Ha még 5000 Ft értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
0 db termék
0 Ft

Naspolya, a tél gyümölcse

igy_nez_ki_a_naspolyaCsúnyácska, nehezen tárolható, és napjainkban ritkaságnak számít: talán ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a naspolya ma már közel sem olyan népszerű, mint egykor volt. Pedig egy rendkívül ízletes és értékes téli szezongyümölcsről van szó, ami tele van vitaminnal és tápanyagokkal. Cikkünkben most elolvashatsz mindent, amit tudni érdemes a naspolyáról.

A naspolya származása

A naspolya már Theofrasztosz ókori görög filozófus növényleírásaiban is szerepel és mintegy 3000 éve termesztik. Nevének eredete kétséges, a latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.

Vélhetően közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származó növény. A Fekete-tenger vidékén vadon is terem, de kertekbe is szívesen ültetik. Európába először a görögök, majd a rómaiak hozták be. A VIII. század táján már termeszteni kezdték Nyugat-Európában. Magyarországra valószínűleg olasz közvetítéssel került.

A naspolya jellemzése

A naspolya a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, a rózsafélék (Rosaceae) családjának almafélék alcsaládjába tartozik, vagyis az almának, a körtének és a birsnek a rokona. 4-6 méter magas, kistermetű fa vagy tőről elágazó bokor, vesszői barnásak vagy vörösesbarnák. Sűrű lombját lándzsás, molyhos levelei és szép fehér virága alkotják, amelyek május-június hónapokban nyílnak. Lombhullató, közepes növekedésű, rendszeresen és bőven terem, öntermékeny. A nedves, tápdús talajt jobban szereti, de alapvetően nem válogat talajban és éghajlatban sem. A gyümölcs gömbölyű vagy körte alakú, tömege fajtától függően 20-60 g.

Három fajtája van: hollandi óriás naspolya, nottingham-i naspolya és szentesi rózsa naspolya. Úgynevezett utóérő gyümölcs, október végén, november elején lehet szüretelni, ám frissen begyűjtve még túl kemény, szinte ehetetlen. A szedést követően hideg, száraz helyen kell tárolni pár héten át és ezután lehet enni. Ha a fán marad, még decemberben is szemezgethetünk belőle, addigra ugyanis a dér „megcsípi” és puhává, édessé teszi a szemeket. Magjai kemények, ehetetlenek.

A naspolya jótékony hatásai

naspolyaA naspolya majdnem az összes komplex B-vitamint tartalmazza: tiamin, riboflavin, niacin, piridoxin, folsav. Nagy mennyiségben van jelen benne a B1-vitamin (tiamin), ami számos létfontosságú testfunkcióban részt vesz, köztük az idegrendszer, a szív és az izmok működésében. Emellett fontos szerepe van az elektrolit-egyensúly fenntartásában, az enzimfolyamatokban és szénhidrát-anyagcserében is.

100 gramm naspolya mindössze 47 kalóriát tartalmaz; viszont gazdag vízben nem oldódó rostokban, pektinben, ami lágyítja a székletet és serkenti a bélmozgást. Csökkenti a mérgező anyagok szervezetben töltött idejét, valamint a megköti a vastagbélben lévő rákkeltő anyagokat, így segít megőrizni a vastagbél nyálkahártyájának egészségét.

A pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Megköti a gyomorsavat, ennek révén képes visszaszorítani a koleszterin újra-felszívódását a végbélben, ami így távozik a szervezetből.

Az almafélék közül a legtöbb C-vitamint tartalmazza. A C-vitamin természetes antioxidáns, ami hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, stimulálja a vas felszívódását és segíthet a megfázás, illetve egyéb fertőzések leküzdésében.

A naspolya gazdag forrása ásványi anyagoknak is, például vas, réz, kalcium és mangán. A vas a sejtek oxidációjáért felel és nélkülözhetetlen a vérképzéshez. A réz a vörös vérsejtek termeléséhez szükséges. A mangán fontos szerepet tölt be a szuperoxid-dizmutáz nevű antioxidáns enzim működésében. A kalcium a csontképződéshez és a csontok egészségéhez kell, illetve segíti a vér alvadását, az idegek, izmok megfelelő működését.
Kiváló gyulladásgátló és fájdalomcsillapító, jó hatással van az agyműködésre, segíthet felvenni a harcot a memóriaromlással.

A naspolya vásárlása és tárolása

naspolya_felhasznalasaAz éretlen naspolya tapintásra kemény, héja világos, feszes. Az október-november táján leszedett, még kemény éretlen naspolyákat padláson vagy kamrában érlelhetjük. Meggyorsíthatjuk az érlelést, ha egészben 2-3 órára lefagyasztjuk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk pár napig állni.

A piacokon legtöbbször éretten árulják. Az érett naspolya puha, avatatlan szem számára romlottnak tűnhet, héja nagyon vékony, ezért a válogatás során óvatosan kell bánni vele, nehogy megnyomódjon, kiszakadjon. Belseje világosbarna, illata kellemes. A sérült vagy penészes héjú darabokat kerüld! A romlott naspolya savanyúbb szagot áraszt és penészes lehet.
Az érett naspolyát legfeljebb 2 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

A naspolya konyhai felhasználása

Az érett naspolya héja könnyen leválik, így hozzáférhetünk a lágy gyümölcshúshoz, amit kanállal kiszedhetünk vagy közvetlenül kiszívogathatunk a héjból. Fehérboros aromájú, édeskés, fűszeres íze van, kiválóan használható különféle ételekhez.

Magas pektintartalma miatt főzhető belőle zselé, lekvár, sokféle süteménybe, krémbe és egyéb édességbe felhasználható. Sűríthetünk vele ivólevet, vegyes lekvárt, de meg is szárítható. Jól illik hozzá a fahéj, gyömbér és szegfűbors. Pürésítve főtt vagy sült húsok mellé köretként adható.
Magvainak főzete vesekő elhajtásra alkalmas.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Felhasznált irodalom

https://hu.wikipedia.org/wiki/Naspolya
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-naspolya
http://balintgazda.hu/minden-heten-szuret/november/naspolya.html
http://kertlap.hu/naspolya/
http://www.healthyandnaturallife.com/amazing-health-benefits-of-medlar-fruit-youve-never-known-improves-vision-and-blood-count-fights-infections-vertigo-impotence-and-much-more/

Kapcsolódó cikkek