fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Netamin Melatonin tabletta 1 mg100 db

Netamin Melatonin tabletta 1 mg
 • Melatonin-tartalmú tabletták, 1 mg hatóanyag-tartalommal
 • A melatonin az emberi szervezet által is előállított hormon
 • Eddigi kutatási eredmények alapján a melatonin:
 • …segítheti az elalvást és támogathatja a pihentető alvást
 • …hasznos segítség lehet alvászavar (pl. stressz, váltott műszak, jet lag) esetén
 • …antioxidáns és immuntámogató hatással is bírhat
 • 100% vegán termék
raktáron
Normál ár: 2790 Ft
Kosárba teszem

1 mg melatonin 100% növényi tablettában. Egy doboz 100 napra elegendő mennyiséget tartalmaz.

Mi is az a melatonin?

A melatonin egy természetes, az emberi szervezet által is termelt vegyület.1 Alváshormonnak vagy „sötétséghormonnak” is nevezik, mert az agyban található tobozmirigy állítja elő sötétség hatására. A nappali órákban, amikor fény éri a retinát, akkor viszont szinte egyáltalán nem termelődik.

Kutatások alapján a melatonin jelentős szerepet játszik a szervezet 24 órás biológiai ritmusának szabályozásában.2-4 Ez az úgynevezett cirkadián ritmus, a belső óránk, ami napszaknak megfelelően jelzi a testünknek, hogy mikor kell aludnunk és mikor kell ébren lennünk.

A melatonin szintje 35-40 éves kortól fokozatosan csökken, 70 éves korra pedig már alig 10%-a a serdülőkorban elért csúcsszintnek.5,6 Ez azt jelenti, hogy idősebb embereknél az éjszakai és nappali melatoninszint között nincs számottevő különbség – és ez feltehetően alvászavarokhoz vezethet.7

Kiknek ajánlott a melatonin?

A melatonin pótlása ajánlott neked, ha:

 • nehezen alszol el éjszakánként
 • reggelente túl korán felébredsz
 • éjszaka gyakran felébredsz
 • nappal mindig fáradt, álmos és ideges vagy
 • időeltolódás miatt nem tudsz aludni (jetlag)
 • éjszakai vagy váltott műszakban dolgozol

A melatonin hatásairól, a kutatások tükrében*

Melatonin működése, alvásra gyakorolt hatása

Ideális esetben életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük.8 Kutatások ezrei igazolják, hogy az alvás elképesztően fontos szerepet játszik fizikai és pszichés egészségünkben. A nem megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű alvás növeli szinte mindegyik krónikus betegség kockázatát.9 Sajnos mi magyarok különösen rosszul állunk ezen a téren: mindössze 33%-unk alszik jól és eleget.10

A melatoninszint napnyugta után emelkedni kezd, ettől fáradni, álmosodni kezdünk. Hajnali 2-4 óra között tetőzik, majd ismét csökken és reggelre kb. 10%-a a csúcsszintnek.11 Így lenne egészséges, ám modern világunkban számos tényező akadályozza a normál melatonintermelést – például mesterséges fényforrások, éjszakai vagy váltott műszak, stressz, depresszió és egyéb betegségek.

Mostanra már hat évtizednyi kutatási eredmény áll rendelkezésünkre a melatonin alvásra gyakorolt hatásáról: ezek alapján jelentős mértékben javítja az alvásminőséget, segíti az elalvást, támogatja a mélyebb, hosszabb és pihentetőbb alvást.12-16 A jelenlegi szakirodalom alapján a melatonin pótlása hatékony segítség lehet az alvásproblémák kezelésében.12-16

Kutatásokban a melatonint sikerrel alkalmazták alvásproblémák kezelésére olyan esetekben, mint:

 • ismert ok nélküli (primer) álmatlanság
 • stressz, szorongás vagy depresszió
 • hosszú repülőút után (jetlag)
 • éjszakai vagy váltott műszak
 • „éjjeli bagolyság” (hivatalos nevén késleltetett alvásfázis szindróma)
 • 60 év felett
 • demencia
 • vakság

Fontos, hogy a melatonin pótlása semmiképpen nem helyettesíti az alvászavart kiváltó ok kezelését, illetve az egészséges alvási rutint. Olvasd el cikkünket: 5 egyszerű tipp a jobb alvásért.

Kipihent ébredés, biztonságos segítséggel

A szintetikus altatókkal ellentétben a melatonin nem okoz függőséget, ezért elhagyása sem jár elvonási tünetekkel.17,18 Hozzászokást sem okoz – vagyis az idő előrehaladtával sem szükséges növelni a dózist a kívánt hatás eléréséhez – és másnapi fáradtságot, tompaságot sem eredményez.17 Szedése nem befolyásolja a szervezet természetes melatonintermelését.19-21

Melatonin és vérnyomás

Már több évtizede tudjuk, hogy a vérnyomásnak is van 24 órás ritmusa: egészséges egyéneknél éjjel, alvás alatt a legalacsonyabb és reggel a legmagasabb. Az utóbbi évek kutatásai arra utalnak, hogy a melatoninnak szerepe lehet a vérnyomás napi ritmusában.22

Egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy az alacsony éjszakai melatoninszint összefügg az éjszakai magas vérnyomással és a nem megfelelő éjszakai vérnyomáscsökkenéssel. Mindkettő jelentősen növeli a szervkárosodás és szív-érrendszeri betegségek kockázatát.22

Egy 2004-es klinikai vizsgálatban magas vérnyomásban szenvedő férfiaknak 1 órával lefekvés előtt 2,5 mg melatonint adtak. Három hét után az alvás alatt mért szisztolés vérnyomás 6 mmHg-val, a diasztolés vérnyomás 4 mmHg-val csökkent.23

Egy 2005-ös klinikai vizsgálatban normál és magas vérnyomású nőknek esténként 3 mg melatonint adtak. Három hét után után az alvás alatt mért szisztolés vérnyomás 3,77 mmHg-val, a diasztolés vérnyomás 3,63 mmHg-val csökkent.24

Melatonin és fogyás

Az eddig publikált kutatási eredményekből úgy tűnik, a melatonin azoknak is segíthet, akik a plusz kilóktól szeretnének megszabadulni.

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy a rossz minőségi alvás és az alváshiány vércukorszint-emelkedést, inzulinrezisztenciát, fokozott éhségérzetet, túlevést és zsírraktározást okozhat.25,26 A melatonin tehát egyfelől az alvás helyreállításával segítheti az egészséges testsúly elérését és fenntartását.

Az utóbbi évek kutatásai alapján azonban a melatonin közvetlenül is hatással lehet a testsúlyunkra. Eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy segítheti az anyagcsere gyorsítását, a zsírégetést (különösen a hasi zsírét) és a testsúlycsökkentést.27,28 Javíthatja az inzulinérzékenységet és inzulinrezisztenciát is.28,29 További kutatások még szükségesek a pozitív hatások megerősítésére.

Melatonin antioxidáns tulajdonsága

Szervezetünkben a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként szabad gyökök keletkeznek: ezek károsítják a sejtmembránokat, rombolják a DNS-t és jelentős mértékben hozzájárulnak az öregedés folyamatához, a fizikai és szellemi hanyatláshoz, valamint a krónikus betegségek kialakulásához. A szabad gyökök stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés hatására is képződnek.

Kutatások alapján a melatonin egy erős és sokoldalú antioxidáns, amely hozzájárul a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelméhez.30 Erőteljes védelmet biztosíthat az emésztőrendszer, bőr, szemek számára.31-35 Más antioxidánsokkal ellentétben könnyedén bejut minden sejtbe és még a vér-agy gátat is átlépi, így az agyat és idegrendszert is védelmezheti.30

Figyelem: a több nem mindig jobb!

A melatonin ideális dózisa egyénenként eltérő lehet, ezért szakértők leggyakrabban azt javasolják, hogy kezdjünk alacsonyabb dózissal (1-3 mg, vagy akár 0,5 mg). Ha ébredés után bágyadtságot és álmosságot érzünk, akkor túl magas volt a dózis, ha nem érezzük úgy, hogy jobban aludtunk, akkor túl alacsony volt. A Netamin Melatonin tabletta adagonként 1 mg melatonint tartalmaz.

Kik kerüljék a melatonin szedését?

 • Terhességet tervező, terhes és szoptató nők
 • Autoimmun betegségben szenvedők
 • Epilepsziában szenvedők
 • Máj- vagy vesebetegségben szenvedők

A melatonin szedése mellett nem ajánlatos alkoholt fogyasztani. Mivel aluszékonyságot idézhet elő, ezért nem szabad bevenni gépjárművezetés vagy gépek kezelése előtt. Ha gyógykezelés alatt állsz, akkor konzultálj orvosoddal használat előtt!

A melatonin nem hosszú távú megoldás!

A legtöbb szakértő eseti jelleggel javasolja a melatonin szedését, maximum 1-2 hónapig, átmeneti álmatlanság, alvászavar, jetlag esetén. Ezután legalább 1-2 hét szünet javasolt.

Ha hosszabb távra szóló segítséget keresel, szünetet tartasz a melatonin szedésében, vagy esetleg hangulati problémákkal is küzdesz, akkor az L-triptofán kapszulát ajánljuk neked. Az L-triptofán aminosavból a szervezet hangulatjavító szerotonint és szükséges mennyiségű melatonint állít elő – így kíméletesen támogatja a kiegyensúlyozott hangulatot és a jobb alvást is.

*Ez az ismertető nem a Netamin Melatonin tablettára vonatkozik – általában véve mutatja be a melatoninról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Melatonin tabletta nem gyógyhatással rendelkező készítmény.


Felhasznált irodalom

Hivatkozások
1 Masters A, Pandi-Perumal SR, Seixas A, Girardin JL, McFarlane SI. Melatonin, the Hormone of Darkness: From Sleep Promotion to Ebola Treatment. Brain Disord Ther. 2014;4(1):1000151.
2 Cajochen C, Kräuchi K, Wirz-Justice A. Role of melatonin in the regulation of human circadian rhythms and sleep. J Neuroendocrinol. 2003;15(4):432-437.
3 Claustrat B, Brun J, Borson-Chazot F. Melatonin and circadian rhythm. Rev Neurol (Paris). 2001;157(11 Pt 2):S121-S125.
4 Mishima K. Melatonin as a regulator of human sleep and circadian systems. Nihon Rinsho. 2012;70(7):1139-44.
5 Antonio CR, Antonio JR, Graciano CS, Trídico LA. Hormones in rejuvenation: A review of their true effectiveness. Surg Cosmet Dermatol. 2012;4(4):322-330.
6 Xie Z, Chen F, Li WA, et al. A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res. 2017;39(6):559-565.
7 Karasek M. Melatonin, human aging, and age-related diseases. Exp Gerontol. 2004;39(11-12):1723-1729.
8 Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, et al. National Sleep Foundation's sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health. 2015;1(1):40-43.
9 healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/consequences/sleep-and-disease-risk
10 magyaridok.hu/belfold/az-orszag-huszonot-szazaleka-rosszul-alszik-1500415
11 Grivas TB, Savvidou OD. Melatonin the "light of night" in human biology and adolescent idiopathic scoliosis. Scoliosis. 2007;2:6.
12 Brzezinski A, Vangel MG, Wurtman RJ, et al. Effects of exogenous melatonin on sleep: a meta-analysis. Sleep Med Rev. 2005;9(1):41-50.
13 Fatemeh G, Sajjad M, Niloufar R, Neda S, Leila S, Khadijeh M. Effect of melatonin supplementation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Neurol. 2022;269(1):205-216.
14 Li T, Jiang S, Han M, et al. Exogenous melatonin as a treatment for secondary sleep disorders: A systematic review and meta-analysis. Front Neuroendocrinol. 2019;52:22-28.
15 Auld F, Maschauer EL, Morrison I, Skene DJ, Riha RL. Evidence for the efficacy of melatonin in the treatment of primary adult sleep disorders. Sleep Med Rev. 2017;34:10-22.
16 Zhang W, Chen XY, Su SW, et al. Exogenous melatonin for sleep disorders in neurodegenerative diseases: a meta-analysis of randomized clinical trials. Neurol Sci. 2016;37(1):57-65.
17 Lyseng-Williamson KA. Melatonin prolonged release: in the treatment of insomnia in patients aged ≥55 years. Drugs Aging. 2012;29(11):911-923.
18 Andersen LP, Gögenur I, Rosenberg J, Reiter RJ. The Safety of Melatonin in Humans. Clin Drug Investig. 2016;36(3):169-175.
19 Matsumoto M, Sack RL, Blood ML, Lewy AJ. The amplitude of endogenous melatonin production is not affected by melatonin treatment in humans. J Pineal Res. 1997;22(1):42-44.
20 Wright J, Aldhous M, Franey C, English J, Arendt J. The effects of exogenous melatonin on endocrine function in man. Clin Endocrinol (Oxf). 1986;24(4):375-382.
21 Hack LM, Lockley SW, Arendt J, Skene DJ. The effects of low-dose 0.5-mg melatonin on the free-running circadian rhythms of blind subjects. J Biol Rhythms. 2003;18(5):420-429.
22 Grossman E. Should melatonin be used to lower blood pressure?. Hypertens Res. 2013;36(8):682-683.
23 Scheer FA, Van Montfrans GA, van Someren EJ, Mairuhu G, Buijs RM. Daily nighttime melatonin reduces blood pressure in male patients with essential hypertension. Hypertension. 2004;43(2):192-197.
24 Cagnacci A, Cannoletta M, Renzi A, Baldassari F, Arangino S, Volpe A. Prolonged melatonin administration decreases nocturnal blood pressure in women. Am J Hypertens. 2005;18(12 Pt 1):1614-1618.
25 Knutson KL, Van Cauter E. Associations between sleep loss and increased risk of obesity and diabetes. Ann N Y Acad Sci. 2008;1129:287-304.
26 Beccuti G, Pannain S. Sleep and obesity. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011;14(4):402-412.
27 Amstrup AK, Sikjaer T, Pedersen SB, Heickendorff L, Mosekilde L, Rejnmark L. Reduced fat mass and increased lean mass in response to 1 year of melatonin treatment in postmenopausal women: A randomized placebo-controlled trial. Clin Endocrinol (Oxf). 2016;84(3):342-347.
28 Guan Q, Wang Z, Cao J, Dong Y, Chen Y. Mechanisms of Melatonin in Obesity: A Review. Int J Mol Sci. 2021;23(1):218.
29 Kampmann U, Lauritzen ES, Grarup N, et al. Acute metabolic effects of melatonin-A randomized crossover study in healthy young men. J Pineal Res. 2021;70(2):e12706.
30 Suzen S. Recent developments of melatonin related antioxidant compounds. Comb Chem High Throughput Screen. 2006;9(6):409-419.
31 Bandyopadhyay D, Bandyopadhyay A, Das PK, Reiter RJ. Melatonin protects against gastric ulceration and increases the efficacy of ranitidine and omeprazole in reducing gastric damage. J Pineal Res. 2002;33(1):1-7.
32 Celinski K, Konturek PC, Konturek SJ, et al. Effects of melatonin and tryptophan on healing of gastric and duodenal ulcers with Helicobacter pylori infection in humans. J Physiol Pharmacol. 2011;62(5):521-526.
33 Song GH, Leng PH, Gwee KA, Moochhala SM, Ho KY. Melatonin improves abdominal pain in irritable bowel syndrome patients who have sleep disturbances: a randomised, double blind, placebo controlled study. Gut. 2005;54(10):1402-1407.
34 Kleszczynski K, Fischer TW. Melatonin and human skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):245-252.
35 Yi C, Pan X, Yan H, Guo M, Pierpaoli W. Effects of melatonin in age-related macular degeneration. Ann N Y Acad Sci. 2005;1057:384-392.
36 Cardinali DP. Melatonin: Clinical Perspectives in Neurodegeneration. Front Endocrinol (Lausanne). 2019;10:480.
37 Chen D, Zhang T, Lee TH. Cellular Mechanisms of Melatonin: Insight from Neurodegenerative Diseases. Biomolecules. 2020;10(8):1158.
38 Sadanandan N, Cozene B, Cho J, et al. Melatonin-A Potent Therapeutic for Stroke and Stroke-Related Dementia. Antioxidants (Basel). 2020;9(8):672.
39 Onaolapo AY, Onaolapo OJ, Nathaniel TI. Cerebrovascular Disease in the Young Adult: Examining Melatonin's Possible Multiple Roles. J Exp Neurosci. 2019;13:1179069519827300.
40 Lin GJ, Huang SH, Chen SJ, Wang CH, Chang DM, Sytwu HK. Modulation by melatonin of the pathogenesis of inflammatory autoimmune diseases. Int J Mol Sci. 2013;14(6):11742-11766.
41 Mills E, Wu P, Seely D, Guyatt G. Melatonin in the treatment of cancer: a systematic review of randomized controlled trials and meta-analysis. J Pineal Res. 2005;39(4):360-366.
42 Li Y, Li S, Zhou Y, et al. Melatonin for the prevention and treatment of cancer. Oncotarget. 2017;8(24):39896-39921.
43 Talib WH, Alsayed AR, Abuawad A, Daoud S, Mahmod AI. Melatonin in Cancer Treatment: Current Knowledge and Future Opportunities. Molecules. 2021;26(9):2506.

Hozzászólások

Szedés

Adagolás: napi 1 tabletta szedése javasolt elalvás előtt fél órával.

Hatóanyag táblázat

Hatóanyag A napi adag tartalmaz (1 tabletta)
Melatonin 1 mg

Összetevők: szorbit, D-mannitol, emulgeálószer (kroszkarmelióz-nátrium), csomósodást gátlók (szilícium-dioxid, zsírsavak magnéziumsói), bevonó (hidroxi-propil-metil-cellulóz, polietilén-glikol, povidon), melatonin.

*NRV%: Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százaléka

Kinek ajánljuk?

Férfiaknak ajánlott

A férfi egészséget támogató, gyógynövény és vitamin tartalmú készítmények. Fejlesztésük speciálisan a férfiak szervezetéhez, egészségügyi problémáihoz igazodott.

Glutén-tartalmú összetevőtől mentes termékek

Bizonyos termékek tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek gluténmentes étrendben nem fogyaszthatóak (mint pl. búzacsíra, búzaprotein, glutén tartalmú sörélesztő, stb.)  Ebben a kategóriában található termékeink nem tartalmaznak gluténszármazékot.

Laktózmentes

Nem tartalmaz laktózt, így laktózmentes étrendet követők is szedhetik.

Nőknek ajánlott

A női egészséget támogató, gyógynövény és vitamin tartalmú készítmények. Fejlesztésük speciálisan a nők szervezetéhez, egészségügyi problémáihoz igazodott.

Vegán

Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt ezért vegetáriánusok, vegánok is fogyaszthatják.

30 napos visszafizetési garancia

A bontatlan termék árát 30 napon belül visszafizetjük!*

Részletek:

*A pénzvisszafizetés bontatlan termékekre vonatkozik. A pénzvisszafizetési igény a számlázási naptól számított 30 napon belül érvényesíthető, KIVÉVE könyvek esetén, ahol 14 napon belül jelezd kérlek ilyen irányú igényedet.

A rendeléstől számított 30 napon belül postacímünkre juttasd vissza az alábbiakat:

– A terméket eredeti csomagolásban (több darab rendelése esetén minden terméket).
– A termékkel kapott eredeti számlát.
– Egy rövid levelet, amelyben megindoklod a visszaküldést. Mi nem fogunk mérlegelni, ez a könyvelésünkhöz elengedhetetlen.
– Kérjük, hogy a csomagot ne utánvétes csomagként add fel, mert ezt nem áll módunkban átvenni, hiszen a csomag tartalma ismeretlen előttünk a felbontásig!

Székhelyünk és postacímünk: 1116 Budapest, Fehérvári út 132-144.

A beérkezéstől számított 30 napon belül, a vásárlás módjával megegyező módon fizetjük vissza a termék vételárát:
– Utánvétellel történő rendelés esetén postai úton (ún. rózsaszín csekkel) történik a visszafizetés.
– A weboldalunkon keresztül történő bankkártyás fizetés esetén átutalással történik a visszafizetés.
– Előreutalással történő fizetés esetén átutalással történik a visszafizetés.
– Ha személyesen vásároltál tőlünk, akkor kérjük, hogy fáradj be irodánkba, előzetesen értesítve ügyfélszolgálatunkat ezen a telefonszámon: +36 70 601 9999

A visszaküldés költségét nem tudjuk átvállalni. Megértésed köszönjük!

Fontos! Csak akkor tudjuk visszafizetni a termék árát, ha a fenti pontok mindegyikének eleget tettél!

Megjegyzés: Kizárólag a közvetlenül a netamin.hu oldalról rendelt termék(ek)re vonatkozik a pénzvisszafizetési garancia. Más viszonteladóinkat nem kötelezhetjük erre, ezért a náluk vásárolt termékekre az adott viszonteladó egyéni szabályzata vonatkozik.

Vevői vélemények a(z) “Netamin Melatonin tabletta 1 mg” termékről

Oszd meg véleményed, tapasztalataid termékünkről és mi kupont küldünk cserébe!
A vélemény írásához be kell jelentkezni. Szabályzatunkat a véleményírásról ide kattintva éred el.
  5502

  Akik ezt a terméket vásárolták, még ezek közül is tettek a kosarukba!

  Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.