Ha még 5000 Ft értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
0 db termék
0 Ft

Új kutatás a rezveratrol szemvédő hatásáról

A rezveratrol növényekben előforduló, a polifenolok közé tartozó vegyület. Elsősorban a vörös szőlőben, szőlőmagban, kakaóban és mogyoróban található meg. Egy friss kutatás alapján a szájon át bevett rezveratrol, illetve az abból keletkező bomlástermékek felhalmozódnak a szem szöveteiben. Ez azt jelzi, hogy a rezveratrol képes az emberi test védekező rendszerén átjutni, hogy pozitív hatását kifejthesse. Egyúttal megerősíti a korábbi feltevéseket is, amelyek szerint a rezveratrol hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez.

Kínai tudósok megerősítették, hogy a rezveratrol metabolitjai (anyagcsere termékek) kimutathatóak az emberi szem kötőhártyájában (konjunktíva) és annak belső szerkezetében is (csarnokvíz, üvegtest). Maga a rezveratrol csak a kötőhártyában volt kimutatható. De miért is olyan fontos eredmény ez?

Világos, hogy a rezveratrolnak szerepe lehet számos szembetegség kezelésében, úgymint az időskori sárgafolt sorvadás (makula degeneráció), a nyitott zugú zöld hályog (glaukóma) és a diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia)” – mondták a kutatás szerzői.1

A kutatócsoport megállapította, hogy a rezveratrol képes a féligáteresztő vér-agy és vér-retina gáton is átjutni. Ezek a védekező mechanizmusok megakadályozzák, hogy érzékeny szervekhez eljussanak olyan toxinok, mint például az alkohol vagy a koffein. Ám úgy tűnik, hogy a rezveratrolnak és anyagcsere termékeinek szabad utat engednek – ez azt jelenti, hogy ezek a fitokemikáliák fontosak az idegi vagy látási funkciókhoz.

És valóban, korábbi kutatások alapján a rezveratrol nem csak képes átjutni a vér-agy gáton, de segít megerősíteni is azt.

A rezveratrol szemre gyakorolt hatását már számos tanulmány vizsgálta, melyekből arra lehet következtetni, hogy fogyasztása pozitívan hathat szemszárazság, zöld hályog, szürke hályog, időskori sárgafolt sorvadás (AMD) és diabéteszes retinopátia (DR) esetén.

Az új kutatás részletei

A kínai Huazhong Tudományegyetem kutatói 20 férfi és 15 nő (20-74 év közöttiek) részvételével végezték el vizsgálataikat. Ezek a betegek retinaleválás utáni szemműtéten estek át, és szájon át szedhető, rezveratrol tartalmú készítményt kaptak. Összesen 35 szemből vettek mintát, a külső és belső részekből egyaránt. A kutatás az alábbi következtetéssel zárult: „A rezveratrol és annak három anyagcsere terméke kimutatható a szem szöveteiben, szájon át történő beszedés után.2

Habár a rezveratrol koncentrációja viszonylag alacsony volt a szemekben, anyagcsere termékei kimutathatóak voltak, és ezeknek szerepük lehet a szembetegségek kezelésében.3

Ilyen biztató eredményeket látva, azt kell mondanunk, hogy a rezveratrol (illetve annak legjobb forrása, a szőlőmag-kivonat) mindenképp kiemelt helyet érdemel a szemvédő tápanyagok között.


Hivatkozás:

1-2-3 Shuaishuai Wang, Zheng Wang, Shuo Yang, Tiemei Yin, Yaoli Zhang, Yuanjun Qin, Robert N. Weinreb, and Xufang Sun: Tissue Distribution of trans-Resveratrol and Its Metabolites after Oral Administration in Human Eyes, Journal of Ophthalmology, Volume 2017 (2017), Article ID 4052094, 12 pages

Felhasznált irodalom

http://www.nutraingredients.com/Research/Resveratrol-s-role-in-eye-protection-implied-as-metabolites-cross-blood-barriersShuaishuai Wang, Zheng Wang, Shuo Yang, Tiemei Yin, Yaoli Zhang, Yuanjun Qin, Robert N. Weinreb, and Xufang Sun

https://www.hindawi.com/journals/joph/2017/4052094/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek