Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Fahéj, a karácsonyi szuperfűszer

Az ókorban a fűszereket pénzként is használták, a fahéj például olyan értékesnek számított, hogy az aranynál is többet ért! Habár manapság már fizetni nem igazán tudnánk vele sehol, a fahéj rengeteg gyógyhatása miatt egészségügyi szempontból továbbra is nagyon értékesnek számít. Cikkünkkel segítünk közelebbről is megismerni a karácsony kedvenc fűszerét!

A fahéj története

A fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer, ami több ezer éves múlttal büszkélkedhet. A kínaiak már 4000 évvel ezelőtt írtak róla, az ókori egyiptomiak balzsamozáshoz használták, Mezopotámiában valamint az antik görög és római kultúrában rituális célra (pl. füstölőkben) alkalmazták. A fahéj ezekben az időkben nagyon értékes és ritka fűszernek számított, amit nagyon magas árakon forgalmaztak és királyokhoz méltó ajándéknak tartottak.

A fahéj a Bibliában többször is említésre kerül: Mózes megparancsolta szent kenetként való használatát, de a Példabeszédek könyvében és az Énekek énekében is szerepel. Hazánkba a 15. században érkezett, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé. Az idő előrehaladtával egyre jobban megismertük a fahéj jótékony egészségügyi hatásait, és ma már számos tudományos kutatás is bizonyítja azon képességeit, melyekről őseink évszázadok óta tudtak.

A fahéj 8 tudományosan bizonyított jótékony hatása

1. Rengeteg antioxidánst tartalmaz

Mint köztudott, az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök okozta károk ellen, ezért nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az egészség megtartásában. A fahéj tele van erős antioxidánsokkal, például polifenolokkal. Egy tanulmány 26 fűszer antioxidáns hatását vizsgálta meg, és a fahéj került első helyre, megelőzve pl. a fokhagymát és az oregánót.

2. Javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet

A fahéj antidiabetikus hatással rendelkezik. Segít a vércukorszint csökkentésében és javítja a szövetek inzulinnal szembeni érzékenységét. Az inzulin egy kulcsfontosságú hormon, ami a vércukorszint egyensúlyban tartásáért felel. Számos kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők tünetei javulnak, ha rendszeresen fahéj-kivonat szednek.

3. Csökkenti a gyulladásokat

A krónikus gyulladás szervezetünket, immunrendszerünket sérülékennyé és érzékennyé teheti, ami lehetővé teszi a különféle betegségek kialakulását, úgy mint demencia, szív- és érrendszeri problémák, ízületi betegségek vagy akár hajhullás. Kutatások több mint 7 flavonoid vegyületet azonosítottak a fahéjban, melyek nagyon hatékony gyulladáscsökkentők.

4. Védi a szívünk egészségét

Kutatások kimutatták, hogy a fahéj képes csökkenteni a teljes koleszterin, az LDL (rossz) koleszterin, és a trigliceridek szintjét, miközben növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét. Állatkísérletekben a fahéj a vérnyomást is csökkentette. Ezek a tényezők együtt mérsékelhetik a szívbetegségek kockázatát.

5. Segíti a fertőzések és vírusok leküzdését

A fahéj természetes antimikrobiális, antibiotikus, gombaellenes és vírusellenes hatású anyag. A klinikai vizsgálatok alapján fahéjjal hatékonyan segít a légúti gombás fertőzések esetén, emellett meggátolja olyan baktériumok növekedését, mint a Listeria és szalmonella. Segíthet a Candida megelőzésében és kiegészítő kezelésében is.

6. Segít a szellemi leépülés megelőzésében, védi az agyi funkciókat

Kutatások azt mutatják, hogy a fahéjban több olyan vegyület is található, ami védelmet biztosíthat az emberi agynak a neurodegeneratív betegségek – például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór – kialakulása, illetve romlása ellen. A fahéj olyan neuroprotektív (idegvédő) fehérjéket aktivál, melyek megóvják az agysejteket attól, hogy mutálódjanak és elpusztuljanak.

7. Rákellenes hatással bírhat

Antioxidáns képességei miatt a fahéj aktív társ lehet a DNS sérülés, a sejtmutáció, és a rákos daganatok növekedése elleni harcban. Kutatások alapján a fahéj pozitív élettani hatását egy fahéjaldehid nevű vegyületnek köszönheti, ami gátolja a ráksejtek növekedését és a tumorok növekedéséhez szükséges új vérerek növekedését, valamint apoptózist (sejthalál) idéz elő a ráksejtekben. Több kutatási eredmény is utal arra, hogy a fahéj különösen hatékony lehet a vastagbélrák elleni védelem erősítésében.

A fahéj felhasználási lehetőségei

A fahéjat leggyakrabban desszertekhez szokás felhasználni, talán a legnépszerűbb alapanyag a karácsonyi receptek milliói között. Használjuk süteményekbe, kekszekbe, krémekbe, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez, reggeli ételekhez. A gyümölcsök közül legjobban az almával, körtével, szilvával és a barackkal harmonizál.

Sós ételekhez, szószokhoz is fel lehet használni, vagy éppen egészben ragukba főzni. Ha főzésnél használjuk, akkor csak az utolsó pár percben adjuk az ételhez, különben megkeseredik. Néhány fűszerkeverékben is megtalálható a fahéjpor, ilyen az észak-indiai garam masala, curry por és az arab baharat.

Egészséges, finom, és igazi karácsonyi hangulatot varázsoló tea is készíthető fahéj felhasználásával. Végy 4 filter fekete teát, 1 liter vizet, 5 kisebb almát és 3 rúd fahéjafat. A filtereket tedd egy kancsóba, majd öntsd le 2 dl forró vízzel és hagyd állni pár percig. Öntsd a kancsóba a maradék forró vizet, a megmosott, apróra vágott almákat, és a fahéjat is. Ízesítsd mézzel!

A fahéj tárolása

Zárt edényben tároljuk, nedvességtől, fénytől elzárva. A fahéjrúd kb. egy évig tárolható, az őrölt csupán fél évig.

Létezik fahéj túladagolás?

A túlzott fahéjfogyasztásnak lehetnek olyan mellékhatásai, mint az allergiás bőr- és nyálkahártya-reakciók. Gyomorfekély, továbbá terhesség esetén is érdemes mellőzni.

A „kis mennyiségben gyógyszer, nagyban méreg” mondás tökéletesen illik a fahéjra is. A fahéjban található kumarin rendkívül nagy mennyiségben mérgező, májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által megállapított, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték 0,1 mg/testsúlykilogramm. (A Ceyloni fahéj kumarin tartalma 0.6%, a Cassia fahéj kumarin tartalma 7%.)

Nagyon megijedni azért nem kell, hiszen a mindennapokban szokásos mennyiség fogyasztása esetén a fahéj nem okoz problémát. Túlzásba vitt fogyasztása inkább étrend-kiegészítő használatakor fordulhat elő, ha nem tartjuk be pontosan a szedési útmutatót.

Felhasznált irodalom

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fah%C3%A9j
https://draxe.com/health-benefits-cinnamon/
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon
http://www.organicauthority.com/health/11-health-benefits-of-cinnamon.html

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek