin szakértői csapata szerint a halkollagén a legjobb választás, és amiért termékünk is halkollagén peptideket tartalmaz:

  • A halkollagén csaknem teljes egészében I-es típusú kollagénből áll, amely mind közül a legfontosabb és az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló típus.
  • A halkollagén biológiai hasznosulása kiváló. Az összes kollagénforrás közül a halkollagén részecskemérete és molekulatömege a legkisebb, így könnyedén átjut a bélfalon, egyenesen a véráramba. Kutatások szerint a halkollagén 1,5-szer hatékonyabban szívódik fel, mint egyéb kollagének.
  • A halkollagén gazdag glicin és prolin aminosavakban. A glicin segíti az izomépítést, védelmet nyújt a gyomorfekély ellen, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van, és a vércukorszintet is csökkenti. A prolin serkenti a kollagéntermelést és hatékony antioxidáns.
  • A halkollagén a legfenntarthatóbb kollagénforrás. A halfeldolgozási melléktermékek 60%-a hulladékká válik, pedig ezekből (különösen a kollagénben gazdag halbőrből) értékes tápanyagok nyerhetőek ki. Emellett a húsipar, haszonállattartás jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, míg a halipar kibocsátása eltörpül emellett.
  • A Netamin Halkollagén peptidek vadon fogott halakból származnak, ami azt jelenti, hogy nem kezelték őket antibiotikumokkal vagy hormonokkal (ahogy az gyakran előfordul haszonállatok esetében) és génmódosított táplálékot sem fogyasztottak.
  • A halkollagén azoknak is kiváló választás, akik nem fogyasztanak húst. A Netamin Halkollagén peptidek termékünk halal és kóser minősítéssel is rendelkezik.

Hivatkozás:
1 Dar QA, Schott EM, Catheline SE, et al. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PLoS One. 2017;12(4):e0174705.

Felhasznált irodalom

jeuneora.co.nz/blogs/news/understanding-the-different-types-and-sources-of-collagen
bioketo.com/collagen-supplements/
furtherfood.com/marine-collagen-benefits/
bendbeauty.com/difference-between-fish-and-bovine-collagen/
humnutrition.com/blog/types-of-collagen/
furtherfood.com/marine-collagen-benefits/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.