A ginzeng az egyik legismertebb és legkutatottabb gyógynövény a világon, amelyet több mint 2000 éve alkalmaznak jótékony hatásai miatt. Eredetileg az ázsiai hagyományos orvoslásban volt elterjedt, mára azonban világszerte óriási népszerűségnek örvendenek a belőle készült kapszulák, tabletták és egyéb készítmények. A ginzeng három legismertebb fajtája a koreai, amerikai és szibériai ginzeng, amelyek széleskörűen támogatják az egészséget: segítik például a fizikai és szellemi teljesítmény növelését, immunerősítést és a stressz semlegesítését is. Ebből a cikkből minden fontos tudnivalót összeszedtünk a ginzengről: hagyományos és modern felhasználását, tudományosan alátámasztott jótékony hatásait, szedését, valamint a lehetséges mellékhatásokat és ellenjavallatokat.
A ginzeng fajtái
A ginseng vagy magyarosan ginzeng (Panax spp.) az ernyősvirágzatúak rendjébe és az aráliafélék családjába tartozó nemzetség. Természetes élőhelye Ázsia, de többféle típusa létezik, amelyek különböző területeken honosak. A legismertebb típusok közé tartozik a koreai ginzeng (Panax ginseng) és az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius). Emellett „nem hivatalos” ginzeng a szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus) vagy más néven tajgagyökér, eleuthero ginseng, mely nem rokona a koreai és amerikai ginzengnek, de rendkívül hasonló hatásokkal rendelkezik.
Habár ezek mindegyike számos jótékony összetevővel rendelkezik, és élettani hatásaik terén is nagyon hasonlóak, a különböző ginzeng fajták az aktív összetevők típusát, valamint azok koncentrációját tekintve sem teljesen egyformák. Emellett a termesztés és feldolgozás módszerei is jelentősen eltérőek lehetnek, ami szintén befolyással van a hatóanyag-tartalomra.
Fehér ginzeng, vörös ginzeng és fermentált ginzeng: mi a különbség ezek között?
A természetgyógyászatban a ginzeng gyökere használatos, és ennek is különböző fajtái léteznek. Habár néha friss ginzenget is használnak, ezt a magas víztartalma miatt hosszú ideig nem lehet tárolni, ráadásul hatásában is elmarad a többi típustól.
- Fehér ginzeng: A friss ginzeng gyökeret betakarítás után megmossák, meghámozzák, majd napon vagy mesterséges hőt alkalmazva megszárítják.
- Vörös ginzeng: A begyűjtött gyökeret szárítás előtt több órán át gőzölik. A koreai vörös ginzeng jóval értékesebb, mivel élettani hatásai erősebbek és kevesebb mellékhatása is van.
- Fermentált vörös ginzeng: A vörös ginzeng még hatékonyabbá és biztonságosabbá tehető, mégpedig fermentáció, más szóval erjesztés segítségével, amit mikroorganizmusok (például baktériumok, élesztők) végeznek. Kutatások sora igazolja, hogy fermentáció következtében a ginzeng jótékony hatóanyagainak koncentrációja és azok hasznosulása is jelentősen nő. Ez pedig azt jelenti, hogy így a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai is fokozódnak.
A ginzeng több évezredes múltja
A koreai ginzeng gyökeret több mint 2000 éve használják a hagyományos kínai orvoslásban az életerő (Qi) erősítésére, a fáradtság csökkentésére és az immunrendszer támogatására. A koreai ginzeng különösen értékesnek számított, és gyakran alkalmazták a fiatalság fenntartására, a hosszú élet és vitalitás elősegítésére. Az amerikai ginzenget az őslakos amerikai törzsek használták különböző betegségek kezelésére, például immunerősítésre, szellemi képességek javítására, lázcsökkentésre, és később az európai telepesek is felfedezték jótékony hatásait. A szibériai ginzeng is több ezer éve ismert, Kínában, de Koreában és Oroszországban is használták, immunerősítésre és vitalitás, energia növelésére is.
Modern terminológussal élve, a koreai ginzeng, amerikai ginzeng és a szibériai ginzeng is az adaptogén gyógynövények közé sorolható. Az adaptogén kifejezés a 20. század közepén született meg és olyan növények leírására használjuk, melyek ellenállóbbá teszik a szervezetet a stressz negatív hatásaival szemben, segítik a szervezetet alkalmazkodni (adaptálódni) a szélsőséges fizikai és szellemi terheléshez.
A ginzeng hatása a szervezetre
A ginzeng kivonat mire jó? Hangzik el gyakran a kérdés, hiszen a gyógynövényt névről mindenki ismeri, ám kevesen tudnák pontosan körülírni, mire is jók az eltérő ginzeng növények.
Jó hír, hogy a legnépszerűbb ginzengfélék – vagyis a koreai ginseng, amerikai ginseng és szibériai ginseng – élettani hatásaival a modern orvostudomány is sok-sok évtizede foglalkozik: ma már szó szerint több ezernyi kutatás áll rendelkezésünkre róluk! Ezek a munkák tudományos bizonyítékokkal is alátámasztják az évszázados, sőt évezredes tradicionális tapasztalatokat – például a stresszcsökkentés, az energizálás, az immunerősítés és a szexuális teljesítőképesség növelése terén is.
Hatékonyan csökkenti a stresszt és szorongást
A ginzeng, különösen a koreai, amerikai és szibériai ginzeng fajták, adaptogén hatásuk révén támogatják a szervezetet a stresszhez való alkalmazkodásban. Az adaptogének segítenek normalizálni a kortizol és egyéb stresszhormonok szintjét, szabályozzák a stresszválaszt koordináló HPA tengelyt (hipotalamusz, agyalapi mirigy és mellékvesék közötti kapcsolat), csökkentik a túlzott szimpatikus idegrendszeri aktivitást. A ginzeng gyökérből készült készítmények így mérsékelhetik a stresszt, és a stresszhez kapcsolódó kellemetlen tüneteket, mint például fáradtság, idegesség, hangulatingadozás.
Kutatások emellett azt is kimutatták, hogy a ginzeng a szorongás és a depresszió tünetei ellen is hatékonyan bevethető – ebben többek között gyulladáscsökkentő, immunerősítő, hormon-kiegyensúlyozó és idegsejtekre, idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásának is szerepe lehet.
Csökkenti a fáradtságot, fizikailag és szellemileg is energizál
A koreai ginzeng és az amerikai ginzeng is energizáló hatású, bár a kettő közül előbbit tartják erősebb stimulánsnak, míg utóbbit gyengédebb, enyhébb hatásúnak. Ami biztos: mindkét gyógynövény gazdag bioaktív ginzenozidokban, melyek támogatják a sejtszintű energiatermelést, javítják az oxigénfelhasználást és csökkentik a mentális fáradtságot. A koreai és amerikai ginzeng kiemelten hatékony a fizikai energiaszint növelésében, fáradtság csökkentésében, a szellemi frissesség és koncentráció javításában. A szibériai ginzeng segíti az éberséget és a fizikai állóképességet. Egy 2023-as összefoglaló tanulmány azt is megállapította, hogy a ginzeng csökkenti a fizikai aktivitás okozta izomkárosodást, segíti a szervezet regenerációját.
Klinikai vizsgálatok szerint a Panax ginseng fokozza a rövid távú memóriát, javítja a figyelmet és a kognitív reakcióidőt. Az amerikai ginzeng használata kapcsán kimutatták, hogy javítja a mentális teljesítményt stresszes környezetben is. A szibériai ginzeng hatékony lehet a mentális kimerültség csökkentésében és a produktivitás növelésében, különösen huzamosabb stressz vagy fizikai megterhelés után. Egy 2018-as, csaknem 6500 résztvevővel készült tanulmány szerint a ginzeng legalább 5 éven át tartó rendszeres fogyasztása javítja az idősebb kori szellemi funkciókat.
Támogatja az immunrendszer működését
Kutatások sora támasztja alá, hogy a ginzeng az emberi immunrendszerre pozitív, serkentő hatással van – mindkét részét, azaz a veleszületett és az adaptív (szerzett) immunitást is erősíti. Ez azt jelenti, hogy növeli az immunválaszban résztvevő sejtek szintjét, így hatékonyabbá téve a fertőzések elleni védekezést és gyorsabbá téve a kialakult fertőzések leküzdését. A vizsgálatok szerint a különböző ginzeng fajták szedése különösen jól jön a légúti megbetegedések ellen: például az amerikai és a koreai ginzeng is nagyjából felére csökkentheti a megfázásos, influenzás betegségek kockázatát és jelentősen csökkentheti a betegségek súlyosságát és hosszát is. Ősszel és télen tehát kifejezetten előnyös a ginzeng kúra, hogy ne kapjuk el az ilyenkor gyakori nyavalyákat.
Támogatja a vércukorszint szabályozását
Kutatások alapján a koreai, amerikai és a szibériai ginzeng egyaránt pozitív hatással lehet a vércukorszintre, cukorbetegségen szenvedő és egészséges emberek esetén is. Már több átfogó tanulmány is született a ginzeng vércukorszint-csökkentő hatását vizsgáló kutatásokról, melyek megállapították, hogy az éhgyomri vércukorszintet, az étkezés utáni vércukorszintet, sőt a hosszú távú vércukor-szabályozást jelző HbA1c szintjét is segíthet javítani. Fontos kiemelni azonban, hogy a ginzeng (vagy bármilyen más étrend-kiegészítő) nem gyógyszer és a vércukorproblémák hagyományos, orvosi kezelését sem helyettesíti!
A ginseng hatása férfiakra
A ginseng gyökér a hagyományos gyógyászatban közkedvelt afrodiziákum, férfiaknál alkalmazzák a libidó növelésére, illetve még a termékenység fokozására is. Modern kutatások megerősítették ilyen téren gyakorolt pozitív hatásait: javítja a merevedési funkciót és a szexuális teljesítőképességet, növeli a tesztoszteronszintet és a spermiumok számára és minőségére is kedvezően hat. A ginzeng gyökér az erek tágítása révén elősegíti, hogy több vér áramolhasson a péniszbe, így támogatja az erekció elérését és fenntartását.
A ginseng hatása nőkre
Több kutatás kimutatta, hogy a koreai vörös ginzeng kivonat a női szexuális egészséget is szolgálja. A ginseng a szexuális vágyat, izgalmat és kielégülést is növelheti, menopauzán átesett nőknél pedig az általános szexuális funkciókat, életminőséget és a menopauzás tüneteket is javította. Az eddigi vizsgálatok szerint a ginseng fogyasztása hasznos lehet olyan klimax tünetek ellen, mint például a hőhullámok, hangulatingadozás, depresszió, alvászavarok és fáradtság. A változókori egészséget emellett a csontok és a szív- és érrendszer egészségének támogatásával is segítheti.
Hogyan érdemes fogyasztani a ginzenget?
A ginzeng gyökér fogyasztható éhgyomorra vagy étkezéssel is. Ha esetleg érzékenyebb a gyomrunk, emésztőrendszeri panaszokat tapasztalunk az étkezés nélküli szedéskor, akkor jobb odafigyelni arra, hogy mindig étkezés közben vigyük be. Serkentő, energizáló hatásából adódóan legideálisabb, ha reggelivel, esetleg délelőtti, déli étkezéssel fogyasztjuk. Ázsiai kultúrákban nagy hagyománya van a ginseng tea reggeli fogyasztásának, ami energiát és vitalitást ad a nap indításához.
Várandósoknak, szoptatós kismamáknak, 18 év alatti gyerekeknek, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek, véralvadásgátló gyógyszerek és nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata mellett, illetve asztmásoknak nem ajánlott a szedése. Vércukorszint-csökkentő hatása miatt cukorbetegség esetén óvatosnak kell lenni, fontos a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés!
6 hétnél hosszabb, kúraszerű alkalmazása után javasolt 2 hét szünetet tartani a szedésében. Koffein fogyasztása a ginzeng szedése közben nagy mennyiségben kerülendő, de szedése mellett nem is igényli különösebben a szervezet.
A ginzeng szedése – melyik forma a legjobb?
A ginzeng különböző formákban érhető el, amelyek közül a leggyakoribbak:
- Ginseng tea: A ginzeng gyökeréből készített tea hagyományos módja a fogyasztásnak. A ginseng tea hatása enyhébb, mint a kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőké, hiszen alacsonyabb benne az aktív hatóanyagok koncentrációja.
- Ginzeng kapszula és ginzeng tabletta: Jellemzően bizonyos ginzenozid tartalomra standardizált kivonatot tartalmaznak, de tiszta növényi por is lehet bennük (érdemes tehát figyelmesen elolvasni a címkét!). A kapszulák és tabletták pontos adagolást tesznek lehetővé.
- Ginzeng por: A szárított ginzeng gyökér por formájában is kapható, amelyet italokhoz vagy akár ételekhez is adhatunk.
- Ginzeng tinktúra: A gyökérből alkohol segítségével előállított kivonat. Folyékony, koncentrált formában tartalmazza a gyógynövény aktív hatóanyagait, gyors felszívódással.
- Ginzeng ampulla: Az ivóampulla folyékony, oldott formában tartalmazza a ginzenget. Kényelmesnek tűnő beviteli forma, ám hatóanyag-tartalma jellemzően minimális, ezért nem is ideális választás.
- Ginzeng tartalmú élelmiszerek: Egyes élelmiszerek, mint például az energiaitalok, édességek és rágógumik is tartalmazhatnak ginzenget.
A legpraktikusabb és egyben leghatékonyabb forma a kapszula vagy a tabletta. Mindkettő nagyon praktikus, könnyen szedhető és maximális hatást tud biztosítani, a kapszulák azonban jellemzően kevesebb segédanyagot és adalékot tartalmaznak.
Melyik a legjobb ginseng kapszula?
Fontos tudni, hogy nem minden ginzeng kapszula egyforma! Ha a kutatásokban is igazolt pozitív hatásokat szeretnénk elérni, akkor ginzeng por helyett ginzeng kivonatot tartalmazó kapszulát kell választanunk – mégpedig olyat, ami ginzenozid tartalomra standardizált. A ginzenozidok a növény legfőbb aktív hatóanyagai, a standardizálás pedig azt jelenti, hogy minden kapszulában garantált a hatóanyag koncentráció. Azonban az sem mindegy, hogy mennyi ginzenozid található a napi adagban: a tudományos vizsgálatokból kiindulva a hatás maximalizálása érdekében érdemes magasabb, 30-60 mg-os ginzenozid-tartalmú készítményt választani napi szedésre.
Ahogy fentebb már említettük, ha a kivonat fermentált koreai ginzengből készül, azzal tovább fokozódik a hatás. Emellett a ginzenozidok felszívódását és hasznosulását a szervezetben jelentősen növelhetjük még a feketebors-kivonatban található piperin és frukto-oligoszacharidok (prebiotikus rostok) hozzáadásával – kutatások szerint.
Ginseng mellékhatásai
A ginzeng előírások szerinti, kúraszerű szedése a legtöbb ember számára biztonságos és elmondható, hogy az emberek túlnyomó többsége nem tapasztal semmilyen kellemetlen mellékhatást. Ugyanakkor, mint minden gyógynövény vagy étrend-kiegészítő, a ginzeng is okozhat egyeseknél enyhébb mellékhatásokat. Ezek inkább a túlzottan magas dózisban vagy nem megfelelő módon történő szedés esetén léphetnek fel, de ritkán már az előírt szedési mód esetén is.
Mellékhatások, melyekről kutatásokban beszámoltak:
- Idegesség
- Álmatlanság
- Fejfájás
- Szédülés
- Emésztési problémák
- Allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés)
A ginzeng hatása sokrétű, ezért érdemes beépíteni a mindennapokba
A ginzeng jótékony hatása egészségünkre bizonyítottan sokrétű. A koreai vörös ginzeng, az amerikai ginzeng és a szibériai ginzeng is sokban hasonlít egymásra, ám nem helyettesítik egymást: különböző hatóanyag-profilokkal, gyógyhatásokkal rendelkeznek. A koreai ginzengről elmondható, hogy amerikai és szibériai társánál erőteljesebb stimuláló. Mindhárom kiváló ugyanakkor a stressz, szorongás és fáradtság ellen, a fizikai és szellemi teljesítmény növelésére, immunerősítésre, és a vércukorszint szabályozására is. A koreai ginzeng a férfi és női szexuális egészséget is hatékonyan támogathatja. Jó hír, hogy a ginzeng gyökér rendkívül biztonságos, a kivonat kapszula formájában pedig könnyen beiktatható a napi rutinba. Fontos azonban figyelembe venni az ellenjavallatokat és szükség esetén orvossal konzultálni a használat előtt.
A három legtöbbet kutatott ginzenget kombináltuk a Netamin Tripla Ginzeng kapszulában, amely fermentált koreai ginzeng, amerikai ginzeng és szibériai ginzeng kivonatát egyesíti. Emellett a még jobb hasznosulás érdekében piperin és frukto-oligoszacharidok is vannak benne. Napi egy kapszula a maximális hatás érdekében!