fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A hátfájás csökkentése 4 lépésben

women in the office with back painAz emberek nagy többsége találkozik élete során legalább egyszer a hátfájással. Az oka lehet sportsérülés, baleset vagy veleszületett betegség is, de leggyakrabban mégis a mindennapi terhelés miatt alakul ki. Teendőinket manapság majdnem mindig ülve végezzük – legyen szó a munkahelyen vagy otthon számítógép előtt töltött időről, utazásról, vagy épp tévénézésről. Ettől húzódás, feszülő érzés alakulhat ki a hátizomban, ami akár krónikus fájdalomhoz is vezethet. A helyes testtartás rendkívül sokat számít ennek elkerülésében. Íme négy lépés a testtartás javítására!

1. VIZUALIZÁCIÓ

Gondolj egy marionett bábura, ami a feje búbjánál fel van függesztve. Oldalnézetből a fül, váll, csípő, boka egy vonalban helyezkedik el. Hátulnézetből a súlyvonal szimmetrikus jobb és bal oldali félre osztja a testünket, ahol a vállak, a lapockák alsó csúcsai, a medence, a csípők, és a térdhajlatok egy vonalba esnek. Egy balerina vagy jégtáncos képe lebegjen előtted, mintsem egy vigyázzban álló katonáé. Próbáld meg erre emlékeztetni magad, amikor érzed a hátad, vállad feszülését és egyenesedj ki.

2. VÁLLAK HÁTRAHÚZÁSA

Üljünk egy széken egyenes háttal, a kezek a combokon legyenek. Lassan húzzuk hátra a vállakat, a lapockák összeszorításával. Számoljunk el ötig, majd lazítsuk el izmainkat. 3 vagy 4 ismétlést végezzünk el.

3. FELSŐTEST NYÚJTÁSA

Álljunk arccal a fal felé nézve, felemelt karokkal, tenyereket a falra téve, a könyökök kb. vállmagasságban legyenek. Lépjünk előre egyik lábbal. Az elöl lévő térdünket hajlítsuk be, lélegezzünk ki, miközben a fal felé döntjük testünket. A hát legyen egyenes, a fej felszegett, a mellkas kidüllesztve. Tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig, majd lazítsuk el az izmokat.

4. KAROK NYÚJTÁSA

Az egyik kart előrenyújtjuk, másik kézzel a könyököt megfogjuk, majd óvatosan a mellkas felé húzzuk, miközben a kar és váll izmai megnyúlnak. 20 másodpercig tartsuk ki, majd ismételjük meg a másik karral is. Oldalanként 3-szor ismételjük meg.

Gyakorold ezeket a lépéseket naponta akár többször. Próbálj rendszert csinálni belőle, válassz ki a nap folyamán olyan állandó időpontokat (pl. ebéd előtt), amikor pár percig nyújtasz, alakítsd szokássá és a hátad is meg fogja hálálni!

Felhasznált irodalom

Fordítás a Harvard Medical School "Back Pain" című tanulmányából

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.