Ha még 5000 Ft értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
0 db termék
0 Ft

Avokádó: miért egyél és hogyan?

Így néz ki az avokádóHabár az avokádó már hosszú ideje hazánkban sem számít újdonságnak – szinte bármelyik zöldséges vagy élelmiszerbolt kínálatában megtalálhatjuk – mégis kevesen tudják, hogy mennyire egészséges és milyen sokféleképpen felhasználható a konyhában. Ebben az összefoglaló jellegű cikkben elmondjuk, hogy mit érdemes tudni az avokádóról, milyen jótékony hatásokkal bír, hogyan kell tárolni, előkészíteni és fogyasztani.

Az avokádó – alapvető tudnivalók

Az avokádó (Persea americana) a babérfélék családjába tartozó, Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos gyümölcs. I. e. 5000 évvel már fogyasztották a maják, a 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. A meleg égövi országokon kívül csak az elmúlt néhány évtizedben vált népszerűvé.
Termése, amit aligátorkörtének is neveznek, körte alakú vagy gömbölyded. Hossza akár 30 cm is lehet, és legfeljebb 15 cm széles. A héj zöld, vörösesbarna vagy feketés, fényes, a fajtától függően felülete lehet sima, ráncos vagy érdes. Az avokádó húsa krémes, vajszerűen kenhető, szagtalan és gyengén dió ízű, a héjtól és a kemény magtól egyaránt könnyen elválik.

Az avokádó jótékony hatásai

Tele van értékes tápanyagokkal

Gyakran hivatkoznak egyfajta szuperételként az avokádóra, ami a tápanyagtartalmát elnézve nem is annyira meglepő. Az avokádóban 20 különböző vitamin és ásványi anyag található, többek között folát, C-vitamin, K-vitamin, kálium, B5-, B6-, és E-vitamin. Kitűnő rostforrás, egészséges telítetlen zsírokban és antioxidánsokban gazdag.

Jót tesz a szívnek

Az avokádó zsírtartalma rendkívül magas, de nem kell aggódni: ennek nagy része olajsav. Ez egy egyszeresen telítetlen zsírsav, ami antioxidáns hatással bír, segíti a jobb véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Több klinikai vizsgálat is bizonyította már, hogy az avokádó fogyasztása hatékonyan csökkenti a koleszterin szintjét, így csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Avokádós pirítós
Avokádó szeletek pirítóson, ahogy Zsuzsi készíti

Segíti a fogyást

Mivel rostban gazdag (ami miatt jobban növeli a teltségérzetet), és alacsony a szénhidráttartalma, ezért az avokádó a fogyókúrás étrendbe kiválóan beilleszthető. Egy 2013-ban végzett kutatás eredménye szerint az avokádót fogyasztó emberek jóllakottabbnak érzik magukat és az evést követő 5 órában kisebb az étvágyuk azokhoz képest, akik nem ettek avokádót.

Védi a szem egészségét

Az avokádó számos antioxidáns vegyületet tartalmaz, például luteint és zeaxantint is, melyek rendkívül fontosak a szem egészségének megőrzéséhez. Kutatások szerint ez a két antioxidáns nagymértékben képes csökkenteni az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatát.

Az avokádó tárolása

Az éretlen avokádót – márpedig sok esetben csak ilyet tudunk vásárolni – tároljuk szobahőmérsékleten. Az érési folyamat meggyorsítása érdekében javasolt papírzacskóban tárolni egy almával vagy banánnal együtt. Az avokádó húsa gyorsan oxidálódik felvágás után, ezért a felhasználatlan részre locsoljunk egy kis citromlevet, majd tegyük a hűtőbe egy zárható fedelű műanyag dobozban, de legjobb, ha azonnal elfogyasztjuk.

Az avokádó felhasználása

A megmosott gyümölcsöt hosszában félbevágjuk, a középen található magra vigyázva. Ezután a két felet egymáson elfordítjuk. Ha a művelet jól sikerült, az egyik fél üres, míg a másikban ott marad a mag. A magot késsel vagy kanállal kiemeljük a gyümölcshúsból. A húst vagy kanállal kiszedjük a héjból, vagy egy hámozóval egyszerűen megpucoljuk a gyümölcsfeleket.

Avokádó felvágása, meghámozása, kimagozása
Az avokádót nyersen kell fogyasztani, mert megfőzve nagyon keserű, ráadásul hő hatására egyes vitaminok és zsírok lebomlanak benne. Pirítós kenyérre kenve kiváló étek, magában vagy kevés citromlével, fokhagymával, sóval, fekete borssal vagy rózsaborssal összekeverve. Ízlés szerint egy kis mézt is adhatunk hozzá.
A mexikói guacamole elkészítéséhez az avokádó húsát, apróra vágott fehér hagymát, koriandert, csilit, (kimagozott) paradicsomot és citrom vagy lime levét összekeverjük, pépesítjük, majd minimum 2 órát állni hagyjuk a hűtőben. Az avokádót használhatjuk még salátákhoz és tésztákhoz is.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek