fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A kén szerepe a hajnövekedésben: hogyan alkalmazd?

A kén szerepe a hajnövekedésben: hogyan alkalmazd?A hajproblémák – például hajhullás, korpa, elvékonyodott haj – ugyan sokakat érintenek, mégis kényes témának számítanak. Sajnos ebből kifolyólag még a természetes megoldásokról sem esik eleget szó, pedig bizony léteznek ilyenek. Tudtad-e például azt, hogy a kén a haj erősségének, rugalmasságának és egészséges növekedésének a felelőse? Jóval több figyelmet érdemelne, mint amennyit kap, hiszen a hajad egyik nélkülözhetetlen összetevőjéről van szó! Olvass tovább, hogy többet is megtudj róla!

Mi az a kén?

A kén egy természetesen előforduló ásványi anyag, ami minden élő szervezetben megtalálható. Az emberi testben előforduló elemek között a nyolcadik a sorban. Elengedhetetlenül szükséges a fehérjék és enzimek megfelelő előállításához, a vitaminok átalakításához, az ízületek egészségéhez, az aminosavak anyagcseréjéhez, a haj, köröm és bőr egészségéhez, illetve még sok egyéb területen kritikus szerepet tölt be.

Milyen szerepe van a kénnek a hajnövekedésben?

Az emberi haj egy keratin nevű strapabíró fehérjéből épül fel, melynek igen magas a kéntartalma. A kén szükséges ahhoz, hogy a fehérjék (beleértve a keratint is) meg tudják őrizni az alakjukat, ami közvetlenül hozzájárul a haj általános egészségéhez, erősségéhez és rugalmasságához. Mindebből az is következik, hogy a kén hiánya száraz, gyenge hajhoz vezet, ami könnyedén töredezik.

És itt még nincs vége. Készültek már tanulmányok is, melyek bizonyították, hogy a kénnek pozitív hatása van a hajnövekedésre. A haj életciklusa 3 különálló fázisból áll: növekedési fázis (anagén), átmeneti fázis (catagén) és nyugalmi fázis (telogén). Ez utóbbi során a haj kihullik, a hajtüsző pedig kb. 3 hónapig inaktív marad, és csak ezután indul újra a növekedési fázis. A kén képes meghosszabbítani a haj növekedési fázisát, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy a haj hosszabbra tud nőni, mielőtt elhagyja a fejbőrt.

Végül, de nem utolsósorban, a kén számos kutatás szerint hasznosnak bizonyulhat olyan problémák esetén, mint a pikkelysömör, a korpa, az ekcéma és a szőrtüszőgyulladás. Sokan be is vetik kezelésként, a tünetek enyhítésére, illetve a fellángolások gyakoriságának csökkentése érdekében.

A kén szerepe a hajnövekedésben: hogyan alkalmazd?Vajon elég kénhez jutsz hozzá?

Ha állandóan töredezik a hajad, gyengék a körmeid, illetve rossz állapotú a bőröd, akkor könnyen lehet, hogy nincs elég kén az étrendedben.

Fontos tudnod, hogy önmagában a kénbevitel növelése az esetek legnagyobb részében nem képes megelőzni vagy meggyógyítani a hajhullást. A megfelelő kénbevitel ugyanakkor nagyon sokat segíthet a haj általános egészségének javításában, így egyéb tápanyagokkal és praktikákkal kombinálva igen látványos eredményekhez is vezethet.

Íme, néhány étel, melyek egy kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulhatnak a haj egészségének javításához:

 • Halak
 • Szárnyasok
 • Tojás
 • Kelbimbó
 • Spárga
 • Hüvelyesek
 • Fokhagyma
 • Fodros kel
 • Vöröshagyma
 • Brokkoli
 • Karfiol
 • Gabonacsíra

Szintén jó megoldás az MSM (metil-szulfonil metán) tartalmú étrend-kiegészítő szedése, ez ugyanis a szerves kén egyik formája, amely jelen van minden élő organizmusban (növények, állatok, emberek). Gyakran javasolják ízületi panaszok kezelésére, de a haj, a bőr és a köröm egészségét is támogatja.

Emellett az olyan étrend-kiegészítők is ajánlottak, melyek L-metionint és L-ciszteint tartalmaznak. Ezek az aminosavak ugyanis kénnel látják el a hajsejteket. A bőr, a körmök és a haj is gazdag L-ciszteinben, továbbá bizonyítékok vannak arra, hogy a hajhullást tapasztaló emberek hajában alacsony a magas kéntartalmú fehérjék szintje, mely L-cisztein szedésével hatékonyan növelhető.

Felhasznált irodalom

belgraviacentre.com/blog/the-importance-of-sulphur-for-healthy-hair-growth/ bglh-marketplace.com/2013/10/how-to-use-sulfur-for-hair-growth/ huhs.edu/literature/Hair.pdf

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.