Ha még 5000 Ft értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
0 db termék
0 Ft

A 9 legtöbb fehérjét tartalmazó zöldség

magas_feherjetartalmu_zoldsegekA fehérjék nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyeket az emberi test a szövetek építéséhez és javításához használ fel. Sokan még ma is úgy hiszik, hogy a „jó minőségű” fehérjék forrása csak állati eredetű táplálék lehet, pedig ez tévedés. Számos kiváló növényi fehérjeforrás is létezik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő 9 magas fehérjetartalmú zöldség!

1. Vízitorma

A vízitorma, ahogyan neve is mutatja, vízben és a víz mellett nő. Egy csésze (34 gramm) felvágott vízitormában 0,8 gramm fehérje van, valamint a napi ajánlott K-vitamin bevitel 100%-a. Emellett B-vitaminokat, kalciumot, mangánt, káliumot, A- és C-vitamint is tartalmaz. A vízitorma antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik és fenolok is találhatóak benne, melyek segíthetnek a rák megelőzésében.
Fehérjetartalom: 100 gramm vízitorma 2,3 gramm fehérjét tartalmaz. A teljes kalóriatartalom 50%-a fehérje.

2. Lucernacsíra

A lucernacsíra alacsony kalóriatartalmú, de fehérjében gazdag zöldség. Egy csésze (33 gramm) 1,3 gramm fehérjét biztosít, ezenkívül folátot, B-vitaminokat, vasat, foszfort, cinket, rezet, valamint K- és C-vitamint is tartalmaz. Állatkísérletek alapján a lucernacsíra képes lehet csökkenteni a koleszterinszintet, vélhetően magas szaponin tartalmának köszönhetően. Egy embereken végzett kutatásban a résztvevők napi háromszor 40 gramm lucernacsíra magot ettek 8 héten át, amitől 18%-kal csökkent a rossz (LDL) koleszterinszintjük.
Fehérjetartalom: 100 gramm lucernacsíra 4 gramm fehérjét tartalmaz. A teljes kalóriatartalom 42%-a fehérje.

3. Spenót

spenót salátaA spenót a természet egyik legtápanyagdúsabb zöldsége. Kalóriatartalmának 30%-a fehérje és valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza. Egy csésze spenót (30 gramm) 1 gramm fehérjét és a napi ajánlott K-vitamin bevitel közel kétszeresét biztosítja. Nagy mennyiségben tartalmaz folátot, mangánt, magnéziumot, vasat, káliumot, kalciumot, A- és C-vitamint. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek is találhatóak benne. Kutatások szerint a spenót csökkenti az edzés során bekövetkező oxidatív stresszt és izomkárosodást, mérsékli a magas vérnyomást, véd a szív- és keringési rendellenességekkel szemben, és akár 44%-kal csökkentheti a mellrák kockázatát.
Fehérjetartalom: 100 gramm spenót 2,9 gramm fehérjét tartalmaz. A teljes kalóriatartalom 30%-a fehérje.

4. Kínai kel

A kínai kel, más néven bok choy, remek növényi fehérjeforrás. Egy csésze (70 gramm) 1 grammnyi fehérjét biztosít. Tartalmaz még folátot, kalciumot, káliumot, mangánt, vasat, A-, C- és K-vitamint. Kutatások szerint a kínai kel gazdag antioxidáns hatással bíró vegyületekben, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Több tanulmány is vizsgálta már rákellenes hatását: ezek alapján a kínai kel rendszeres fogyasztása csökkentheti a prosztatarák és a májrák kockázatát.
Fehérjetartalom: 100 gramm kínai kel 1,5 gramm fehérjét tartalmaz. A teljes kalóriatartalom 28%-a fehérje.

5. Spárga

A spárga nem csak ízletes, de nagyon egészséges is. Egy csésze (134 gramm) 2,9 gramm fehérjét tartalmaz. Kitűnő forrása B-vitaminoknak, folátnak, réznek, mangánnak, foszfornak, magnéziumnak, és A- és K-vitaminnak. Gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságai vannak. Emellett frukto-oligoszacharidokat is tartalmaz, melyek megnövelik a jótékony baktériumok jelenlétét a bélrendszerben.
Fehérjetartalom: 100 gramm spárga 2,2 gramm fehérjét tartalmaz. A teljes kalóriatartalom 27%-a fehérje.

6. Brokkoli

BrokkoliEgy csésze (91 gramm) brokkoli 2,6 gramm fehérjét tartalmaz, beleértve minden esszenciális aminosavat. Emellett sok folát, mangán, kálium, foszfor, C- és K-vitamin is található benne. A brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz növényi vegyületeket és flavonoidokat, mint például a kaempferol. Ezek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. A mustár zöldjéhez hasonlóan, a brokkolinak is magas a glükozinolát tartalma – ez a vegyület csökkenti a rák kockázatát. Jó tudni: ha pároljuk a brokkolit, akkor sokkal több koleszterin csökkentő hatóanyag marad meg benne, mint főzve vagy sütve.
Fehérjetartalom: 100 gramm brokkoli 2,8 gramm fehérjét tartalmaz. A teljes kalóriatartalom 20%-a fehérje.

7. Fodros kel

A fodros kel, más néven leveles kel, egy magas vitamintartalmú zöld leveles növény. Remek forrása az A-, C-, E-, K- és B6-vitaminnak, mangánnak, vasnak, kalciumnak, réznek és káliumnak. Egyetlen tálnyi fodros kel fedezi a napi C-vitamin szükséglet 88%-át. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rosttartalma révén pedig tisztítja a vastagbelet, védi az emésztőrendszert. A sok kel segíthet a rossz koleszterin, az LDL szintjének csökkentésében, hozzájárulva a szív- és érrendszer egészségéhez. Rendszeres fogyasztása segíthet a prosztatarák és a mellrák megelőzésében.
Fehérjetartalom: 100 gramm fodros kel 3 gramm fehérjét tartalmaz. A teljes kalóriatartalom 37%-a fehérje.

8. Bimbós kel

A bimbós kel jó forrása fehérjének, rostnak és vitaminoknak. Egy csésze (88 gramm) 3 gramm fehérjét és akár 3,3 gramm rostot tartalmaz. Emellett gazdag folátban, mangánban, magnéziumban, káliumban, vasban, kalciumban, K-, C-, A- és B6-vitaminban. Egy állatokon végzett kutatás szerint a bimbós kel támogatja a hasznos bélbaktériumok növekedését és egészségét, valamint serkenti a bélben lévő rövid láncú zsírsavak termelését.
Fehérjetartalom: 100 gramm bimbós kel 3,4 gramm fehérjét tartalmaz. A teljes kalóriatartalom 19%-a fehérje.

9. Karfiol

így néz ki a karfiolAkárcsak a brokkoli, a karfiol is sok fehérjét, viszont kevés kalóriát tartalmaz. Egy csésze (100 gramm) karfiolban 2 gramm fehérje és mindössze 25 kalória van. Nagyszerű C- és K-vitamin forrás, de ásványi anyagokban is gazdag, úgy mint kálium, mangán, magnézium, foszfor, kalcium és vas. A karfiolban egy szinigrin nevű glükozinolát vegyület található, ami rákellenes, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Főzés hatására jelentősen csökken a glükozinolát tartalma, ezért érdemesebb lehet nyersen fogyasztani. A karfiol ugyanakkor gazdag egyéb antioxidánsokban és a szervezet koleszterin szintjét csökkentő rostokban is, amelyek hatása a zöldség párolásától csak tovább fokozódik.
Fehérjetartalom: 100 gramm karfiolban 2 gramm fehérje található. A teljes kalóriatartalom 19%-a fehérje.

Felhasznált irodalom

https://authoritynutrition.com/high-protein-vegetables/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek