fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A gyógynövényes fürdő jótékony hatásai és elkészítése

SpaA víznek önmagában is gyógyító hatása van, hiszen eltávolítja a bőrön kiválasztódott salakanyagokat. A zuhanyozás meleg, majd hideg vízzel élénkíti a vérkeringést, segíti a jó közérzetet. A lefekvés előtti fél órás meleg fürdő (39-41°C-os), oldja a feszültséget, szorongást és más kellemetlen érzéseket.

Gyógynövényekkel, illóolaj kivonatokkal fokozhatjuk a víz jótékony hatását. Már a kellemes illat is gyógyító hatású, de emellett hatóanyagaik a bőrön át is felszívódnak. Oldják a feszültséget, a görcsöket, fertőtlenítik a légutakat, csökkentik a gyulladást. Tudnunk kell viszont azt, hogy a meleg fürdő nem javasolható lázas állapotban, szívbetegség, magasvérnyomás, vénás panaszok esetén, de a forró lábfürdő viszont igen, amilyen meleget csak el tudunk viselni (10-30 perc).

Stressz-oldásra elsődlegesen citromfűből, levendula-, kamilla virágból, vagy illóolajaikból készítsünk fürdőt. Megfázás, légúti gyulladás esetén használhatjuk a következő növényeket is: kakukkfű, orvosi zsálya, rozmaring, körömvirág, cickafarkfű, borsmenta stb.
A fürdőt is úgy készítjük, mint a teát, csak töményebbre, kb. 40-50 dkg teafüvet leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd a kádba a fürdővízhez öntjük. De az is megfelelő, ha egy vászon zacskóba tesszük a gyógynövényeket és ráengedjük a forró vizet.

Jó tudni az illóolajokról

Az illóolajokkal való gyógyítás, az aromaterápia az utóbbi időben különösen népszerűvé vált. Alkalmazásuk bár egyszerű, de mivel kivonatok, gyógyító spektrumuk szűkebb, mint a teljes növényé. Többnyire nagyon kis mennyiségben vannak jelen a növényekben. Például a citromfűben 0,1-1,5%-ban. Könnyen elillannak szobahőmérsékleten, vízben nem oldódnak, ezért hívják olajoknak őket. Nem egységes összetételű anyagok, összetevőik száma 50 és 500 között mozog, ennek is tulajdonítható széleskörű gyógyhatásuk. Néhány csepp elegendő a teához vagy valamivel több a fürdőhöz. A baktériumok fejlődését többnyire még nagy hígításban is (5000-30000-szoros) gátolják. Többségük fertőtlenítő, baktérium és gombaölő, konzerváló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású. Vigyázat: erősen maróak, ne kerüljenek szembe, nyálkahártyára!

Próbáljuk ki a leírtakat, többnyire egyszerűen alkalmazhatóak. A hozzávalók beszerzése sem igényel nagyobb anyagi ráfordítást, a növények többsége a természetből is begyűjthető, amit akár kirándulással is egybeköthetünk. Bolygónk minden részén (talán csak a sarkokat kivéve) találhatunk gyógyító növényeket, melyek nem varázsszerek ugyan, nem helyettesítik az egészség alapelvei betartását, hanem kiegészítik azok gyógyító, egészségmegőrző hatását. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel mások és magunk hasznára, egészségére!

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.